Здраве

Рак на Матката

Обновена: 13-03-2018

Преди да преминем към това какво е рак на матката, нека кажем няколко думи за това – Какво е матка?
Матката е кух орган при жените, разположен в таза, обикновено се нарича още и утроба. Матката функционира в подкрепа на развитието на плода до раждането. Матката е оформен като круша, обърната с главата надолу, горната част е дъното, средата е корпуса, а дъното е шийката на матката. Вътрешният слой на матката е ендометриума, а външният слой е мускул – миометриум. Прочетете повече в отделна статия – Матка.

рак на маткатаКакво е рак на матката?
Ракът на матката е злокачествен растеж на клетките, които съставляват маточната тъкан. Ракът на матката се нарича също рак на ендометриума. Натрупването на ракови клетки може да образува маса – злокачествен тумор. Не-раковите клетки, които формират една маса се нарича доброкачествени тумори. Ракът на ендометриума обикновено се среща при жени след 50 години. Добрата новина е, че той обикновено се лекува, когато се открие рано. И през повечето време, ракът се намира в най-ранния си етап, преди да се е разпространил извън матката.

От какво се причинява ракът на матката?
Въпреки че точните причини за рака на матката не са известни, някои рискови фактори включват: жени с ендометриален свръхрастеж (хиперплазия), затлъстяване, жени, които никога не са имали деца, менструация, започваща преди 12-годишна възраст, менопауза след 55-годишна възраст, естрогеннна терапия, радиационно излагане на таза, фамилна анамнеза за рак на матката, и Линч синдром, който най-често се разглежда като форма на наследствен рак на дебелото черво. Най-честата причина за ракът на матката твърде голямото количество на хормона естроген в сравнение с хормона прогестерон в организма. Този хормонален дисбаланс причинява на лигавицата на матката удебеляване. Ако лигавицата се изгради и остане по този начин, раковите клетки могат да започнат да растат. Жените, които имат този хормонален дисбаланс може да бъде по-вероятно да развият рак на ендометриума след възраст от 50 години.

Какви са симптомите на рак на матката?
Най-честите симптоми включват:
– Кървене или вагинално течение, което не е свързано с менструацията.
– Болка по време на секс.
– Тазова болка.

Как се диагностицира рак на матката?
Ракът на матката се диагностицира обикновено с тазов преглед, ПАП тест, ултразвук и биопсия. Понякога, ЯМР може да се направи, за да потвърди диагнозата. У нас най-честата практика е рак на матката да се потвърждава посредством биопсия. При този вид процедура – лекарят премахва малка извадка от лигавицата на матката, за да се потърсят раковите клетки в лабораторни условия.

Как се лекува ракът на матката?
Възможностите за лечение на рак на матката могат да включват едно или повече от следните: хирургия, радиация, хормонална терапия и химиотерапия. Лечението зависи от етапа на рака на матката, вашата възраст и общото ви здравословно състояние. Вие и вашите лекари може да решите какво лечение ще е най-доброто за вас.
Хирургичната терапия обикновено включва отстраняване на матката, яйчниците, фалопиевите тръби, прилежащите лимфни възли и част от влагалището.
Лъчевата терапия може да бъде чрез външна радиация или чрез вътрешно лъчение (брахитерапия).
Химиотерапията обикновено изисква приложение на лекарства, предназначени да убиват раковите клетки. Химиотерапевтичното лечение трябва да се направи в повтарящи се цикли чрез вливане на лекарствата, последвано от периоди на почивка.
Хормоналната терапия (обикновено с прогестерон) се използва за рак на матката, който се характеризира с клетки, които растат заради естрогена.

Най-предпочитаното лечение на рака на матката е операция за премахване на матката плюс шийката, яйчниците и фалопиевите тръби. Това се нарича хистеректомия с двустранна салпинго-оофоректомия. След това обикновено се прилагат и комбинации от другите методи за лечение като лъчева терапия, хормонална терапия или химиотерапия. Ако разберете, че имате рак –  животът ви може да се промени на 360 градуса. Може да се почувствате така сякаш вашия свят се обръща с главата надолу и губите  контрола над всичко. Разговаряйте открито със семейството, приятели или потърсете професионалист, който наистина може да ви помогне. Попитайте вашия лекар за групи за помощ при рак на матката.

Столче за Хранене

Предишна публикация

Как да Отслабна След Раждането

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

селен

Селен

Какво е селен? Селен е важен микроелемент, който участва в много телесни процеси, включително когнитивната функция, здрава ...
Здраве
миомен възел

Миомен Възел

Какво е миомен възел? Миомният възел или фиброма е доброкачествен нераков тумор, който растат вътре, върху или ...
Здраве
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве