Прегледана и обновена на 08-01-2017

Какво трябва да знаем за цистит при бременност?!
Циститът е неприятна инфекция на пикочните пътища, която се получава, когато отделителната система е заразена с бактерии. В днешно време различните инфекции на пикочните пътища са доста срещани. Половината от жените имат цистит поне един път през живота си, а за други това се случва веднъж на 5 години.

По време на бременност може би вие сте по–податливи на цистит и инфекции на пикочните пътища, поради промените които настъпват в тялото на жената. Хормонът прогестерон отпуска мускулите на тръбите, които свързват бъбреците с пикочния мехур. Това от своя страна забавя притока на урината от бъбреците към пикочния мехур. Увеличаването на размера на утробата (матката) има същия ефект. Като резултат бактериите имат повече време да растат, преди да бъдат изхвърлени от тялото на бременната жена.

цистит при бременност

Може ли наличието на цистит при бременност да навреди на бебето ми?
Циститът може да засегне бебето, така че бързото антибиотично лечение е от жизненоважно значение, ако имате такава инфекция. Една на пръв поглед за повечето бременни жени инфекцията на пикочните пътища, често може да се свърже с последващо раждане на бебе с по–ниско тегло или дори преждевременно раждане.

Какви са различните видове симптомите на цистит при бременност?
Възможно е да имате цистит, но да нямате никакви симптоми. Ето защо първо трябва да се направят изследвания на урината като ранна част от вашите пренатални грижи. Ако бактериите се откритият в урината по време на бременността, вероятно ще ви назначат лечение с  антибиотици, за да изчистите инфекцията, дори ако вие нямате симптоми.

Симптомите при цистит и инфекция на пикочните пътища включват:
– болка в долната част на корема или гърба, която понякога може да чувствате дори като леки до умерени контракции
– болка или парене при всяко уриниране
– уриниране по–често от обичайното
– наличие на малко кръв в урината
– общо неразположение

Ако имате някои от горе изброените симптоми по време на бременност, е важно да потърсите вашия гинеколог веднага. Състоянието е още по–сериозно, ако инфекцията се е разпространила към бъбреците по време на бременността. Симптомите в този случай може да включват:
– повишена температура, над 38 градуса
– постоянна болка в гърба или таза
– втрисане и температура
– гадене и повръщане
– диария
– главоболие

Който и от тези симптоми да се проявят, трябва да се свържете с лекар колкото се може по–бързо. Ако не можете да се свържете с вашия личен доктор, е препоръчително да отидете до спешното на най–близката болница, за да изясните състоянието си.

Често имам цистит при бременност, какво трябва да направя и предприема – лечение на цистит при бременност?!
Вашият лекар ще тества урината ви за бактерии и ще предпише лечение с антибиотици, ако има нужда от тях. Антибиотиците са ефективни за инфекции на пикочния мехур и вашият лекар ще избере един, който ще е безопасен за вас и плода по време на бременност. За бременните жени обичайната препоръката е да вземат антибиотици за не повече от се