Простатит

Какво е простатит?

Простата е мъжки орехоподобен орган. Разположен е пред ректума и под пикочния мехур. Работата на простатата е да направи течността, която съдържа сперматозоиди или иначе казано – да произведе сперма. Тази течност предпазва сперматозоидите, когато пътуват към женско яйце.
Ако простатата се подуе и възпали, възниква състоянието – простатит. Нека не се бърка с уголемена простата.

мъж с простатит при доктор

Видове простатит според симптомите

Има 4 вида простатит, като те се различават по симптомите:

1. Остър бактериален простатит – Ако бактериите от уринарния тракт намерят пътя си към простатата, можете да се получит инфекция. Остъррия бактериален простатит идва бързо и може да го получите внезапно. Той често е свързан с:
– Висока температура
– Втрисане
– Проблеми с пикаенето
– Болка около основата на пениса или зад скротума
– Мътна уринина
Острият бактериален простатит се определя като тежко състояние. Ако забележите тези симптоми, незабавно потърсете лекарска помощ.

2. Хроничен бактериален простатит – Това състояние се среща при по-възрастните мъже. Това е по-лека форма на бактериална инфекция, която може да продължи дори няколко месеца. Мъжете го получават, след като са имали инфекция на пикочните пътища или остър бактериален простатит. При това състояние понякога може да имате:
– Неотложна нужда да пикаене, често посред нощ
– Болезнено уриниране
– Болка след еякулация
– Болка в долната част на гърба
– Болка в ректума
– – „Тежко“ чувство зад скротума
Кръв в спермата
– Тънка струя при уриниране

3. Хроничен простатит или хроничен синдром на тазовата болка при мъжете – Това е най-честият тип на простатит. Това състояние споделя много от същите признаци като бактериален простатит. Интересното тук е, че като се направят тестове, няма наличие на бактерии. Лекарите не са сигурни за причината на този вид простатит. Предположенията включват стрес, наблизо намиращ се увреден нерв или физическо нараняване. Химикали в урината или пикочните пътища, които сте имали в миналото, могат да изиграят роля за отключване на такъв простатит. Основният симптом тук е болка, която трае повече от 3 месеца в поне една от тези части на тялото:
– Пениса, често на върха му
– Скротума
– Между скротума и ректума (перинеума)
– Долна част на корема
– Може да имате и болка, когато пикаете или еякулирате. Може да не успеете да задържате урината си или може да се наложи да пикаете повече от 8 пъти на ден. – Слаб поток урина е друг често срещан симптом на този вид простатит.

4. Асимптоматичен простатит – При него мъжете нямат симптоми. Можете да научите само, ако вашият доктор направи кръвен тест, който проверява здравето на простатата. Асимптоматичният простатит не трябва да се лекува, но може да доведе до безплодие.

Какви са рисковите фактори за появата на простатит?

По-вероятно е да имате проблеми с простатата, ако:
– сте имали инфекция на уринарния тракт
– имате травма на слабините.
– използвате уринарен катетър
– имали сте биопсия на простатата
– имате ХИВ/СПИН
– имали сте простатит преди

Възпалената или заразена простатната жлеза е чест здравословен проблем при мъжете от всички възрасти.
Ако имате простатит, вашият лекар може да ви помогне да намерите начини за овладяване на симптомите и за контролиране на болката. Изследователите също се опитват да разберат по-добре какво причинява този проблем. Това би им позволило да намерят повече начини за лечение, които оптимално и бързо да работят в полза на пациента.

Как се диагностицира простатит?

Ако вашият личен лекар подозира проблем с простатата или близките тъкани, той може да ви изпрати на уролог. Урологът е лекар, който третира проблемите на пикочните пътища и мъжките репродуктивни системи. Всеки тип простатит призовава за различно лечение. Вашият лекар ще иска да знае точно какво причинява симптомите ви чрез:
– Физически преглед
– Дигитален ректален преглед на простатата
– Мъжка цитоскопия
– Ехография на пикочния мехур и простатата
– Изследвания на потока на урина

Лечение на простатит

Лечението на простатита зависи от вида, който имате:
За острия бактериален простатит ще трябва да взимате антибиотици в продължение на най-малко 14 дни. Понякога някои мъже могат да бъдат приети в болницата и да получат антибиотици венозно. Ако имате проблеми с уринирането, лекарят ви може да използва катетър за източване на пикочния мехур. Почти всички инфекции, които започват бързо, се излекуват с това лечение. Понякога ще трябва да взимате антибиотици за около четири седмици. Ако един антибиотик не работи, лекарят ще опита друг такъв.
За хроничен бактериален простатит ще трябва да взимате антибиотици по-дълго, най-често от 4 до 12 седмици. Около три от четири случаи на хроничен бактериален простатит се оправят с това лечение. Понякога симптомите се възвръщат и антибиотиците са необходими отново. Случаите, които не реагират на това лечение, се използва дългосрочна ниска доза антибиотици за облекчаване на симптомите.
Тъй като точната причина за асимптоматичния простатит не е известна, някои лекари могат да дадат антибиотици, дори ако тестовете не доказват, че бактерии са причината.

Ако се предписва антибиотик, важно е да приемате лекарството по едно и също време всеки ден и да направите целия курс на терапията, дори и да започнете да се чувствате по-добре. Някои лекари изписват лекарства, наречени алфа-блокери, за да ви помогнат да се почувствате по-добре. Тези лекарства помагат за релаксацията на мускулите около простатата и основата на пикочния мехур.

Нестероидните противовъзпалителни средства може да ви помогнат да се чувствате по-комфортно. Това са болкоуспокояващи като аспирин, ибупрофен и др. За успокояване на мускулите.

Домашни средства за защита и други техники за намаляване на болката:
– Горещите вани, бутилките с топла вода или нагревателните подложки също могат да помогнат за облекчаване на болката.
– Ако седенето е болезнено, мека възглавница може да помогне.
– Упражненията за релаксация и диетични промени също могат да облекчат някои от вашите симптоми.
– Вашият лекуващ лекар може да ви предложи да спрете да ядете и пиете някои храни. Това може да включва ограничаване на пикантни или кисели храни и кофеин, газирани или алкохолни напитки. Целта е да пиете повече вода и да ядете повече пресни и непреработени храни с по-малко захар.
– Лекарят ви може също да предложи да спрете да правите неща, които могат да влошат болката ви като например колоездене.
– Няма категорични доказателства, че билки и някои хранителни добавки подобряват симптомите на простатит. Някои мъже използват акупунктура за намаляване на болката.

В редки случаи може да е необходима хирургична интервенция или на уретрата, или на простатата. Повечето случаи на остър бактериален простатит се лекуват с подходяща терапия. Получаването на правилната диагноза е ключът към грижите за простатита. Проблемът не винаги включва простатата. Проблемът може да е в близките тъкани и не винаги може да бъде излекуван напълно, но симптомите му могат да бъдат управлявани успешно. Лечението трябва да се продължи дори ако се почувствате по-добре. Пациентите с простатит не са изложени на по-висок риск от получаване на рак на простатата. Няма причина да спирате нормалния секс, освен ако не те притеснявате. Можете да живеете напълно нормален живот, дори да имате простатит.

Източници:
1. urologyhealth.org/urologic-conditions/prostatitis-(infection-of-the-prostate)
2. mayoclinic.org/diseases-conditions/prostatitis/symptoms-causes/syc-20355766
3. health.harvard.edu/blog/prostatitis-inflamed-prostate-can-be-a-vexing-health-problem-201310292039

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).