Безопасност на бебето

След като сте родили своето бебе, то безопасността на детето става приоритет. Съветите, които сме подбрали, трябва да ви помогнат да предпазите бебето си от увреждане още от самото раждане.

Запознайте се с водещи препоръки когато става въпроса за така важната безопасност на бебето:

Безопасността на бебето в колата

– Винаги използвайте одобрена и лицензирана седалка за безопасност в автомобила, когато пътувате с бебето в моторно превозно средство. Внимателно прочетете инструкциите за обезопасяване на седалката, за да се уверите, че тя е правилно инсталирана.
– НИКОГА не дръжте бебето си в скута, докато карате кола.
– През първите 2 години от живота на бебето столчетата за кола трябва да са обърнати към задната част на автомобила. Най-безопасното място за столчето е средата на задната седалка.
– НИКОГА не поставяйте бебето на предната пътническа седалка на автомобилите, особено тези с въздушни възглавници. Ако имате автомобил без задна седалка, трябва да разкачите въздушната възглавница, докато бебешката седалка е в колата.
За да се сведе до минимум рискът детето случайно да бъде изоставено в колата или да се хване в капан вътре:
– Оставете чанта, куфарче или мобилен телефон на задната седалка. По този начин вие получавате навика да проверявате на задната седалка, преди да напуснете превозното средство.
– Уговорете се с детската градина на вашето дете ви звънят, ако детето не се появи според очакванията.
– Винаги заключвайте багажника на автомобила и колата си, дори ако колата е паркирана на алеята у дома, и винаги дръжте ключовете извън обсега на малките.

Предотвратяване на бебешко падане

– Ако използвате порт за бебета, винаги го поставяйте на пода, никога на плот или високо място. Уверете се, че бебето винаги е добре пристегнато.
– Никога не оставяйте бебето си само на легло, диван или детска седалка, от които то може да падне или да се изтърколи. Дори и да погледнете за секунда встрани, може да се случи злополука.

бебе си играе с контакт

Пушене и пожарна безопасност на бебето

– Не пушете и не позволявайте пушенето около бебето. Дори пушенето навън е вредно за бебето, защото дрехите, косата и кожата все още носят частици, които влияят на бебето.
– Инсталирайте аларма за дим на всяко ниво на вашия дом. Сменяйте батериите на вашите детектори за дим на всеки шест месеца.
– Имайте поне един пожарогасител на всяко ниво на вашия дом.
– Ако вашият дом използва газ за отопление, инсталирайте детектор на въглероден оксид.

Предотвратяване на бебешко изгаряне

– Не дръжте горещи течности, докато държите бебето си.
– За да предотвратите изгаряния, не топлете в микровълновата бебешката бутилка. Много микровълни се нагряват неравномерно, създавайки „горещи точки“ във млякото на вашето бебе, които могат да изгорят устата му. Вместо това загрейте храната като пуснете топла вода от чешмата над бутилката или потопете бутилката в купа с топла вода. Разклатете добре бутилката. Уверете се, че сте тествали температурата на ръката или китката си, преди да храните на бебето.

Предотвратяване на бебешко нараняване

– Съхранявайте остри предмети – ножове, ножици, инструменти, бръсначи и други опасни предмети като монети, стъклени предмети, мъниста, щифтове и лекарства на сигурно място, недостъпно за бебето.
– НИКОГА не разклащайте бебе и не хвърляйте бебето си във въздуха. Това може да причини мозъчно увреждане или слепота.
– Не оставяйте бебето си само с по-малки братя или сестри или домашен любимец, дори когато бебето спи.
– Никога не поставяйте детето си в проходилка без надзор.
– Уверете се, че бебето ви не може да дърпа лампи или други електрически предмети върху себе си.
– Елиминирайте покривки, които може да се издърпат от масата.
– Уверете се, че всички чекмеджета имат стопове, така че вашето бебе или малко дете да не може да издърпа чекмеджето върху себе си.

Безопасност при къпане на бебето

– Винаги тествайте водата за баня, за да сте сигурни, че не е прекалено гореща, преди да поставите бебето си във водата. Потапянето на лакътя във водата е добър начин за тестване.
– Никога не оставяйте бебето си без надзор във ваната. Отнема само няколко секунди, за да се удави бебе.
– Съхранявайте малки уреди като сешоари далеч от зоните за вода и къпане. Дръжте тези уреди изключени и недостъпни, когато не се използват.

Безопасност на детските играчки

– Проверявайте играчките на детето си често. Бъдете сигурни, че играчките са нечупливи, не се разделят, нямат малки части, които биха могли да се дъвчат или чупят и не са остри. Парчетата и играчките трябва да са по-големи от устата на вашето бебе.
– Използвайте сандъчета за играчки без капаци или с опори, които държат отворен капак във всяко положение.
– Бъдете предпазливи с балони, за да предотвратите задушаване.

Задушаване на бебето или предотвратяване на удушаване

– НИКОГА не поставяйте струни или шнурове около врата на вашето бебе (например, за да държите биберон) или близо до бебешкото креватче. Внимавайте и с копчета на дрехите.
– Закрепете шнурове на щори и завеси извън обсега на детето, за да предотвратите случайно удушаване.
– Изхвърлете малки предмети – дори предмети на дисплея – които могат да причинят нараняване или задавяне при поглъщане.

Безопасност при хранене на бебето

– Никога не оставяйте бебето без надзор, докато се храни от бутилката си; бебето ви може да се задави. Не поставяйте бебето си в леглото с шише.
– Избягвайте давате на детето на сурови моркови, необелени ябълки, ядки, твърди бонбони и други храни, които представляват опасност от задавяне.
– На висок стол винаги използвайте възпиращи презрамки, които се слагат около кръста на детето и между краката му, за да не се изплъзва.

Безопасност при спане на бебето

– Всички бебета трябва да бъдат оставен да спят на гърба си, за да се намали рискът от Синдром на внезапна детска смърт.
– Дайте на бебето си биберон, преди да заспи. Това ще намали вероятността от Синдром на внезапна детска смърт.
– Избягвайте меките спални принадлежности, които могат да задушат вашето бебе, като възглавници, одеяла, плюшени играчки и брони в яслите.
– Дръжте стаята на бебето на умерена температура и го обличайте по начин, който да може да го прегрее. Това също ще намали риска от Синдром на внезапна детска смърт.
– Споделяйте спалня с вашето новородено, но не и леглото.
– Не кърмете на стол или на диван, ако чувствате, че можете да заспите.
– Ако бебето заспи в столче за кола, люлка или носач, опитайте се да го извадите и да го поставите върху равна повърхност.

Безопасност при обхождане на бебета и ходене

Когато бебето ви стане мобилно, ето няколко важни съв