Инсулин

Какво е Инсулин?
Инсулинът е хормон, който играе изключително важна роля в регулирането на нивата на глюкозата в кръвта. Липсата на инсулин или невъзможността за адекватен отговор на необходимостта на организма от инсулин, може да доведе до развитието на симптомите на диабет. В допълнение към ролята си в контролирането на нивата на кръвната захар, инсулин също е включен и за правилното съхраняване на мазнините.

инсулин

Каква е ролята на инсулина в организма на човек?
– Инсулинът е хормон, който играе редица роли в метаболизма на организма
– Хормонът инсулин регулира начина, по който тялото използва и съхранява глюкозата и мазнините.
– Много от клетките на организма разчитат на инсулин, за да извличат глюкозата от кръвта за енергия.
– Инсулинът помага за контрола на нивата на глюкозата в кръвта чрез сигнализация на черния дроб и мускулите и мастните клетки за разграждането й. Инсулин следователно помага на клетките да използват глюкозата за енергия. Ако тялото има достатъчно енергия, инсулинът дава сигнали на черния дроб да съхрани глюкозата под форма на гликоген. Черният дроб може да съхранява до около 5% от масата си като гликоген. Някои клетки в организма могат да си вземат глюкоза директно от кръвния поток без помощта на инсулина, но повечето клетки се нуждаят от него за този процес.

Инсулинът и Диабет тип 1:
При диабет тип 1 –  организмът произвежда недостатъчно количество инсулин за регулиране на нивата на глюкозата в кръвта. Без наличието на инсулин, много от клетките на организма не могат да усвоят глюкозата от кръвта и следователно тялото използва други източници на енергия. Кетоните, които се произвеждат от черния дроб като алтернативен източник на енергия обаче при това положение може да станат с прекомерно високи нива и това може да доведе до опасно състояние, наречено кетоацидоза. Хората с Диабет тип 1 ще трябва да си инжектира инсулин за компенсиране на липсата  на хормона в тялото и това е до животно състояние. Научете повече за Диабет тип 1.

Инсулинът и Диабет тип 2:
При Диабет тип 2 тялото няма ефективен отговор на нуждите от инсулин, което се нарича инсулинова резистентност. В резултат на това тялото е по-малко способно да усвоява глюкозата от кръвта. В по-ранните етапи на Диабет тип 2, тялото реагира чрез производство на повече инсулин, отколкото обикновено трябва да произведе при нормални условия.. Ако Диабет тип 2 се развива в продължение на няколко години, допълнителните изисквания към панкреаса за производството на инсулин може да доведат до загуба на клетките, които произвеждат инсулин, тъй като те се изтощават прекомерно. В зависимост от нивото на инсулиновата резистентност, хората с Диабет тип 2 може също да се наложи да си инжектира инсулин за управление на нивата на кръвната захар. Прочетете още за Диабет тип 2.

Инсулинът и съхранението на мазнини:
Както участва в регулирането на кръвната захар, инсулинът също така участва в това как мазнините се използват от организма. Когато черният дроб достигнал максималния си капацитета за съхранение на гликоген, инсулинът сигнализира на мастните клетки да заемат глюкоза и да се съхраняват като триглицериди. Допълнителен ефект на инсулина е и инхибирането на разграждането на мазнините.

Какво представлява синтетичният инсулин?
Хората с Диабет тип 1 и част от хората с Диабет тип 2 ще трябва да взимат екзогенен инсулин – инсулин, който не е произведен от собственото тяло. Инсулинът обикновено се инжектира, но също може и да бъде снабдяван посредством инсулинова помпа, която непрекъснато влива нужния инсулин през деня и нощта. Синтетичният инсулин се прави в лаборатории и е най-често предписваната форма на инсулин за лечение цели. Несинтетичният животински инсулин е също наличен в определени държави в Европа, но в България не се предлага и употребява.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация