Мама и Бебе

Кога бебето започва да вижда

Обновена: 03-12-2018

Наскоро ни попитаха – Кога бебето започва да вижда?, а ние от Bremennost.bg решихме да напишем една статия свързана с развитието на бебето и кога то започва да вижда спрямо неговото развитие по месеци. Приятно четене.

Вашето бебе ще бъде в състояние да вижда доста ясно, когато изминат 12 месеца от неговият рожден ден, но зрението му все още няма да бъде напълно развито. Зрението на бебето напълно ще се оформи между 3 и 5 годишна възраст. Очите и това какво вижда бебето се подобрява драстично и прогресивно през първата година от неговия живот.

кога започва да вижда бебето Вижда ли бебето в деня на раждането?
При раждането едно дете може да открива с очи само светлина и движение, след това започва постепенно да се фокусира върху лица, големи форми и предмети.

Какво започва да вижда бебето през първия месец?
До края на първия си месец, бебето може да направи контакт с очите и да се съсредоточи върху обекти на отстояние около 30 см.

Какво вижда бебето до първите 6 месеца
Когато бебето навърши 3 – 4 месеца, то вече може да различава и да се фокусира между големи и малки предмети. С подобряването на дълбочината на зрението му, то може постепенно да се фокусира върху обекти на разстояние до 1 метър и да наблюдава активността около него. Ако преместите дрънкалка от една страна на друга страна на няколко сантиметра от лицето му – то ще я последва с очите си – умение, известно като  „проследяване“

Моето бебе не следи движещи се предмети, трябва ли да се притеснявам?
Ако вашето бебе не гледате движещите се обекти, или ако изглежда сякаш има проблеми с преместването на едното или и двете си очи във която и да е посока във периода, когато то е навършило 4 месеца, говорете незабавно с лекаря си. Рутинните прегледи и консултации на детето с педиатъра му включват основна оценка на неговите визуални способности,  но вероятно лекарят няма да ви насочи към подробен и задълбочен скрининг на зрението при очен детски специалист преди то да е достигнало възрастта от 3 до 5 години.

Както казахме в началото пълно развитие на зрението, бебето ще е достигнало някъде около 3 – 5 година.
Следете развитието на зрението на детето ви в домашни условия и, ако има нещо, от което може да се притеснете, не изчаквайте, а се допитайте до компетентно лекарско мнение, за да може при наличие на някакъв проблем – да се вземат адекватни и навременни мерки, така че на се застраши нормалният живот и здравето на детето в неговата съзнателна възраст.

Хапче за предизвикване на менструация

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

злоядо дете

Злоядо Дете

Празната чиния е нещо, за което вероятно много майки могат само да мечтаят. И все пак, преди ...
Мама и Бебе
осиновяване

Осиновяване

Какво е осиновяване? Осиновяване на дете е формален правен процес, при който всички права и отговорности, свързани ...
Мама и Бебе
проходилка за бебе

Проходилка за бебе

Истината За или Против използването на проходилка за бебе! Видове проходилки и какво мислят в другите държави ...
Мама и Бебе