Прегледана и обновена на 08-01-2017

Какво трябва да знаем за цистит при бременност?!
Циститът е неприятна инфекция на пикочните пътища, която се получава, когато отделителната система е заразена с бактерии. В днешно време различните инфекции на пикочните пътища са доста срещани. Половината от жените имат цистит поне един път през живота си, а за други това се случва веднъж на 5 години.

По време на бременност може би вие сте по–податливи на цистит и инфекции на пикочните пътища, поради промените които настъпват в тялото на жената. Хормонът прогестерон отпуска мускулите на тръбите, които свързват бъбреците с пикочния мехур. Това от своя страна забавя притока на урината от бъбреците към пикочния мехур. Увеличаването на размера на утробата (матката) има същия ефект. Като резултат бактериите имат повече време да растат, преди да бъдат изхвърлени от тялото на бременната жена.

цистит при бременност

Може ли наличието на цистит при бременност да навреди на бебето ми?
Циститът може да засегне бебето, така че бързото антибиотично лечение е от жизненоважно значение, ако имате такава инфекция. Една на пръв поглед за повечето бременни жени инфекцията на пикочните пътища, често може да се свърже с последващо раждане на бебе с по–ниско тегло или дори преждевременно раждане.

Какви са различните видове симптомите на цистит при бременност?
Възможно е да имате цистит, но да нямате никакви симптоми. Ето защо първо трябва да се направят изследвания на урината като ранна част от вашите пренатални грижи. Ако бактериите се откритият в урината по време на бременността, вероятно ще ви назначат лечение с  антибиотици, за да изчистите инфекцията, дори ако вие нямате симптоми.

Симптомите при цистит и инфекция на пикочните пътища включват:
– болка в долната част на корема или гърба, която понякога може да чувствате дори като леки до умерени контракции
– болка или парене при всяко уриниране
– уриниране по–често от обичайното
– наличие на малко кръв в урината
– общо неразположение

Ако имате някои от горе изброените симптоми по време на бременност, е важно да потърсите вашия гинеколог веднага. Състоянието е още по–сериозно, ако инфекцията се е разпространила към бъбреците по време на бременността. Симптомите в този случай може да включват:
– повишена температура, над 38 градуса
– постоянна болка в гърба или таза
– втрисане и температура
– гадене и повръщане
– диария
– главоболие

Който и от тези симптоми да се проявят, трябва да се свържете с лекар колкото се може по–бързо. Ако не можете да се свържете с вашия личен доктор, е препоръчително да отидете до спешното на най–близката болница, за да изясните състоянието си.

Често имам цистит при бременност, какво трябва да направя и предприема – лечение на цистит при бременност?!
Вашият лекар ще тества урината ви за бактерии и ще предпише лечение с антибиотици, ако има нужда от тях. Антибиотиците са ефективни за инфекции на пикочния мехур и вашият лекар ще избере един, който ще е безопасен за вас и плода по време на бременност. За бременните жени обичайната препоръката е да вземат антибиотици за не повече от седем дни. Вашият лекар вероятно ще тества урината отново след като лечението приключи, да се увери,  че инфекцията на пикочния мехур е предотвратена и е изчистена от вашия организъм. Вашият лекар може да изиска да продължите да тествате урината си рутинно, докато бебето се роди. Ако имате бъбречна инфекция, може да се препоръча настаняването ви в болница за лечение с интравенозни антибиотици, дадена чрез вливане във вената си. Важно е да получите правилните грижи бързо, защото бъбречната инфекция може да се усложни и да доведе до сериозни инфекции.

Какво да направя, за да предотвратя появата на цистит при бременност?
Не винаги е възможно да се предотвратите цистита. Няма доказателство, че тези мерки ще проработят, но все пак общите съвети за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища включват:
– Ходете до тоалетната веднага щом почувствате необходимостта да пишкате, а също и след като правите секс.
– След като отива до тоалетната се избърсвайте винаги отпред назад, за да се намали разпространението на бактерии.
– Измивайте се всеки ден, задължително след ходене по голяма нужда  и след секс. Използвайте мек, неароматизиран препарат за почистване – на пазара има голямо разнообразие от интимни гелове и вие ще можете да пробвате различни и да изберете най–добрия за вас..
– Пийте много течности, за да прочиствате пикочните си пътища.

Вие вероятно сте чували, че сокът от червена боровинка или капсули с екстракт от такава боровинка, са чудесни за профилактика и лечение на инфекциите на пикочните пътища. Няма категорични доказателства, че червената боровинка помага за лечението на цистит. Обаче сокът от червена боровинка или капсули може да помогнат, ако имате повтарящ се цистит при бременност. Винаги се допитвайте до вашия личен лекар преди да опитате някакво самолечение като средство за защита срещу неприятния цистит.

Проучете повече за това как да останете достатъчно хидратирана през бременността, разберете кои са най–добрите напитки по време на бременност или кои са симптомите през бременността, които никога не трябва да игнорирате и за да предотвратите пълното развитие на цистит при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Цистит Симптоми

Previous article

Миома

Next article