Кървене След Цикъл

Трябва ли да се притеснявам ако имам кървене след цикъл или зацапване мезду два менструални периода и какви са видовете причини това да се случва?
Нередовни отклонения в менструалното кървене засягат почти всяка жена в някакъв момент през репродуктивните години. Кървенето след цикъл се отнася предимно до преминаване на малко количество кръв от влагалището извън дните на менструалния период. Това малко по количество кървене често се появява като кръв, примесена със слуз или червено или кафяво вагинално течение. Появата на кървене след цикъл може да се случи поради редица причини. Възможните виновници включват хормонален дисбаланс, прием на контрацептивни, бременност, инфекции и други репродуктивни нарушения:

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

кървене след цикъл

Менструални причини: При жените, които имат естествен цикъл на менструация, т.е. не използват никакви хормонална контрацепция, има няколко общи събития, които може да доведат до спонтанно кървене след цикъл. Приблизително 1 до 2 на 100 от жените получават леко зацапване или кървене около дните на овулацията, когато зрялото яйце се отделя от яйчника. Това обикновено се случва приблизително 2 седмици след началото на предходната менструация и се дължи на естественото покачване на нивата на естроген близо до времето на овулация. Понякога има и случаи, при които яйчниците не успяват да произвеждат и след това освобождават зрели яйце, и това е често срещана причина за нередовни менструални цикли или кървене след цикъл. Такива случаи може да се дължат на някакъв дисбаланс в организма, като заболяване, отпадналост или много стрес. Това явление често се среща в началото и в края на репродуктивните години от живота на жената. Хормонални условия като хипер или хипо – активност на щитовидната жлеза или синдром на поликистозни яйчници, също може да са причина за нарушенията в обулацията и кървене след менструация.

Контрацептивни причини: Хормоналните средства срещи забременяване, които потискат естествения менструален цикъл на жената може да доведат също до кървене между два периода. Това се случва особено често, когато се приемат ниски дози комбинирани противозачатъчни хапчета. Забравянето да се вземе една от противозачатъчните дози също е честа причина за опетняване между периодите. Поставянето на вътрематочно устройство като спирала против забременяване също могат да причинят нередовно менструално зацапване или дори кървене след цикъл.

Сексуални причини: Сексуален контакт може да доведе до леко кървене след цикъл, което може да ви подведе и да го определите като зацапване след цикъл. Това кървене може да дойде от лекото раздразване на вагината или шийката на матката. Вагиналното дразнене и незначителното кървене, свързани с полов акт, е  много често срещано сред жените, които наближават менопауза и които могат да получат сериозна вагинална сухота в този период вследствие на интензивните хормонални промени в организма. Кървенето от шийката на матката, свързано с полово сношение често е свързано с безобидно състояние, наречено маточната ектропия. При това състояние тъканта, която обикновено се ограничава до вътрешността на шийката на матката се простира върху външната повърхност на маточната шийка. Тази крехка тъкан може да прокърви много лесно по време на полов акт. Временната маточната ектропия се среща често сред жените на хормонални противозачатъчни.

Инфекциозни причини: Инфекциите на женската полова система са друга възможна причина за опетняване между периодите. Хламидия, гонорея и вътрешни генитални брадавици може лесно да станат причина за слабо маточно кървене след цикъл или леко зацапване между 2 периода. Кървенето често е предизвикано от сексуален контакт. Тъй като тези заболявания често не предизвикат никакви други симптоми, зацапването може да бъде единственият симптом.

Причини свързани с бременност: Зацапването може да бъде ранен признак на бременност. Този тип кървене, известен като имплантирано кървене, възниква, когато оплодената вече яйцеклетка е навлязла в матката и се вгражда в нейната лигавица. Жените, които обикновено имат леки менструални периоди може да сбъркат имплантиране кървене за нормален  цикъл и да не разберат веднага, че са бременни.

Други медицински причини: Неракови и по–рядко ракови образувания потенциално може да доведат до нередовно кървене и леко зацапване между два периода, които могат или не могат да бъдат свързани с сексуален контакт. Примерите включват: маточни фиброми, полипи на маточната шийка, матката и влагалището и рак на шийката на матката и някои видове рак на яйчниците.

Лекарства: Жени с нарушени по отношение на менструалното кървене често търпят периоди с тежко менструално кървене и зацапване между отделните менструации. Някои лекарства също може да бъдат виновни включително: лекарствата за рак на гърдата, някои антикоагуланти като варфарин, клопидогрел и т.н

Какви следващи стъпки и предпазни мерки да вземете, ако забележите, че получавате кървене след цикъл?
Въпреки че някои условия, които водят до зацапване между периодите реално не  представляват заплаха за здравето, все пак е най–добре е да се видите с вашия доктор, за да ви прегледа и да установи точната причината. След като причината е определена, лекарят ще може да препоръча подходящо и адекватно лечение, ако такова е необходимо. Потърсете медицинска помощ веднага, ако имате тежко кървене след цикъл, защото  може да сте се заразили с някоя полово предавана болест или има възможност да сте бременна.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).