Забременяване

Забременяване след Ескапел

Обновена: 27-11-2018

Чудите се дали, когато сте взели Ескапел – това ще има ефект върху шансовете ви за забременяване в бъдеще или дали е възможно зачеване след Ескапел или имате успешно, но нежелано забременяване след Ескапел?
Може би сте чули тези предположение от приятел или по време на четене на някой неясен сайт в Интернет. Независимо дали се опитвате да забременеете днес или планирате да има бебе някога в бъдещето – ето няколко неща, които трябва да знаете за този спешен контрацептив.

забременяване след ескапел Какви са причините за вземане на Ескапел?
Спешната контрацепция се използва като резерва в случай на необезопасен секс, за да се предотврати нежелана бременност. Може да се наложи да се вземе такъв медикамент по няколко причини:
– тъй като презервативът ви се е скъсал
– защото сте пропуснали да си вземете противозачатъчното хапче повече от два пъти по време на менструалния цикъл
– защото не сте използвали презерватив и партньорът ви е еякулирал във вас
– по някаква друга причина се съмнявате в противозачатъчния метод, който използвате.

Как работи Ескапел?
Спешните контрацептивни хапчета трябва да се вземат в рамките на 3 дни след необезопасен секс. Не е нужно да чакате следващата сутрин, за да я вземете. За съжаление този контрацептив не е 100% ефективен. Колкото по-скоро го вземе, то той ще бъде по-ефективен и сигурен начин да предотвратите бременност. В действителност приемането на Ескапел в рамките на 24 часа ще намали риска от забременяване с до 95%. Ако го вземете в рамките на 72 часа, тези проценти се понижава до 89%. Хапчето съдържа 1,5 милиграма левоноргестрел, който спира отделянето на яйцеклетка и също така ако вече се е отделила такава предотвратява оплождането на яйцеклетката от сперматозоида. Ако вече сте бременна, когато го вземете, хапчето се оказва неефективно и не може да предизвика спонтанен аборт. Също така ако сте го приели предния ден, това не означава, че на следващия ден сте предпазени от забременяване. Ако все пак се е стигнало до забременяване след Ескапел, то се свържете с гинеколог за да решите как ще процедирате от тук за напред и какви са възможностите пред вас.

Какви са страничните ефекти от приема на Ескапел?
Няма сериозни дългосрочни странични ефекти от употребата на Ескапел. Обикновено се смята, че е безопасно за почти всяка жена. Между другото, вие няма непременно да срещнете някакви странични ефекти, който са описани в листовката на спешната контрацепция. Някои жени обаче може да изпитат краткосрочни странични ефекти като: гадене, повръщане, главоболие, умора, коремна болка, виене на свят, болезненост в гърдите и по-болезнени последващи периоди. Ако чувствате един или няколко странични ефекти, те обикновено изчезват в рамките на един ден или два. Друго възможно странично последствие е закъснение или подраняване на последващия ви менструален цикъл. Ако повърнете след използване на Ескапел, може да се наложи да вземете друга доза. Тогава е най-добре да се свържете с вашия личен лекар или медицински специалист гинеколог, за да се знае точно какво трябва да направите в дадената ситуация.

Може ли приемът на Ескапел да засегне шансовете ви да имате дете в бъдеще?
Не е нужно да се притеснявате заради използването на спешна контрацепция в миналото – дори повече от веднъж, няма да повлияе на плодовитостта ви по никакъв начин. Ако възнамерявате да имате дете, то задължително се свържете с вашия гинеколог за да ви пусне някои важни изследвания, а ако имате някакви проблеми, докато се опитва да зачене, това няма нищо общо с приема на Ескапел в предишен период от време. Въпреки това, ако смятате да го използвате отново, трябва да сте наясно, че този медикамент трябва да се пие само в случай на извънредна ситуация – например ако сте забравили да вземете обичайните си противозачатъчни хапчета или както казахме презервативът се е скъсал. Помнете, че Ескапел не работи като заместител на редовна контрацепция. Той е просто план Б!

Какви са другите контрацептивни решения?
Ако в момента не предприема медикаменти за контрол на раждаемостта и забременяването не е на дневен ред за момента, трябва да се обмисли възможността за използване на редовни контрацептиви като вагинален имплант – спирала или противозачатъчни хапчета. Ако не сте сигурни какво ще ви подхожда най-добре, трябва да говорите за контрацепция с вашия лекар или вашия гинеколог. Тези методи са по-ефективни и по-евтини от Ескапел и вие със сигурност ще се чувстват по-сигурни и по-спокойни по отношение на забременяване от злополучна издънка!

Кашлица Лечение

Предишна публикация

Кръвната Захар

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.