Кога Бебето Започва да Пълзи

Може би сте нетърпеливи да видите вашето малко бебе да пълзи? В тази статия ще ви разкажем кога бебето започва да пълзи и какво означава това за неговото физическо развитие.

До един определен момент вие само сте бутали вашето бебе в количка, а това е било неговото единствено средство за придвижване и опознаване на интересния свят. В процеса на порастване на детето обаче идва етап, в които то ще се научи как да ходи и ще бъде в състояние да се придвижва самостоятелно от точка А до точка Б. Пълзенето е свързващия стълб за бебета, защото това е първата стъпка към независимост мобилност и самостоятелно опознаване на света. Това да бъдат в състояние да опознават сами новите неща около тях, дава на бебето голямо чувство за удовлетворение, което е огромен тласък за неговото самочувствие. Пълзенето също така отваря пътя на детето към нови открития и води постепенно до заучаване на нови по–сложни движения като изправяне нагоре самостоятелно чрез набиране по мебелите и самостоятелно ходене чрез подпиране, което е и последната стъпка преди същинското прохождане. След като бебето ви е започнало да пълзи само е добре, ако не разполагате с килим, да помислите и да направите покупка на няколко нехлъзгави подови постелки, били те килими или от шарените обучителни подови постели, които наподобяват пъзел. Така ще предпазите малките колене на вашето бебе от синини и травми заради твърдите повърхности. Ако вашия дом е с дървени подове, се уверете, че от никъде няма възможност да се откъртят тресчици или парчета, които може да наранят бебето докато то пълзи.

кога бебето започва да пълзи

Кога Бебето Започва да Пълзи?
Пълзенето е сложен процес, в които се съчетават моторни, визуално– пространствени и когнитивни умения. То изисква бебето да използва, както ума, така и тялото си. Най–напред мускулите на гърба, врата, раменете и ръцете трябва да бъдат достатъчно силни, за да може детето да поддържа теглото си и да пази баланс. Зрението също играе важна роля. Пълзенето идва, когато бебетата започнат да използват пълноценно своето бинокулярно зрение – или да могат да се съсредоточат върху една цел и с двете си очи. Това именно помага за изграждане на дълбочинното възприятие.  Чрез пълзенето бебета развиват умения, навигация и запаметяват факти. Например те се научават, че трябва да минат около масата и отвъд стола, за да достигнат кошницата си с играчки.

Бебета обикновено започват да пълзят между 6 и 10 месеца, въпреки че някои може да пропуснат тази фаза напълно и да преминат директно към ходенето. Помогнете на бебето да пропълзи като редовно го оставяйте да лежи по корем, което ще помогне за заякване в областта на шията, раменете и гръбнака. Някои бебета не обичат да лежат по корем, така че да го правете насилствено. Поставете любимата играчка пред очите му, така че то да я сграбчи или да ангажира вниманието му. Вие ще разберете кога малко ви бебе е почти готово да пълзи, а именно когато то започва да си вдигат ръцете и да се подпира на тях. От там то ще се научи да вдига и колене. След това ще започне да се стреми да се измести напред или назад.

След като научихте отговора на въпроса Кога Бебето Започва да Пълзи? – а именно, че това се случва между 6 –10 месец , то може би трябва да знаете, че има и различни видове на пълзене. По този начин вашето дете може да ви изглежда странно в началото. Някои стилове включват:
Класическо пълзене –  преместване на едната ръка и противоположния й крак заедно в едно и също време и придвижване напред.
Рачешко пълзене – настрани с привличане на единия крак по пода.
Пълзене като командос – бебето лежи по корем и така се влачи напред.

За щастие тези странни методи на пълзене обикновено не означават, че нещо не е наред. Изключително важното нещо е, че бебето е започнало със самостоятелното придвижване.

Емоции когато бебето започва да пълзи
Тъй като вашето съкровище е започнало да си проправя пътя из къщата, от него се очаква да премине през редица емоции: вълнение, когато то открива нещо ново и интересно, разочарование, ако го махнете отнякъде или му отнемете нещо и объркване, когато пречка блокира пътя му. Навсякъде, където отидете, то ще бъде по петите ви. Винаги дръжте под око детето си.

Не забравяйте, че някои бебета прескачат фазата на пълзенето. Не се тревожете и не насилвайте нещата, защото всяко дете има свой собствен ритъм на развитие. Ако все пак детето ви е навършило година и не показва никакви признаци на развитие по отношение на своите способности да се придвижва самостоятелно, то тогава потърсете консултация с ортопед или невролог.

Да обобщим: Кога Бебето Започва да Пълзи? – между 6 и 10 месец. Видове пълзене – класическо, рачешко и пълзене като командос. Ако имате въпроси и за миг не се колебайте, а се свържете с вашия лекар.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!