Скарлатина

Какво е Скарлатина?
Едно много често срещано заболяване предимно в зимния период на годината. Спада в групата на бактериалните инфекции и е сравнително опасно и трудно за преболедуване, както и много неприятно. Най–често от него страдат децата, като характерна възраст е между 3 и 13 години. За по–малките деца или тези до 6 месечна възраст няма опасност да се разболеят от това неприятно заболяване, тъй като имат придобит имунитет от майката по време на бременността. Бета–хемолитичния стрептокок от група А е основният причинител на болестта, има вероятност за отделяне на токсини и алерген, които могат да направят усложнения за пациента на по–късен етап.

Как се заразява човек?
Скарлатината се предава изцяло по въздушно–капков път, но не се изключва възможност от заразяване при заразена храна и замърсени предмети. Хората, които пренасят заразата обикновено са носителите на скарлатина, но също така и онези с ангини и назофарингити.

Колко е инкубационния период?
Всяко едно заболяване, което е заразно си има период на развитие в организма преди да покаже своите първи симптоми. Тук инкубационния период е между 2 и 7 дни, след контакт със заразителя. Важно е да се знае, че след оздравяване от скарлатина болният няма придобит имунитет, защото това се води бактериална инфекция.

Симптоми при скарлатина
За да разпознаем едно заболяване трябва да знаем кои са типичните първи симптоми на даденото заболяване. Тук има характерни, които няма как да ги сбъркате. Ето и кой са основните симптоми на скарлатина:

  • Висока температура около 39 градуса
  • Повръщане
  • Главоболие
  • Отпадналост
  • Много зачервено гърло обикновено върви в комплект с уголемени сливици и гнойни налепи
  • Множество дребни пъпки или петънца, които се разполагат по нежните места на тялото– корем, шия, гърдите, гънките и слабините
  • Един от силно характерните е малиново червеният език

скарлатина

Какви са особеностите на заболяването скарлатина?
Има някои особености, които последват скарлатината и е добре да сте информирани, за да не се притесните. Например след оздравяване на болния последва едно лющене на кожата, като това включва ходилата и дланите. Не се притеснявайте излишно, но винаги бъдете нащрек, защото има вероятност дори и малка за усложнения след заболяването. Има случаи на: артрит, отит, синуит, менингит, възпаление на средното ухо. Съществува риск от алергично–имунна реакция, която има сериозни последствия, като ревматизъм и увреждане на бъбреците. Всичко това не е задължително да ви се случи, но все пак внимавайте.

Усложнения при наличие на скарлатина
След, като се уточни и постави диагноза и подходящо лечение на скарлатината лекарите ще искат да следят за евентуални усложнения на заболяването. Основно те се делят на 2 основни групи. Ранните са до 6 ден след, като се е разболял човека, а след 7 ден спадат към късните усложнения.

Лечение на Скарлатина
Лечението се извършва задължително под лекарски контрол, това не е настинка или грип, за да се лекувате сами. Въпреки, че и те не са за подценяване и щом става въпрос за здраве най–добрият начин е да се потърси лекарски съвет, да бъдете прегледани и след това медикът да ви назначи най–подходящото лечение. За скарлатината, като за най–успешно приложим и най–ползван медикамент се счита пеницилинът и неговите производни препарати. Разбира се има хора които имат алергии, затова при изява на алергия към тях се използва еритромицин, а при липса на ефект може да се използва цефалоспорини.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация