Речник

Миома

Обновена: 08-01-2017

Какво е Миома?
Миомата е нераков тумор на матката (почти винаги я наричат миома на матката). Тя расте от клетките, които изграждат матката. Миомата може да бъде малка, например колкото грахово зърно или голяма като футболна топка. По принцип миомата на матката не повишава риска от рак. Тя почти винаги е доброкачествена, без значение колко е голяма. Миомата има различни имена в зависимост от мястото, където расте.

Видове миоми:
Най–честият тип миоми се развиват в рамките на мускулните стени на матката. Те се наричат интрамурални миоми . Те могат да направят матката да изглежда по–голяма и може да предизвикат тежки или болезнени менструални периоди и проблеми с плодовитостта. Миомите, които растат точно под вътрешната обвивка на матката (ендометриума) се наричат субмукосални миоми. Те могат да променят лигавицата на матката и намаляват плодовитостта. Те също могат да причинят тежки или болезнени периоди. Миомите, които растат по външната страна на матката се наричат субсеросални фиброми. Те могат да се разпространят в таза, оказват натиск върху пикочния мехур или червата. Маточните миоми се развиват в шийката на матката.

миома Какви са основните причини за миома на матката?
Никой не знае точно какво причинява миомата – маточните фиброми. Но хормоните, които регулират менструалните периоди, особено естрогена, вероятно играят огромна роля. Миомата нараства бавно през годините. Но, когато нивата на естроген в тялото ви са във възход, скоростта на растеж се увеличава.

Може ли миомата да попречи да заченете – Забременяване с Миома!?
Рядко миомата може да възпрепятства усилията ви да забременеете, и това много зависи от типа, който имате. По–малко от 3% от жените, които търсят помощ за безплодие, откриват, че проблемът се дължи на миома. Субмукосалните фиброми е най–вероятно да засегнат способността за зачеване на бебе. Тези фиброми могат да нарушат обичайното състояние на матката и пречат на имплантирането на ембриона, независимо дали се прави естественото зачеване или ин витро. Това може да бъде причинено от намаления кръвен поток, което прави лигавицата на матката враждебна към оплодената яйцеклетка. Ако знаете, че имате миома и срещате проблеми със зачеването, посетете вашия лекар за помощ. Операция за отстраняване на миомата може да подобри шансовете ви за бременност. Хирургия е по–полезна, ако имате субмуколарни фиброми, отколкото ако имате интрамурална миома.

Колко чести са миомите?
Миомите са много чести при жени в детеродна възраст, особено при жени от африкански или афро–карибски произход. По–вероятно е да имате миома, ако сте с наднормено тегло, защото нивата на естроген се увеличават като мазнините в тялото са повече. Ако сте бременна, нивата на естрогена в тялото си, особено в началото на бременността, може да накарат съществуващите миоми да растат по–бързо. Ако дълги години сте били на противозачатъчни хапчета  или на инжекционна контрацепция, това също намалява шанса  за развитието на миома.

Как да разберете дали имате миома?
Ако сте под 30 години може да не знаете, че имате миома, защото е малко вероятно да имате симптоми. Само една трета от жените с миома получават симптоми, които могат да включват:
– Болезнени менструални периоди.
– Продължително и тежко менструално кървене, което може да ви причини ниско съдържание на желязо (желязо дефицитна анемия). Опитайте се да ядете храни, които са богати на желязо, като постно червено месо, пилешки бутчета, варива и зелени зеленчуци.
– По–често уриниране или болка при уриниране, която е причинена от натиска върху пикочния мехур.
– Усещане за тежест или налягане, което може да предизвика запек.
– Болки в гърба, корема или таза, в зависимост колко големя и къде е миомата.
– Проблеми при зачеването.
За съжаление шансовете за спонтанен аборт се увеличават, ако имате миома.

Какви изследвания се правят за установяване на миома?
Миома може да бъде открита най–лесно чрез ултразвуково изследване. Вашият личен лекар може да направи също хистероскопия. Това е процедура, която позволява на лекаря да проверяват вътрешността на матката чрез вкарване на тръба през влагалището. Може да бъде предложено и хирургически разследване, наречено лапароскопия.

Лечение на Миома – Лекува ли се миомата?
Повечето миоми не трябва да бъдат третирани, освен ако симптомите им не ви създават проблеми. Ако имате нужда от лечение, има редица опции, които лекарят ви може да препоръча в зависимост от спецификите на състоянието ви. Възможните лечения включват:
– Лекарства, които балансират хормоните
– Операция за премахване на миома, това е хирургическа операция, наречена миомектомия.
– Премахване на лигавицата на матката
– Прекъсване на снабдяването с кръв на миомата
– Унищожаване на тъканите на фибромата

Миомата може да не ви създава проблеми и може да бъде безпроблемно да живеете с нея. Ако имате миома, трябва да я следите съвестно при специалист, а ако не ви е поставена такава диагноза, но имате някой от посочените симптоми за миома, е добре да отидете при вашия гинеколог за преглед.

Цистит при Бременност

Предишна публикация

Хъркане при Деца

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник