Миомен Възел

Какво е миомен възел?
Миомният възел или фиброма е доброкачествен нераков тумор, който растат вътре, върху или извън стената на матката. Това образование обикновено варира по размер от малко, колкото грах до голямо, колкото грейпфрут и повече.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Кой може да бъде засегнат и да получи миомен възел?
Около 20-25% от всички жени имат фиброми и това се случва по-често при жени над 30 годишна възраст. Иначе казано около всяка 4-та жена има миомен възел, но дори може и да не знае. Жените над 35 години имат между 20 и 40% шанс да развият миомен възел. Фибромите са по-чести при жени, които са с наднормено тегло и при такива, които никога не са раждали деца. Те са по-характерни при жените към края на репродуктивните си години и често се свиват след менопаузата.

миомен възел

Каква са различните видове причините за появата на миомен възел?
Въпреки че медицината не е установила категорично точната причина за появата фибромите, техният растеж изглежда е свързан с производството на хормона естроген. Ако сте бременна, пиете противозачатъчни хапчета или сте подложена на естрогеннна терапия заради менопауза, миомните възли могат да растат по-бързо поради повишеното ниво на хормона в тялото ви.

Как можете да разберете дали имате миомен възел?
Вашият гинеколог може да открие една или повече фиброми по време на рутиннен преглед или с пренатален ултразвук. Ако това се случи, лекарят може просто да отбележи това, без да създава някакви тревоги и да започне да ги следи по време на редовни профилактични прегледи. Повечето жени, които имат фиброми, не са запознати с това, защото голяма част от тези възли реално причиняват само незначителни или никакви симптоми и не се нуждаят от лечение. Въпреки това обаче може да сте сред приблизително 1 от 4 жени с миомен възел, при която образованието да причини симптоми,които да влияят на качеството ви на живот и да изискват медицинска намеса и лечение.

Какви видове проблеми могат да причинят миомните възли?
Често срещаните проблеми, причинени от фибромите са:
– дълги и тежки менструални цикли с прекомерно кървене, което в някои случаи може да причини анемия
– хронична болка в таза
– проблеми с уринирането или запек, причинени от големи образования, които оказват негативно влияние на пикочния мехур или долната част на черва
– болка по време на полов контакт
В по-тежките случаи миомните възли могат също така да причинят:
– проблеми с плодовитостта
– повтарящи се спонтанни аборти

За какво трябва да внимавате, ако имате диагностициран миомен възел?
Ако сте били диагностицирани с фибром, който ви причинява много голям дискомфорт, трябва да обсъдите това с вашия гинеколог, преди да предприемате каквото и да е лекарство, което съдържа естрогени – като противозачатъчни хапчета или хормонално-заместителна терапия. Вашият лекар вероятно ще иска да ви наблюдава внимателно.

Какви видове лечения се прилагат за третиране на миомен възел?
За жените с малки фиброми, някои лекари могат да препоръчат лечение на самите симптомите като дискомфорт или повишена месечна загуба на кръв, вместо лечение директно на миомния възел. За контролиране на растежа на образованията, гинекологът ви може да предложи спиране на всякакви лекарства, които съдържат естроген и да предложи алтернативни варианти. При жените след менопаузата – миомните възли обикновено се свиват, защото нивото на естрогените в организма намалява и симптомите могат да намалеят или да изчезнат напълно. Лекарите често препоръчват хистеректомия при жени с фиброми, които причиняват прекомерно кървене. Именно тези образования са причина за огромна част от хистоектомиите в световен мащаб всяка година. Хистеректомия означава отстраняване на матката, а понякога и на яйчниците. Вече добиват популярност и други възможности за лечение на фибромите, различни от хистеректомия, като:
Хормонална терапия: Тя имитира менопаузата с цел да се свият временно миомните възли. Този метод може да помогне на жените в близост до менопаузата, които могат да получат лечение за облекчение на състоянието до естествената им менопауза. Възможните нежелани реакции са същите, както при менопаузата.
Миомиектомията е процедура, която премахва фибромите, но оставя матката непокътната. В зависимост от размера и местоположението на възлите, тази процедура може да бъде направена чрез коремен разрез, с лапароскопия или чрез хистерскопична резекция. Това е сериозна операция и изисква продължително време за възстановяване на пациентката. Основният недостатък на този метод е, че фибромите често се възвръщат.
Емболизиране на матката – това е процес, който води до свиване на възлите. При процедурата лекарят използва оптични влакна за насочване на епруветка към обезпокоителните фиброми и инжектира малки пластмасови частици в кръвоносните съдове, които ги кръвоснабдяват. Това блокира захранването на възлите. Въпреки че тази техника е по-малко инвазивна от хирургията, се знае малко за дългосрочните й ефекти, особено по отношение на бъдещата плодовитост на пациентката, заради това тя не е с широко приложение.

За да разберете коя процедура се препоръчва точно за вас, говорете със специалист. Добрата новина за жените с появил се миомен възел или дори няколко, които причиняват болка и неприемливи симптоми е, че вече има доста повече възможности за лечение от преди години.

Източници за изготвяне на Миомен Възел:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3914832/
2. http://www.cwhn.ca/en/node/40783
3. https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/uterine-fibroids

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).