Речник

Скарлатина

Обновена: 21-09-2016

Какво е Скарлатина?
Едно много често срещано заболяване предимно в зимния период на годината. Спада в групата на бактериалните инфекции и е сравнително опасно и трудно за преболедуване, както и много неприятно. Най–често от него страдат децата, като характерна възраст е между 3 и 13 години. За по–малките деца или тези до 6 месечна възраст няма опасност да се разболеят от това неприятно заболяване, тъй като имат придобит имунитет от майката по време на бременността. Бета–хемолитичния стрептокок от група А е основният причинител на болестта, има вероятност за отделяне на токсини и алерген, които могат да направят усложнения за пациента на по–късен етап.

Как се заразява човек?
Скарлатината се предава изцяло по въздушно–капков път, но не се изключва възможност от заразяване при заразена храна и замърсени предмети. Хората, които пренасят заразата обикновено са носителите на скарлатина, но също така и онези с ангини и назофарингити.

Колко е инкубационния период?
Всяко едно заболяване, което е заразно си има период на развитие в организма преди да покаже своите първи симптоми. Тук инкубационния период е между 2 и 7 дни, след контакт със заразителя. Важно е да се знае, че след оздравяване от скарлатина болният няма придобит имунитет, защото това се води бактериална инфекция.

Симптоми при скарлатина
За да разпознаем едно заболяване трябва да знаем кои са типичните първи симптоми на даденото заболяване. Тук има характерни, които няма как да ги сбъркате. Ето и кой са основните симптоми на скарлатина:

  • Висока температура около 39 градуса
  • Повръщане
  • Главоболие
  • Отпадналост
  • Много зачервено гърло обикновено върви в комплект с уголемени сливици и гнойни налепи
  • Множество дребни пъпки или петънца, които се разполагат по нежните места на тялото– корем, шия, гърдите, гънките и слабините
  • Един от силно характерните е малиново червеният език

скарлатина Какви са особеностите на заболяването скарлатина?
Има някои особености, които последват скарлатината и е добре да сте информирани, за да не се притесните. Например след оздравяване на болния последва едно лющене на кожата, като това включва ходилата и дланите. Не се притеснявайте излишно, но винаги бъдете нащрек, защото има вероятност дори и малка за усложнения след заболяването. Има случаи на: артрит, отит, синуит, менингит, възпаление на средното ухо. Съществува риск от алергично–имунна реакция, която има сериозни последствия, като ревматизъм и увреждане на бъбреците. Всичко това не е задължително да ви се случи, но все пак внимавайте.

Усложнения при наличие на скарлатина
След, като се уточни и постави диагноза и подходящо лечение на скарлатината лекарите ще искат да следят за евентуални усложнения на заболяването. Основно те се делят на 2 основни групи. Ранните са до 6 ден след, като се е разболял човека, а след 7 ден спадат към късните усложнения.

Лечение на Скарлатина
Лечението се извършва задължително под лекарски контрол, това не е настинка или грип, за да се лекувате сами. Въпреки, че и те не са за подценяване и щом става въпрос за здраве най–добрият начин е да се потърси лекарски съвет, да бъдете прегледани и след това медикът да ви назначи най–подходящото лечение. За скарлатината, като за най–успешно приложим и най–ползван медикамент се счита пеницилинът и неговите производни препарати. Разбира се има хора които имат алергии, затова при изява на алергия към тях се използва еритромицин, а при липса на ефект може да се използва цефалоспорини.

Кървене след Раждане

Предишна публикация

Раждане с Епидурална Упойка

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник