Полипи на Матката

Какво е полипи на матката?
Маточните полипи представляват израстъци, които са прикрепени към вътрешната стена на матката и се простират в маточната кухина. Обрастването на клетки в лигавицата на матката води до формирането на полипи на матката. Те също така са известни под наименованието ендометриални полипи. Тези полипи обикновено са неракови – доброкачествени, въпреки че някои може да се превърнат в ракови. Маточни полипи обикновено са малки с размер от няколко милиметра — не по–големи от сусамово семе, до няколко сантиметра — с размер на топка за голф. Всяка жена може да има полипи по матката, никой не е застрахован, като може да е един единствен полип или множество маточни полипи. Обикновено се разпростират в рамките на матката, но понякога се приплъзват надолу през шийката на матката във влагалището. Маточни полипи най–често се появяват при жени, които преминават през или са окончателно в менопауза, въпреки че по–млади жени също могат да ги получат.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

полипи на матката

Симптоми при полипи на матката?
Признаците и симптомите на маточни полипи включват:
– Нередовно менструално кървене – например чести, непредсказуеми периоди с променлива дължина и тежест на протичане
– Кървене между менструациите
– Прекалено тежък менструален цикъл
– Вагинално кървене след менопаузата
Безплодие

Някои жени имат само леко прокървяване или зацапване, други въобще нямат изразени симптом. Тук са важни редовните профилактични прегледи при гинеколог.

Кога да отидете на лекар?
Потърсете медицинска помощ, ако имате:
– Вагинално кървене след окончателното настъпване на менопаузата
– Кървене между менструациите
– Нередовен менструален цикъл

Какви са основните видове причини за полипи на матката?
И тук хормоналните фактори играят главна роля. Маточните полипи са чувствителни по отношение на нивата на естрогена, което означава, че те растат и пряко се влияят в отговор на количеството циркулиращ естроген в организма ви.

Какви са рисковите фактори за появата на полипи на матката?
Рисковите фактори за развитие на полипи на матката включват:
– Стартиране на пременопаузата или след настъпването на  менопаузата
Високо кръвно налягане (хипертония)
– Наднормено тегло
– Лекарствена терапия за рак на гърдата

Какви може да бъдат усложненията?
Появата на полипи на матката може да бъде свързано с безплодието. Ако имате полипи на матката и не сте в състояние да имате деца, отстраняване на полипи от матката може да ви позволи да забременеете, но данните в това отношение все още не се базират на убедителни изследвания в областта.

Какви са изследванията за диагностициране на полипи на матката?
Ако лекарят предполага, че имате полипи на матката, той най–вероятно ще реши да изпълни едно от следните неща:
– Трансвагинален ултразвук. Тънко като палка устройство, поставено в вагината ви излъчва звукови вълни и създава изображение на вашата матка, включително вътрешността й. Ако имате полипи по матката, лекарят може да ги види, които ясно се е оформил или може да идентифицира маточния полип като зона на удебелена ендометриална тъкан. Може да се направи и процедура, известна като хистеросонография, която включва инжектиране на солена вода – физиологичен разтвор, в матката чрез една малка тръба през влагалището и шийката на матката. Физиологичният разтвор действа разширително и разширява маточната кухина, което дава на лекаря по–ясна картина за вътрешността на матката по време на ултразвуковото изследване.
– Хистероскопия. Докторът вмъква тънък, гъвкав телескоп през шийката на матката в матката. Хистероскопията позволява на лекарят да изследва вътрешността на матката.
– Ендометриална биопсия. Лекар може да използва смукателен катетър вътре в матката, за да събере образец за лабораторни тестове. Маточните полипи могат да бъдат потвърдени от ендометриална биопсия, но биопсията също така може да пропуснете тези полипи.

Повечето полипи на матката са неракови т.е доброкачествени. Въпреки това някои предракови промени на матката като ендометриалната хиперплазия или рак на матката (ендометриалните карциноми) се появяват първоначално като полипи на матката. Вашият доктор може би ще препоръча отстраняване на полипите и ще изпрати проба за допълнителен анализ. По този начин той ще бъде сигурен, че това не е рак на матката.

Лечение на полипи на матката?
За успешно лечение на маточни полипи лекарят може да препоръча:
– Изчакване под строго наблюдение –  малките полипи без симптоми може да се изчезнат от само себе си. Лечението на малки полипи е ненужно, освен ако не сте изложени на риск от рак на матката.
– Лекарства. Някои хормонални медикаменти, включително прогестини и агонисти на гонадотропин може да намали симптомите на полипите. Но третирането с такива медикаменти обикновено е краткосрочно решение и обикновено те се повторят след спиране на приема на лекарството.
– Хирургично отстраняване. По време на хистероскопията вашият лекар може да направи нужното, за да се премахнат полипите. Отстранените полипи вероятно ще бъдат изпратени в лаборатория за допълнително изследване под микроскоп. Ако тези полипи на матката съдържат ракови клетки, лекар ви ще обсъди с вас следващите стъпки в оценката на положението и лечението. Рядко появилите се полипи на матката може да се появят повторно.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).