Простата

Какво е Простата (простатна жлеза)?
Простата или простатна жлеза е по–голяма от орех, а други го оприличават с големина колкото един кестен. Средната тегло на простатата е около 11 грама, но като цяло тя варира в границите между 7 и 16 грама. Тя се намира в началната част на пикочопровода или по точно е простатата е между пикочния мехур и пениса. По време на медицински преглед може да се опипа през ануса. Простата е съставена от мускулна тъкан и жлези.


простата

Функция на простатата
Простатата има репродуктивна функция, свързана е с различни секрети и не на последно място регулираща функция.
Самата функция на простатата е чрез жлезите да отделя леко алкална течност, млечна или бяла на външен вид, която обикновено представлява около 30% от обема на спермата. Самата алкалност помага да се неутрализира киселинността на вагиналния тракт и спомага за увеличаване на живота на сперматозоидите. Алкализиране на спермата се осъществява предимно чрез секрет от семенните мехурчета. Простатната течност се излиза в първата еякулация, заедно с повечето сперматозоиди. Простата съдържа и някои гладки мускули които помагат да извадят спермата по време на еякулация. По каналчета този секрет се влива в пикочопровода, отделянето се осъществява чрез свиване на мускулатурата. За да работи правилно простатата се нуждае от хормони наречени андрогени, които са отговорни за мъжките полови характеристики. От своя страна образуването на секрета от простатата и семенните жлези зависи от образуването на тестостерон, които се произвежда главно в тестисите.  В простатата секрета на човек съдържа протеини по–малко от 1% и включва протеолитични ензими на простатата, кисела фосфатаза и простатен специфичен антиген. Секретите също съдържат цинк с концентрация от 500 до 1000 пъти по–висока концентрация в кръвта.

Възможни усложнения на простатата
Простатит: Това е възпаление на простатата, което е причинено от някаква инфекция. Лечението на простатит обикновено е с антибиотици.
Увеличена простата: Често срещано при мъже над 50 години. Увеличената простата е един вид доброкачествена хипертрофия на простатата. Симптомите включват трудно уриниране и се усложняват с възрастта. Билки, лекарствени продукти или хирургичната намеса могат да лекуват увеличената простата.
Рак на простатата: Той е най-често срещаната форма на рак при мъжете след рак на кожата. Според статистиката само 1 на 41 мъже умира от рак на простатата. За лечение на рак на простатата в днешно време може да се използва хирургия, радиация, хормонална терапия и химиотерапия.

Тестове с които може да се следи състоянието на простатата
Ректален преглед – Лекарят вкарва в ректума своя смазан пръст с ръкавица и усеща простатата. понякога може да открие увеличена простата, бучки или възли на рак на простатата или простатит.
Простатен-специфичен антиген – Чрез кръвен тест може да се измери произведения от простата Простатен-специфичен антиген. Ако Простатен-специфичен антиген е висок, ракът на простатата е по-вероятен, но увеличената простата също може да предизвика висок Простатен-специфичен антиген. Мненията са противоречиви за това дали човек трябва да бъде изследван или не и на каква възраст, но това е кръвен тест така че може да си го направите.
Ултразвук на простатата – В ректума се вкарва ултразвукова сонда, която изследва простатата. Ултразвукът често е комбиниран с биопсия за тест за рак на простатата.
Биопсия на простатата – През ректума се вкарва игла, която прониква чак до простатат за да се вземе тъкан от нея. Тази тъкан се праща за изследвания за да се провери за рак на простатата.

Лечение на простатата
1. Лечение на увеличена простата
– Алфа-блокери – При мъже с увеличена простата, те отпускат мускулите около уретрата и тогава урината тече по-свободно.
– 5-алфа-редуктазни инхибитори – Тези лекарства намаляват нивото на определена форма на тестостерон. По този начин простатата се свива и се подобрява потока на урината.
– Хирургия за увеличена простата – Обикновенно предприетите мерки като билки или лекарства намаляват симтомите при увеличена простата, но при някои мъже се изисква операция за предотвратяване на бъдещи усложнения.

2. Лечение на рак на простатата
– Внимателно изчакване – Тъй като ракът на простатата често се развива бавно, някои възрастни мъже и техните лекари задържат лечението и чакат да видят дали ракът нараства.
– Простатектомия – Това е операция при рак на простатата. При нея се премахва простатата с цел премахване на всички ракови заболявания.
– Лъчева терапия – Радиацията убива раковите клетки на простатата, като същевременно минимизира увреждането на здравите клетки.
– Радиоактивни импланти за семена – Вместо радиация, насочена към простатата от външната страна на тялото, радиоактивни семена могат да бъдат имплантирани в простатата, за да убият раковите клетки.
– Криотерапия – Криотерапията включва убиване на клетки от рак на простатата чрез замразяване.
– Хормонална терапия – Раковите клетки на простатата растат в отговор на хормоните. Хормонотерапията помага да се блокира този ефект.
– Химиотерапия – При напреднал стадии на ракът на простатата, химиотерапията може да помогне за намаляване на разпространението на рака.

3. Лечение на простатит
– Остър и хроничен простатит: В зависимост от вида на простатита, лечението включва различни видове антибиотици, друг тип специфични лекарства или операция.

Източници
1. https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/picture-of-the-prostate
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Prostate

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).