Речник

Инсулин

Обновена: 09-02-2018

Какво е Инсулин?
Инсулинът е хормон, който играе изключително важна роля в регулирането на нивата на глюкозата в кръвта. Липсата на инсулин или невъзможността за адекватен отговор на необходимостта на организма от инсулин, може да доведе до развитието на симптомите на диабет. В допълнение към ролята си в контролирането на нивата на кръвната захар, инсулин също е включен и за правилното съхраняване на мазнините.

инсулин Каква е ролята на инсулина в организма на човек?
– Инсулинът е хормон, който играе редица роли в метаболизма на организма
– Хормонът инсулин регулира начина, по който тялото използва и съхранява глюкозата и мазнините.
– Много от клетките на организма разчитат на инсулин, за да извличат глюкозата от кръвта за енергия.
– Инсулинът помага за контрола на нивата на глюкозата в кръвта чрез сигнализация на черния дроб и мускулите и мастните клетки за разграждането й. Инсулин следователно помага на клетките да използват глюкозата за енергия. Ако тялото има достатъчно енергия, инсулинът дава сигнали на черния дроб да съхрани глюкозата под форма на гликоген. Черният дроб може да съхранява до около 5% от масата си като гликоген. Някои клетки в организма могат да си вземат глюкоза директно от кръвния поток без помощта на инсулина, но повечето клетки се нуждаят от него за този процес.

Инсулинът и Диабет тип 1:
При диабет тип 1 –  организмът произвежда недостатъчно количество инсулин за регулиране на нивата на глюкозата в кръвта. Без наличието на инсулин, много от клетките на организма не могат да усвоят глюкозата от кръвта и следователно тялото използва други източници на енергия. Кетоните, които се произвеждат от черния дроб като алтернативен източник на енергия обаче при това положение може да станат с прекомерно високи нива и това може да доведе до опасно състояние, наречено кетоацидоза. Хората с Диабет тип 1 ще трябва да си инжектира инсулин за компенсиране на липсата  на хормона в тялото и това е до животно състояние. Научете повече за Диабет тип 1.

Инсулинът и Диабет тип 2:
При Диабет тип 2 тялото няма ефективен отговор на нуждите от инсулин, което се нарича инсулинова резистентност. В резултат на това тялото е по-малко способно да усвоява глюкозата от кръвта. В по-ранните етапи на Диабет тип 2, тялото реагира чрез производство на повече инсулин, отколкото обикновено трябва да произведе при нормални условия.. Ако Диабет тип 2 се развива в продължение на няколко години, допълнителните изисквания към панкреаса за производството на инсулин може да доведат до загуба на клетките, които произвеждат инсулин, тъй като те се изтощават прекомерно. В зависимост от нивото на инсулиновата резистентност, хората с Диабет тип 2 може също да се наложи да си инжектира инсулин за управление на нивата на кръвната захар. Прочетете още за Диабет тип 2.

Инсулинът и съхранението на мазнини:
Както участва в регулирането на кръвната захар, инсулинът също така участва в това как мазнините се използват от организма. Когато черният дроб достигнал максималния си капацитета за съхранение на гликоген, инсулинът сигнализира на мастните клетки да заемат глюкоза и да се съхраняват като триглицериди. Допълнителен ефект на инсулина е и инхибирането на разграждането на мазнините.

Какво представлява синтетичният инсулин?
Хората с Диабет тип 1 и част от хората с Диабет тип 2 ще трябва да взимат екзогенен инсулин – инсулин, който не е произведен от собственото тяло. Инсулинът обикновено се инжектира, но също може и да бъде снабдяван посредством инсулинова помпа, която непрекъснато влива нужния инсулин през деня и нощта. Синтетичният инсулин се прави в лаборатории и е най-често предписваната форма на инсулин за лечение цели. Несинтетичният животински инсулин е също наличен в определени държави в Европа, но в България не се предлага и употребява.

Висок Естрадиол

Предишна публикация

Кога се Захранва Бебето

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник