Забременяване след Ескапел

Чудите се дали, когато сте взели Ескапел – това ще има ефект върху шансовете ви за забременяване в бъдеще или дали е възможно зачеване след Ескапел или имате успешно, но нежелано забременяване след Ескапел?
Може би сте чули тези предположение от приятел или по време на четене на някой неясен сайт в Интернет. Независимо дали се опитвате да забременеете днес или планирате да има бебе някога в бъдещето – ето няколко неща, които трябва да знаете за този спешен контрацептив.

забременяване след ескапел

Какви са причините за вземане на Ескапел?
Спешната контрацепция се използва като резерва в случай на необезопасен секс, за да се предотврати нежелана бременност. Може да се наложи да се вземе такъв медикамент по няколко причини:
– тъй като презервативът ви се е скъсал
– защото сте пропуснали да си вземете противозачатъчното хапче повече от два пъти по време на менструалния цикъл
– защото не сте използвали презерватив и партньорът ви е еякулирал във вас
– по някаква друга причина се съмнявате в противозачатъчния метод, който използвате.

Как работи Ескапел?
Спешните контрацептивни хапчета трябва да се вземат в рамките на 3 дни след необезопасен секс. Не е нужно да чакате следващата сутрин, за да я вземете. За съжаление този контрацептив не е 100% ефективен. Колкото по-скоро го вземе, то той ще бъде по-ефективен и сигурен начин да предотвратите бременност. В действителност приемането на Ескапел в рамките на 24 часа ще намали риска от забременяване с до 95%. Ако го вземете в рамките на 72 часа, тези проценти се понижава до 89%. Хапчето съдържа 1,5 милиграма левоноргестрел, който спира отделянето на яйцеклетка и също така ако вече се е отделила такава предотвратява оплождането на яйцеклетката от сперматозоида. Ако вече сте бременна, когато го вземете, хапчето се оказва неефективно и не може да предизвика спонтанен аборт. Също така ако сте го приели предния ден, това не означава, че на следващия ден сте предпазени от забременяване. Ако все пак се е стигнало до забременяване след Ескапел, то се свържете с гинеколог за да решите как ще процедирате от тук за напред и какви са възможностите пред вас.

Какви са страничните ефекти от приема на Ескапел?
Няма сериозни дългосрочни странични ефекти от употребата на Ескапел. Обикновено се смята, че е безопасно за почти всяка жена. Между другото, вие няма непременно да срещнете някакви странични ефекти, който са описани в листовката на спешната контрацепция. Някои жени обаче може да изпитат краткосрочни странични ефекти като: гадене, повръщане, главоболие, умора, коремна болка, виене на свят, болезненост в гърдите и по-болезнени последващи периоди. Ако чувствате един или няколко странични ефекти, те обикновено изчезват в рамките на един ден или два. Друго възможно странично последствие е закъснение или подраняване на последващия ви менструален цикъл. Ако повърнете след използване на Ескапел, може да се наложи да вземете друга доза. Тогава е най-добре да се свържете с вашия личен лекар или медицински специалист гинеколог, за да се знае точно какво трябва да направите в дадената ситуация.

Може ли приемът на Ескапел да засегне шансовете ви да имате дете в бъдеще?
Не е нужно да се притеснявате заради използването на спешна контрацепция в миналото – дори повече от веднъж, няма да повлияе на плодовитостта ви по никакъв начин. Ако възнамерявате да имате дете, то задължително се свържете с вашия гинеколог за да ви пусне някои важни изследвания, а ако имате някакви проблеми, докато се опитва да зачене, това няма нищо общо с приема на Ескапел в предишен период от време. Въпреки това, ако смятате да го използвате отново, трябва да сте наясно, че този медикамент трябва да се пие само в случай на извънредна ситуация – например ако сте забравили да вземете обичайните си противозачатъчни хапчета или както казахме презервативът се е скъсал. Помнете, че Ескапел не работи като заместител на редовна контрацепция. Той е просто план Б!

Какви са другите контрацептивни решения?
Ако в момента не предприема медикаменти за контрол на раждаемостта и забременяването не е на дневен ред за момента, трябва да се обмисли възможността за използване на редовни контрацептиви като вагинален имплант – спирала или противозачатъчни хапчета. Ако не сте сигурни какво ще ви подхожда най-добре, трябва да говорите за контрацепция с вашия лекар или вашия гинеколог. Тези методи са по-ефективни и по-евтини от Ескапел и вие със сигурност ще се чувстват по-сигурни и по-спокойни по отношение на забременяване от злополучна издънка!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).