Прегледана и обновена на 16-09-2021

Всяко бебе на 5 месеца се променя толкова бързо и се налага да се приспособявате заедно с него, като всеки ден научавате нови неща за него и за вас. Споделяте важни моменти, като първият искрен смях, първото претъркулване или хранене с храна различна от мляко. Неща, които продължават цял живот, но никога не се забравят кога са били за първи път.

Общо развитие при бебе на 5 месеца

Колкото и сложно да звучи има важни графики с нормалните стойности в развитието на вашето дете. Те включват ръст, тегло, обиколка на главата и гърдите. За да бъдат взети тези норми е водена статистика, като в продължение на години са записвани техните мерки и събрани, така че да има средни стойности:

Ръст на бебето на 5 месеца

През пети месец децата се удължават с около 2 см, като при момчетата е нормално да бъдат около 68см, а при момичетата височината е приблизително 66–67см.

Тегло на бебето

Ориентировъчно тегло при бебе на 5 месеца – с въвеждането на храна различна от млякото намалява и рязкото качване на килограми. През този период децата качват приблизително 700грама. Момчетата са около 7,7 килограма, а момичетата тежат 7,5кг

Обиколка на главата и гърдите

Тези два фактора са много важни и се следят от лекаря на детето при задължителната консултация всеки месец. Децата променят обиколката си с около 1 см през този месец.

Зрение и слух

Ако няма някакви усложнения в развитието на слуха и зрението, то през 5 месец те са вече напълно развити и децата знаят много добре това, защото те са едни от най–важните за тях. С тях опознават околния Свят и комуникират.

Фонтанела на бебето в пети месец

В 5 месец малката фонтанела на бебето вече е затворена, а голямата намалява осезателно. Намалила е своя размер и трябва да бъде с диаметър средно около 1см. Тя е важна част от нормалното развитие на вашето дете. Чрез отвора се позволява растежа на черепа, затварянето става след навършването на 1 годинка на детето.

Храненето?! С Мама и Тати на масата през 5–тия месец

Това вече не е само задължение, стига се до момента на въвеждане на обща храна. И става интересно за детето и родителите му. Все още млякото е основна част от храненето на вашето бебе на 5 месеца, но на етапи започва и захранване. Броят на храненията е 5 на денонощие, като 4 от тях са мляко. В началото се започва с зеленчукови пюрета. Постепенно се минава към плодови. В края на 5 месец започва да се дава през ден по една четвърт твърдо сварен жълтък към зеленчуковото пюре. Вълнуващ момент е първото хранене на бебето с лъжица, бъдете подготвени, дойде ли време за ядене оставете всичко друго и се отдайте изцяло на това занимание. Детето трябва да бъде предразположено, често се случва в началото бебето да плаче и да отказва друга храна освен мляко. Всичко е временно, забавлявайте бебето, като му приказвате и разказвате, така ще се чувства заинтересувано от новото нещо в ежедневието. Всички подробности вижте в Хранене на 5 месечно бебе.

Двигателно развитие при бебе на 5 месеца

бебе на 5 месеца

И през този месец има нови изпълнения от страна на двигателните способности. Тъй, като вече е усвоило завъртането на двете си страни в легнало положение и контролирането на изправената глава идва моментът с първите опити да се изправя. Все още е рано за седнало положение, но през петия месец се усеща желание за самостоятелно сядане. Усеща се подобрение в способността на държане на предмети и опити да се прехвърлят от едната ръка в другата. Наблюдава се и първите бегли опити за самостоятелно придвижване, не става въпрос за ходене или пълзене. По–скоро говорим за придърпване или завъртане, когато вашето дете се обръща от корем по гръб набира сила и се получава претъркулване. Въпрос на време и няколко опита е то да разбере, че така може да се мести и стигне до крайната цел била тя играчка или друг интересен обект.  През 5 месец може да забележите и първите опити да си лапне крачетата чрез придърпване с помощ на ръцете. Много майки се питат време ли е вече за паяк–проходилка, но уви рано е. Може да опитате едва в края на 5 месец и началото на 6, но много за малко. На ден по няколко минути. Кръстът на бебето все още не е заякнал толкова и бебето на 5 месеца не е готово за това напрежение. Лапането на ръцете е любимото нещо на всяко 5 месечно бебе, не може да го накарате да замени това