Прегледана и обновена на 01-05-2020

Всяко бебе на 5 месеца се променя толкова бързо и се налага да се приспособявате заедно с него, като всеки ден научавате нови неща за него и за вас. Споделяте важни моменти, като първият искрен смях, първото претълкулване или хранене с храна различна от мляко. Неща, които продължават цял живот, но никога не се забравят кога са били за първи път.

Общо развитие при бебе на 5 месеца
Колкото и сложно да звучи има важни графики с нормалните стойности в развитието на вашето дете. Те включват ръст, тегло, обиколка на главата и гърдите. За да бъдат взети тези норми е водена статистика, като в продължение на години са записвани техните мерки и събрани, така че да има средни стойности:

  • Ръст на бебето на 5 месеца – през пети месец децата се удължават с около 2 см, като при момчетата е нормално да бъдат около 68см, а при момичетата височината е приблизително 66–67см.
  • Ориентировъчно тегло при бебе на 5 месеца – с въвеждането на храна различна от млякото намалява и рязкото качване на килограми. През този период децата качват приблизително 700грама. Момчетата са около 7,7 килограма, а момичетата тежат 7,5кг
  • Обиколка на главата и гърдите – тези два фактора са много важни и се следят от лекаря на детето при задължителната консултация всеки месец. Децата променят обиколката си с около 1 см през този месец.
  • Зрение и слух – ако няма някакви усложнения в развитието на слуха и зрението те са вече напълно развити и децата знаят много добре това, защото те са едни от най–важните за тях. С тях опознават околния Свят и комуникират.
  • Фонтанела на бебето в пети месец – на този етап малката фонтанела вече е затворена, а голямата намалява осезателно. Намалила е своя размер и трябва да бъде с диаметър средно около 1см. Тя е важна част от нормалното развитие на вашето дете. Чрез отвора се позволява растежа на черепа, затварянето става след навършването на 1 годинка на детето.

Храненето?! С Мама и Тати на масата през 5–тия месец
Това вече не е само задължение, стига се до момента на въвеждане на обща храна. И става интересно за детето и родителите му. Все още млякото е основна част от храненето на вашето бебе на 5 месеца, но на етапи започва и захранване. Броят на храненията е 5 на денонощие, като 4 от тях са мляко. В началото се започва с зеленчукови пюрета. Постепенно се минава към плодови. В края на 5 месец започва да се дава през ден по една четвърт твърдо сварен жълтък към зеленчуковото пюре. Вълнуващ момент е първото хранене на бебето с лъжица, бъдете подготвени, дойде ли време за ядене оставете всичко друго и се отдайте изцяло на това занимание. Детето трябва да бъде предразположено, често се случва в началото бебето да плаче и да отказва друга храна освен мляко. Всичко е временно, забавлявайте бебето, като му приказвате и разказвате, така ще се чувства заинтересувано от новото нещо в ежедневието. Всички подробности вижте в Хранене на 5 месечно бебе.

Двигателно развитие при бебе на 5 месеца
бебе на 5 месеца

И през този месец има нови изпълнения от страна на двигателните способности. Тъй, като вече е усвоило завъртането на двете си страни в легнало положение и контролирането на изправената глава идва моментът с първите опити да се изправя. Все още е рано за седнало положение, но през петия месец се усеща желание за самостоятелно сядане. Усеща се подобрение в способността на държане на предмети и опити да се прехвърлят от едната ръка в другата. Наблюдава се и първите бегли опити за самостоятелно придвижване, не става въпрос за ходене или пълзене. По–скоро говорим за придърпване или завъртане, когато вашето дете се обръща от корем по гръб набира сила и се получава претъркулване. Въпрос на време и няколко опита е то да разбере, че така може да се мести и стигне до крайната цел била тя играчка или друг интересен обект.  През 5 месец може да забележите и първите опити да си лапне крачетата чрез придърпване с помощ на ръцете. Много майки се питат време ли е вече за паяк–проходилка, но уви рано е. Може да опитате едва в края на 5 месец и началото на 6, но много за малко. На ден по няколко минути. Кръстът на бебето все още не е заякнал толкова и бебето на 5 месеца не е готово за това напрежение. Лапането на ръцете е любимото нещо на всяко 5 месечно бебе, не може да го накарате да замени това си занимание с някоя играчка.

Комуникация с бебе на 5 месеца
Сега вече бебето е напълно готово да раздава щедро усмивки на околните, особено на онези, които познават. Заедно с усмивките е и смехът. Често се смеят силно и заразяващо, понякога на нещо, което не е толкова смешно за възрастните хора. Има нужда да му бъде приказвано и да се играе с него. Вече има достатъчно сила и умения да сменя играчките и да изразява какво иска. Вашето бебе на 5 месеца вече може да има изградени предпочитания за това какво харесва и какво не толкова. Плачът се ползва само при нужда от нещо или да изразят недоволство от нещо. Бебето се опитва да говори, въпреки, че не смислено и не знае какво точно прави. Издава срички или букви, като ползват всички дори гласните.  Малкото човече вече знае какво иска и как може да го постигне.

На разходка с бебе на 5 месеца
Вашето бебе знае какво е разходка и често се чувства много добре на вън, сега разликата е, че вече не прекарва по–голямата част от разходката в сън а бодърства. Бебетата обичат да се возят в количката и да гледат на всякъде около тях. Новото през 5 месец е положението на количката. Това, което се променя е важно и носи радост на детето. Количката за разходки обикновено има 3 положения – легнало, полуседнало и седнало. На този етап сте готови да минете от легнало на полуседнало. Така детето ще вижда по–добре около себе си и ще се наслади пълноценно на всичко. За него това е нещо ново и вълнуващо, осъзнава, че заобикалящия го Свят има и друга гледна точка, а за родителите това е един от първите сигнали, че детето вече не е малко, а едно здраво бебе на 5 месеца.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Бебе на 4 Месеца

Previous article

Бебе на 6 Месеца

Next article