Речник

Кръвната Захар

Обновена: 27-11-2018

Какво представлява кръвната захар?
Кръвна захар е определение, което отразява концентрацията на глюкозата, която се движи в кръвообращението на човек и нейните показания отразяват колко налична свободна енергия има в организма ни. Кръвната захар е източникът за енергия на нашите тела.

кръвната захарНормални стойности на кръвната захар!
Нормалният диапазон на кръвната захар е 4 до 6 mmol/l. При стойности над 7 вече е необходимо да се направи изследване, наречено ,,обременяване с глюкоза” по определена схема, което да покаже дали имате диабет и как трябва да се процедира във вашата конкретна ситуация. Понякога без значение колко усилия полагате в опитате да запазите кръвната си захар в нормалния диапазона – вашият лекар може да ви съобщи, че е твърде висока или твърде ниска. Кръвната захар, която е твърде висока или пък обратното е твърде ниска, може да ви причини много здравословни проблеми. Ето как да се справим с тези извънредни и доста неприятни ситуации.

Какво трябва да знаете за високата кръвна захар?
Ако кръвната захар стане над 11, тя вече се счита за твърде висока. Високата кръвна захар обикновено се натрупва бавно. Това се случва, когато не разполагате с достатъчно инсулин в тялото си. Високата кръвна захар може да се получи, ако сте пропуснали да вземете медикамента си за диабет, ядете твърде много или не получават достатъчно физически упражнения. Понякога, лекарства, които приемате за други проблеми могат да причинят висока кръвна захар. Не забравяйте да споделите с вашия лекар всички лекарства, които приемате. Когато имате някаква инфекция или сте под стрес – това също може да предизвика повишаване на кръвната захар. Вашата кръвна захар може да бъде повишена и ако сте много жадни и уморени, имате замъглено зрение, губите тегло бързо и трябва да ходите до тоалетната много често. Високата кръвна захар понякога може да ви накара да се чувствате слаби или дори да повръщате. Това може да доведе след себе си до загуба на твърде много течност от тялото и да се дехидратирате.

Какво трябва да знаете за ниската кръвна захар?
Ако кръвната ви захар е твърде ниска, можете да имате ниска реакция на кръвната захар, наречена хипогликемия. Ниското ниво на кръвната захар е възможно да настъпи много бързо. Това е причинено от приемането на твърде много инсулин, липсва на храна, забавяне на хранене, упражнявате се твърде много или пиенето на твърде много алкохол. Понякога някои лекарства за други здравословни проблеми – може да доведат до спадане на кръвната захар. Ниската кръвната захар може да ви накара да се чувстват нестабилни психически, нещастни, гладни или уморени. Може да се потите много или да получите силно главоболие. Краката ви може да треперят. Ако кръвната ви захар е ниска, може да сте много объркан, сънливи или раздразнителен или може да припаднете или да сте замаяни. Лечението на ниското ниво на кръвна захар е бързо. Ако имате признаци на ниска кръвна захар, изяжте или изпийте нещо, в което има захар. Някои неща, които можете да изядете, са твърди бонбони, подсладена със захар вода, портокалов сок или чаша мляко с мед.

Ако използвате инсулин: Кажете на вашия доктор, ако имате ниска кръвна захар често, особено ако това се случва по едно и също време на денонощието. Уведомете вашия лекар, ако сте получавали припадък поради ниски нива на кръвната захар или ако някога сте имали нужда от нечия помощ. Попитайте вашия лекар за  „глюкагон. “ Глюкагонът е лекарство за повишаване на кръвната захар.

Ако не използвате инсулин: Не забравяйте да кажете на вашия доктор за други лекарства, които може да приемате. Ако приемате хапчета за диабет – можете също да имат ниска кръвната захар. Лекарят може да се наложи да направи промяна в схемата на прием на лекарството или промяна в плана за хранене. Винаги бъдете подготвени за реакция от ниска кръвната захар. Съхранявайте винаги в себе си някаква малка закуска като шоколадче или бисквитки. Попитайте вашия лекар методите за лечение на ниска кръвна захар.

Ако подозирате проблем с кръвната захар, потърсете личния си лекар, за да прецени той дали е нужно да ви прати на специалист ендокринолог, ако здравословното ви състояние налага това, за да се избегнат евентуални сериозни последици върху вашето здравословно състояние. В повечето назначени регулярни кръвни изследвания от личен лекар, присъства и кръвна захар, но разбира се тези изследвания не са достатъчни веднъж годишно. Затова ви съветваме вие да вземете нещата в свои ръце и да се изследвате в някоя лаборатория основните кръвни показатели и да ги обсъдите с вашия лекар.

Забременяване след Ескапел

Предишна публикация

Виене на свят в легнало положение

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

еднояйчните близнаци

Еднояйчни близнаци

Общ възприет стереотип за еднояйчните близнаци е, че те са нещо като клонинги. Те действат еднакво, приличат ...
Речник
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве
простагландини

Простагландини

Какво е простагландини? Когато човек е ранен, в тялото му се задейства сложен процес на възпаление и ...
Речник
видеозон

Видеозон

Какво е видеозон? Видеозонът, още познат с термините – ехограф или ултразвук е вид изследване, което представя ...
Речник