Кървене след Раждане

Раждането е напълно нормален процес, при който всяка жена преживява едни и същи промени, а след това и възстановяване. Разбира се има изключения при възстановяването и част от възстановителният процес може да е съпроводен от така наречено кървене след раждане. В тази статия ще представим някои детайли около самото раждането и разбира се ще разясним една търсена информация от много жени за самото кървене след раждане, което се различава в зависимост от начина на раждането и средната продължителност на самото кървене.

Какво се случва след като родя?
Преди да стигнем до самото кървене след раждането на бебе нека да обясним много накратко някои неща около самото раждане. Процеса се различава предимно след раждането на бебето, тъй като всяка жена се възстановява по различен начин според зависи от организма и до колко той е готов за промените, които настъпват. Има няколко задължителни стъпки, които се изпълняват от лекарите веднага след раждането, за да спомогнат за започване на възстановяването. Преди всичко зависи как е родила жената. При онези родили нормално т.е вагинално раждане, лекарската намеса е по–малка, най–вече се правят нужните шевове ако има разкъсвания на влагалищния отвор. Разкъсванията могат да бъдат минимални или много. Това също зависи от еластичността на женските полови органи. При жените родили със секцио нещата стоят малко по–сложно. След направения разрез, за да бъде изваден плода се нарушава целостта на коремната кухина и матката. Съответно веднага се налага отстраняване на плацентата и другите излишни мизерии, които са останали в корема на жената, тъй, като при нормалното раждане те си излизат заедно с плода при напъните. След внимателното почистване на мястото се преминава към зашиване на всичко по етапно, от вътре на вън.

Възстановяване след раждане на бебе
Възстановяването след раждане е толкова сложно и отнема време, колкото и самото раждане и бременност. При всяка жена преминава по различен начин, като може да премине съвсем бързо и неусетно, но може да се проточи и причини известни усложнения, например като кървене след раждане. Под възстановяване нямаме предвид само прибирането на стомаха, има вътрешни процеси, които не се виждат, но всъщност те са много по–важни за женския организъм от всичко останало. През първите 40 дни след раждането матката си връща първоначалните размери и функции, както е било преди забременяването. Известно, е че по време на бременността матката се уголемява многократно, за да има достатъчно място за плода да расте вътре в нея. След раждането обаче организма трябва да успее да върне нормалните функции и големина, за да може отново жената да забременее и роди след време. Изчистват се и остатъци от вътрешността на матката, които са силно вредни за организма. Точно заради тези две причини всяка родила жена кърви през първите седмици след раждането. Вижте подробна статия за Възстановяване след раждане.

кървене след раждане

Какво е кървене след раждане?
Само по себе си кървенето след раждане наподобява месечен цикъл, но е много по–продължително във времето и разбира се е по–неприятно. Трябва да се отбележи че той е различен при всяка жена. Кървенето след раждане е процес напълно нормален и задължителен, който се различава при жените в зависимост от това дали са родили нормално или родили със секцио. Има варианти това кървене да не бъде на лице, но има голяма вероятност да последва усложнение. Чрез изхвърлянето на кръв от организма на жената след раждане се пречистват ненужните вещества и остатъци от плацента и съсиреци, като единствения начин те да напуснат организма е да изтекат през влагалищния отвор.

Характеристика на кървенето след раждане на бебе
За да бъде поставен в някакви граници процеса е нужно първо да се уточни и каква е разликата между нормално родилите жени и онези родили чрез операция. Защото двата процеса са напълно различни и организма ги преживява по съвсем различен начин въпреки крайния ефект роденото дете. При жените родили оперативно има външна намеса на лекар и нещата са съвсем други.
Кървене при нормално раждане – при жените родили по естествен път възстановяването е малко по–дълго, но по–безболезнено. При тях самото кървене след раждане има продължителност между 20 и 40 дни, това зависи от организма на жената. Първо е с тъмно червен цвят и особено обилно кръвотечение. Така продължава поне 10 дни след това намалява, а цвета продължава да изсветлява, като на края става близко до кафявото.
Кървене при раждане със секцио – жените преминали през секцио се възстановяват за по–кратък период, но за тях е по–болезнено самото възстановяване, заради множеството шевове. Кървенето след раждането е с малка продължителност около 14–20 дни, а при някои и много по–малко. Причина за това е лекарската намеса, тъй като при раждането лекарите отстраняват по–голямата част от плацентата, а заедно с нея и съсиреците и т.н. Така остава по–малко работа за организма да изхвърли излишното. При жените родили със секцио кървенето след раждане е силно през първите 5–6 дни, а след това става слабо и непостоянно с кафеникав цвят.

Възможни усложнения и признаци на такива
Има вероятност от всякакви инфекции и усложняване при възстановяването и те са пряко свързани с кръвотечението след раждането на бебе. Примерно при един съсирек останал в организма настъпва инфекция на половите органи, която може да доведе до големи проблеми, като безплодие или дори смърт. Признаците, които напомнят, че е време за лекар са: висока температура след раждане, втрисане, болки ниско долу около яйчниците, отпадналост, втрисане или прекалено силно кървене след раждане. При всеки забелязан от посочените признаци потърсете лекарска помощ, а също така и всяко нещо, което не е нормално за вас и сте го усетили. Също може да видите и статията Лохии.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).