Кога се Захранва Бебето

Най-доброто време да се започне захранване на бебето и въвеждането на твърди храни е, когато то е развило достатъчно умения, необходими да извършва процеса на поглъщане, преглъщане, а впоследствие и на дъвчене. Ако кърмите, лекарите препоръчват да чакате, докато детето ви стане на 6-месечна възраст. Реално обаче всяко дете е с индивидуален темп на развитие и то може да е готово за прием на твърди вещества и по-рано.

Как да разберете кога детето е готово да бъде захранено?
За да се започне захранването – бебетата се нуждаят от добър контрол над главата и шията си и трябва да могат да седнат, макар и с подкрепа в удобен за хранене висок стол, което обикновено не се случва, докато те не са навършили поне 4 месеца, а при по-голямата част и 6 месеца. Също така, ако се опитате да захранвате вашето детенце с твърди храни преди тази възраст, може да забележите, че то избутва храна от устата си с езиче веднага щом тя попадне в устата му. Това е естествен рефлекс, които ги предпазва от задавяне. Бебетата започват да пречупват този рефлекс между 4 и 6-месечна възраст, което прави по-лесно започването на въвеждане на храни, различни от майчиното или адаптираното мляко.

Други признаци, които могат да ви подскажат, че бебетата са готови да започнат да ядат твърди храни, са:
– Поява на отявлен интерес към храната като например посягане към храна, поставена пред него, предъвкване и лигавене, докато то наблюдава как някои възрастен се храни, отваряне на уста и подтик да му дадете от вашата храна.
– Бебето започва да демонстрира умения за дъвчене, необходими за преместване на храната към гърлото и нейното поглъщане.
– Бебето е увеличило два пъти теглото си от раждането.

Изчакайте, докато бебето е най-малко на 4 месеца и показва признаци на готовност преди въвеждането на твърди вещества. Бебетата, при които започват въвеждане на твърди храни преди навършени 4 месеца са изложени на по-висок риск да развият затлъстяване на по-късен етап от живота си. Все пак когато времето е подходящо и решите да започнете, може да стартирате с обогатени с желязо зърнени каши за бебета например оризова, която традиционно е първата храна за бебета, но можете да започнете и по друга схема, каквато ви препоръчва вашия педиатър. Започнете с една или две супени лъжици каша, смесени с кърма или АМ за постигане на правилната консистенция. Хранете бебето си с малка бебешка лъжица. На този етап, твърдите вещества трябва да се захранват след кърмене или прием на АМ, а не преди това. По този начин кърмата или формулата все още трябва да бъдат основният източник на хранителни вещества за вашето бебе до навършване на 1-годишна възраст. След като бебето е захранено успешно с безглутеновите зърнени култури като ориз, царевица, киноа и т.н, можете да продължите с въвеждане на различни пюрета от плодове, зеленчуци и меса. Изчакайте няколко дни между различните нови храни, за да се уверете, че бебето няма да направи алергична реакция. От началото може да е трудно детето да започне да се наслаждава на новите вкусове на храната, така че не се отказвайте след първия или втория опит, ако то покаже, че не харесва дадената нова храна.

По последни препоръки плодовите сокове не се препоръчват за бебета. Няма полза от предлагането на сок, дори и при по-възрастните бебета. Соковете може да нарушат киселинността на крехкия бебешки стомах, може да насърчат затлъстяването, да причинят диария и дори да изложат детето на повишен риск от проблеми със зъбите с напредване на неговата възраст.

Има много схеми и таблици за това кога се захранва бебето, най-добре се информирайте подробно от рано и преценете коя ще е най-удачната за вас. Може да прочетете и една наша статия Захранване на Бебето по Месеци, но задължително захранвайте бавно и спокойно и избирайте храни, за които бебешкият стомах е достатъчно зрял, така че да се справи с усвояването й и да не се причини риск от развитие на някакви хранителни алергии. Спазвайте насоките на вашия лекар и винаги проверявайте дали има някакъв проблем с детето при появата на някакъв необичаен за него симптом.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски кол