Рак на Матката

Преди да преминем към това какво е рак на матката, нека кажем няколко думи за това – Какво е матка?
Матката е кух орган при жените, разположен в таза, обикновено се нарича още и утроба. Матката функционира в подкрепа на развитието на плода до раждането. Матката е оформен като круша, обърната с главата надолу, горната част е дъното, средата е корпуса, а дъното е шийката на матката. Вътрешният слой на матката е ендометриума, а външният слой е мускул – миометриум. Прочетете повече в отделна статия – Матка.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

рак на матката

Какво е рак на матката?
Ракът на матката е злокачествен растеж на клетките, които съставляват маточната тъкан. Ракът на матката се нарича също рак на ендометриума. Натрупването на ракови клетки може да образува маса – злокачествен тумор. Не-раковите клетки, които формират една маса се нарича доброкачествени тумори. Ракът на ендометриума обикновено се среща при жени след 50 години. Добрата новина е, че той обикновено се лекува, когато се открие рано. И през повечето време, ракът се намира в най-ранния си етап, преди да се е разпространил извън матката.

От какво се причинява ракът на матката?
Въпреки че точните причини за рака на матката не са известни, някои рискови фактори включват: жени с ендометриален свръхрастеж (хиперплазия), затлъстяване, жени, които никога не са имали деца, менструация, започваща преди 12-годишна възраст, менопауза след 55-годишна възраст, естрогеннна терапия, радиационно излагане на таза, фамилна анамнеза за рак на матката, и Линч синдром, който най-често се разглежда като форма на наследствен рак на дебелото черво. Най-честата причина за ракът на матката твърде голямото количество на хормона естроген в сравнение с хормона прогестерон в организма. Този хормонален дисбаланс причинява на лигавицата на матката удебеляване. Ако лигавицата се изгради и остане по този начин, раковите клетки могат да започнат да растат. Жените, които имат този хормонален дисбаланс може да бъде по-вероятно да развият рак на ендометриума след възраст от 50 години.

Какви са симптомите на рак на матката?
Най-честите симптоми включват:
– Кървене или вагинално течение, което не е свързано с менструацията.
– Болка по време на секс.
– Тазова болка.

Как се диагностицира рак на матката?
Ракът на матката се диагностицира обикновено с тазов преглед, ПАП тест, ултразвук и биопсия. Понякога, ЯМР може да се направи, за да потвърди диагнозата. У нас най-честата практика е рак на матката да се потвърждава посредством биопсия. При този вид процедура – лекарят премахва малка извадка от лигавицата на матката, за да се потърсят раковите клетки в лабораторни условия.

Как се лекува ракът на матката?
Възможностите за лечение на рак на матката могат да включват едно или повече от следните: хирургия, радиация, хормонална терапия и химиотерапия. Лечението зависи от етапа на рака на матката, вашата възраст и общото ви здравословно състояние. Вие и вашите лекари може да решите какво лечение ще е най-доброто за вас.
Хирургичната терапия обикновено включва отстраняване на матката, яйчниците, фалопиевите тръби, прилежащите лимфни възли и част от влагалището.
Лъчевата терапия може да бъде чрез външна радиация или чрез вътрешно лъчение (брахитерапия).
Химиотерапията обикновено изисква приложение на лекарства, предназначени да убиват раковите клетки. Химиотерапевтичното лечение трябва да се направи в повтарящи се цикли чрез вливане на лекарствата, последвано от периоди на почивка.
Хормоналната терапия (обикновено с прогестерон) се използва за рак на матката, който се характеризира с клетки, които растат заради естрогена.

Най-предпочитаното лечение на рака на матката е операция за премахване на матката плюс шийката, яйчниците и фалопиевите тръби. Това се нарича хистеректомия с двустранна салпинго-оофоректомия. След това обикновено се прилагат и комбинации от другите методи за лечение като лъчева терапия, хормонална терапия или химиотерапия. Ако разберете, че имате рак –  животът ви може да се промени на 360 градуса. Може да се почувствате така сякаш вашия свят се обръща с главата надолу и губите  контрола над всичко. Разговаряйте открито със семейството, приятели или потърсете професионалист, който наистина може да ви помогне. Попитайте вашия лекар за групи за помощ при рак на матката.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация