Спешна Контрацепция

Колко младежи са развалили спокойния си живот с този на родители, като единствената причина е било тяхното нехайство относно предпазване по време на полов акт. В днешно време спешната контрацепция е лесна, само едно хапче след полов контакт и може да си спестите главоболия за години на пред. Слабото познание на младото поколение относно половия живот и всичко свързано с него носи само проблеми и никой не обръща внимание на това.

Какво е спешна контрацепция?
Спешната контрацепция е предпазна мярка, която се прилага след осъществяване на полов акт без предпазни мерки (без презерватив, при скъсване на презерватива или без други видове контрацепция), който от своя страна има вероятност да доведе до нежелана бременност. Във фармацевтичната мрежа се предлагат контрацептиви на различни фирми. Те могат да бъдат в опаковка от една или две таблетки, според зависи от производителя. На нашият пазар има няколко фирми, но цената на спешната контрацепция е приблизително около 30–40 лв за една опаковка. Може би на някой жени ще им се стори висока тази цена, но това е по–добрият вариант от прибягването до аборт. Със сигурност с тази сума може да си осигурите спокойствие без да треперите, когато дойде датата ви за цикъл и да стоите треперейки в тоалетната да излезе резултата от направения тест за бременност.

спешна контрацепция

Кога се пие хапче след секс и функции?
Лекарството се приема до 72 часа след половия акт най–добър ефект има до 12–тия час. Фирмите, производители на контрацептиви гарантират до 99% надеждност, само 1% е вероятността да се забременее. Всъщност предотвратяването на бременността не се счита за аборт. Най–просто казано хапчето което може да приемете при спешна контрацепция, единствено предотвратява да се оплоди яйцеклетката. Хапчетата за спешна контрацепция до 72 часа са таблетки на хормонална основа. Честата им употреба води до хормонални изменения в организма, затова не е желателно да се прилагат профилактично, а само в краен случай. Като например спукване на кондом (или изнасилване). Забранено е да се приема лекарството при вече забременели жени. Задължително условие при вземането на спешна контрацепция е да прочетете листовката на съответният продукт, защото там производителят е описал подробно как и кога се пие хапчето за спешна контрацепция.

Възможни усложнения при приемането на спешна контрацепция?
Употребата на контрацептиви не се препоръчва в ранна тинейджърска възраст. Причина за това е голямата вероятност при следващо желание за зачеване след години, когато вече жената иска да има дете то тя да не успее или да не зачене толкова бързо. Въобще не е препоръчително да се прибягва до употребата на такива хапчета, тъй като могат да предизвикат маточен кръвоизлив или други усложнения, също така водят до закъсняване на следващия цикъл или обилен такъв. При всяка нежелана реакция, която забележите или усетите нещо странно потърсете вашия гинеколог за съвет и последващо лечение. Най–честите възможни усложнения от приемането на спешна контрацепция са:
– Повдигане и гадене
– Повръщане
– Кръвоизлив
– Тъпа болка в долната част на корема
– Главоболие
– Диария
– Замаяност
– Общо неразположение на организма
– Закъснение на цикъла
– Болезнена менструация – като за такъв се смята онзи, който е с различна степен на болка от обикновено

Въпреки, че са рядкост все пак има и случай на забременяване въпреки, че е имало употреба на хапче тип спешна контрацепция до 72 часа. Причината за това е съвсем лесна за обяснение и е в самия начин на действие на хапчето. За разлика от противозачатъчните таблетки, спешната контрацепция не подтисква узряването на самата яйцеклетка и то регулярно и в малки дози (както е при противозачатъчните таблетки), а направо се опитва веднага с огромно количество хормони да я унищожи. Опасно е, когато изхвърлената от матката яйцеклетка все пак се имплантира на друго място. При възникването на такъв процес лекарите го наричат – извънматочна бременност. Тя от своя страна е опасна за жената, защото установяване е изключително трудно и в повечето случай може да бъде много опасна за живота ви. Друг изход след такава бременност не открита на време е последващо безплодие. И въпреки, че не е съвсем безобидно хапчето за спешна контрацепция, то винаги може да ви помогне в някой критични ситуации. Разбира се това може да стане само, когато мислите на време и сами носите отговорност за вашия живот и бъдеще. Някои жени споделят че когато са приели спешна контрацепция защото се е наложило, то следващите дни до първият менструалин цикъл са били кошмарни за тях. Ако наистина не желаете дете бъдете по внимателни, защото понякога последствията са неблагоприятни, презервативът и противозачатъчните таблетки си остават най–добрите, и най–безопасните предпазни средства в днешно време.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).