Диабет Тип 1

Какво е Диабет Тип 1?
Диабет тип 1, известен още като детски или инсулинов диабет, е хронично състояние, при което панкреасът произвежда малко или никакъв инсулин – хормонът, необходим на клетките за успешно усвояване на глюкозата, а от там за произвеждане на енергия. Така захарта постепенно се натрупва в кръвта и е възможно да доведе до животозастрашаващи усложнения. Различни фактори могат да допринесат за диабет тип 1, включително генетика и излагане на някои вируси. Диабет тип 1 в повечето случай се появява по време на детските години, той също може да възникне и при възрастните хора. Диабет тип 1 е неизлечим, но може успешно да се управлява. Вижте също предходната наша цялостна статия Диабет.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Симптоми на Диабет Тип 1
Различните признаци и симптоми на диабет тип 1 е възможно да настъпят много бързо и да включват:
– Неутолима жажда
– Често уриниране
– Нощно напикаване при деца, които преди това не са го имали
– Екстремен глад
– Загуба на тегло
– Раздразнителност и други промени в настроението
– Умора и слабост
– Замъглено зрение
– При жените – вагинална гъбична инфекция

диабет тип 1

Кога да отидете на лекар?
Консултацията с вашия личен лекар е задължителна, ако забележите някой от изброените симптоми при вас или вашето дете.

Причини за Диабет Тип 1
Не е известна точната причина за диабет тип 1. Може да се каже, че при диабет тип 1, собствената имунната система, която обичайно унищожава „лошите бактерии и вируси“ — погрешно унищожава инсулин, произвеждан от панкреаса. Генетиката съчетана с излагането на вируси играе важна роля и може да е предпоставка за развитие на болестта.

Какви са рисковите фактори?
Някои известни рискови фактори за диабет тип 1, включват:
– Семейната история. Наличие на хора от семейството със установен диабет тип 1.
– Генетика. Наличието на някои гени в човешкия организъм показва увеличен риск от развитие на диабет тип 1.
– Възраст. Диабет тип 1 може да се прояви във всяка една възраст, но може да се каже че той се появява в два забележителни върха. Първият пик се появява при деца между 4 и 7 години, а вторият е при деца между 10 и 14 години.

Много други рискови фактори за диабет тип 1 са били изследвани, въпреки че никой не е доказан. Някои други възможни рискови фактори включват:
– Ранното излагане на краве мляко
– Ниски нива на витамин D
– Питейна вода, която съдържа нитрати
– Рано (преди 4 месеца) или късно (след 7 месеца) въвеждането на глутен в диетата на бебето
– Майка с прееклампсия по време на бременност
– Жълтеница

Какви са възможните усложнения?
Диабет тип 1 може да повлияе на основните органи в тялото, включително сърце, кръвоносни съдове, очите, бъбреци и нервите. За да се избегнат допълнителни усложнения, то трябва да се подържат нивата на кръвната захар в допустими норми. Дългосрочните усложнения на диабет тип 1 се развиват постепенно:
– Болест на сърцето и кръвоносните съдове. Диабет тип 1 увеличава риска от различни сърдечно–съдови проблеми.
– Усложнения на нервите (невропатия).
– Усложнения на бъбреците (нефропатия).
– Усложнения на очите.
– Усложнения на нервите на краката.
– Усложнения на бременността.

Как се  диагностицира диабет тип 1?
За диагностициране на диабет тип 1, Вашият лекар ще поиска:
– Тест за показване на средното ниво на кръвната захар за последните 2–3 месеца. Той действа чрез измерване на % на кръвната захар.
– Тест за случайната стойност на кръвната захар. Кръвната проба ще бъде взета в произволен момент. Стойностите на кръвната захар се изразяват в милиграми на децилитър (мг/дл) или милимола на литър (mmol/L).
– Тест на гладно на кръвната захар.

След като сте разбрали, че имате диабет тип 1, ще трябва да посещавате редовно вашия лекар, за да ви помогне с управлението на диабета. Освен редовните тестове –  лекарят ще взима кръв и урина периодично, за да проверява нивата на холестерола, функцията на щитовидната жлеза, функцията на черния дроб и бъбречна функция.

Лечение на диабет тип 1 включва:
– Редовно Поставяне на инсулин
– Чести изследвания на кръвта, за да се установи нивото на кръвната захар
– Здравословно хранене
– Упражнения и физически активности
– Контрол на килограмите, спрямо годините и височината на човек

Целта на лечението е да се държи нивото на кръвната захар близко до нормалното за здрав човек, за да се предотвратят евентуални бъдещи усложнения. Въпреки че има изключения, като цяло, целта е да се поддържа през деня кръвната захар между 3,9 и 7.2. Лечението се назначава от специалист и трябва да се следва зорко, тъй като заболяването е коварно и изисква повишено внимание и отговорно отношение.

Когато за първи път чуете тази диагноза, вероятно ще бъдете уплашени, стресирани и много объркани. Ще трябва да намерите сили и да потърсите подкрепата на близките ви, за да бъде по–лесно да привикнете с особеностите на състоянието ви. Ще трябва строго да спазвате инсулиновата терапия, да наблюдавате редовно и ежедневно кръвната си захар и да изградите навици за един по–здравословен начин на живот.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).