Прегледана и обновена на 22-05-2019

Истината За или Против използването на проходилка за бебе! Видове проходилки и какво мислят в другите държави за това.
Когато едно дете се готви да направи първите си самостоятелни стъпки, родителите често се чудят дали да използват проходилка за бебе. Важно е да се търси баланс, когато става въпрос за купуването на средство за прохождане. Родителите трябва да избягват прекомерната им употреба, но в същото време не е необходимо пълна отрицание на това помощно средство.

Бебешките проходилки са известни като забавно развлекателно приспособление, използвано от бебета в световен мащаб, когато те са на възраст между 4 и 12 месеца. Според проведени проучвания от 50% до 77% от родителите на деца от 3 до 12 месеца използват проходилка за бебета. Употребата на проходилка се основава на културни вярвания и лични интереси на родителите. Въпреки популярността на проходилките, има известни опасения за тях. От 30% до 50% от децата, редовно настанени в проходилки за бебета, преживяват инцидент или нараняване, свързано със самото използване на проходилката. Въпреки това липсващата точка, която не се пренебрегва, е забавянето на развитието, което може да възникне сред децата използващи проходилка за бебе.

проходилка за бебе

видове проходилка за бебе

Какви ефекти има използването на проходилка върху бебета?
Бебешките проходилки са междинната стъпка между количката и началото на пълзящия етап. От една страна –  те обграждат вашето бебе и включват предпазни колани, за да пазят детето ви от падане. В същото време те имат малки колелца, които позволяват на бебето да се движи свободно във всяка посока.

Предимства от използване на бебешки проходилки:
Увеличавайки се чувството за независимост на малкия човек, когато той започне да пълзи или се опитва да ходи без помощ, ние като родители наблюдаваме зорко всяко движение. Ако детето ви използва бебешка проходилка, не е нужно да се движите постоянно след него, а то може да бъде по-независимо.
Родителите имат повече време за други дейности. Една от причините майките и бащите да използват бебешки проходилки е, защото те се нуждаят от време, за да правят други неща. Това им позволява да вършат някои належащи задачи около дома като готвене, пране, почистване и т. н.
Източник на забавление за малките: Бебешката проходилка може да бъде страхотна играчка и обект на нови приключения. Тя дава възможност на децата да експериментират с първите си стъпки и да откриват нови усещания и обекти. Някои бебешки проходилки имат добавени центрове за активност, които допълват уменията на детето ви. Те имат фигури, цветове, усещания и дори вградени звуци и мелодии, за да бъдат по-привлекателни за малките. Тези аксесоари помагат да се допринесат за когнитивно развитие на малчуганите.

Недостатъци на използването на бебешки проходилки:
– Противно на общоприетото убеждение, проходилките не стимулират способността на бебетата да ходят. Когато детето ви използват, те получават изкуствена помощ. Ето защо – каквито и движения да успяват да постигнат децата, докато са в проходилка, те не могат да се сравняват с реалното ходене. Всъщност, някои теории твърдят, че използването на помощно средство за ходене всъщност може да доведе до изкривявания. Ето защо, ако решите да използвате проходилка за детето си, бъдете внимателни и я използвайте с разумна мярка. Не трябва да оставяте детето си в това помощно средство за дълги периоди от време или твърде често.
Проходилката може да доведе до забавяне на процеса на пълзене и ходене. Преходът от пълзене към ходене настъпва в периода от време, когато повечето родители прибягват към използването именно на проходилки.  Не забравяйте, че макар движенията на малчуганите да са малко тромави все още, те са необходима част от развитието на моториката на детето и трябва да проявите търпение. Когато поставите детето си в проходилка, вие отлагате настъпването на този преход и дори може да попречите на развитието на бебето.  Ходенето не е просто въпрос на подвижност, а на мускулно развитие.

Защо са забранени бебешки проходилки в Канада и други държави по света?
Забраната за използване на бебешки проходилки в Канада официално става със закон през април 2004. В Канада не се допускат тези средства за прохождане – глобите са до 100 000 долара или шест месеца затвор. Това става, защото канадската здравна организация събира данни от 16 болници в цялата страна и открива повече от 1 900 бебета на възраст от 5 до 14 месеца са претърпели наранявания при използване на проходилка между 1990 и 2002 г. Нараняванията включват:

– падане по стълбите
– преобръщане
– достигане до опасни предмети като например домакински препарати, остри предмет или топли напитки
– сблъсък с горещи печки

По силата на канадския закон за безопасността на потребителските продукти – канадците нямат право да произвеждат, внасят, рекламират или продават бебешки проходилки. Канада е първата страна, в която има такъв закон. Според канадските здравни експерти – родителите трябва да знаят, че използването на проходилка обикновено забавя двигателното развитие на бебетата – и води до нарушения в психичното им развитие.  Въпреки забраната, някои канадци успяват да намерят начини да се сдобият с проходилки – в САЩ те са достъпни и най-често се прибягва до поръчки от eBay или директно пренасяне през границата. Ако бъдат намерени обаче –  митническите служители веднага конфискуват забранените средства за прохождане на бебетата.

Никой родител не иска детето му да пострада или да падне, когато предприема първите си стъпки. Но трябва да сте наясно, че падането до известна степен е важна част от развитието на вашето дете. Вярно е, че при падане то може да се нарани и това да доведе до чувство за опасност и загуба на контрол. Въпреки това, това е преживяване, което позволява на детето ви да се научи как да се справи със себе си по отношение на заобикалящата го среда и самата гравитация. Затова трябва да се отбележи, че проходилките не са единственият проблем – свръх защитата също е препятствие. Някои родители се страхуват да пуснат децата си и да ги оставят да ходят сами. Разбира се, трябва да се уверите, че околната среда е свободна от опасност и контролирате малкото си по всяко време.

Видове проходилка за бебе
– Класическа проходилка – бебето е в средата на проходилката, като има възможност да сяда или стъпва на крачета и се разхожда из цялата стая, като пред него обикновено на проходилката има някакви вградени игри и занимания.
– Трансформираща се проходилка 3 в 1 или дори 4 в 1 – Тази проходилка е 3 или в едно, например може да се използва за проходилка, люлка или място за сядане.
– Walker – или това е тип проходилка при която детето е изправено на крачета и се държи с ръце за нея. Това му позволява да я бута и върви напред.
– Jumpers – Скачаща проходилка или бебето е седнало в проходилката, а тя е с еластични въжета и по този начин то може да подскача и тренира своите крачета

В заключение, използването на бебешки проходилки може да промени развитието на децата ни. Въпреки това, няма голяма опасност, ако позволите на детето си да се забавлява с тяхна помощ от време на време в разумни граници.

Източник:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5703622/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2327736/
3. https://youaremom.com/babies/pros-cons-using-baby-walkers/
4. https://www.huffingtonpost.ca/2015/11/20/why-are-baby-walkers-banned-in-canada_n_8609678.html

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Как да кажа на родителите си, че съм бременна?

Previous article

Какво се случва с бебето 24 часа преди раждането?

Next article