Бебе на 3 Месеца

Колкото повече расте едно дете, толкова стават и по–големи грижите и притесненията на родителите му. Дали те се справят и как да разпознаят евентуални проблеми с развитието на тяхното бебе на 3 месеца.

Общо развитие при бебе на 3 месеца

През третият месец нещата продължават да се променят с голяма скорост, развитието е голямо и понякога имате чувството, че вашето бебе се учи на нови неща всеки ден и това е разбира се донякъде вярно.

 • Зрение на бебето в третия месец – то е добре развито и детето е много любопитно следи всяко движение около себе си. Разпознава познати лица и се радва на ярки предмети.
 • Двигателни функции – през този месец е напълно нормално да задържа главата си съвсем изправена, като разбира се бебето се уморява, но това става поне след 15 минути.  Двигателните органи са развити до такава степен, че вашето бебе вече може само да се завърта на двете си страни, като началната позиция е по гръб. Движенията на крайниците са добре координирани  и се наблюдава намаляване на резките и хаотични движения. Към края на 3 месец ако вземете бебето на ръце то може да стои изправено без да се налага да го подпирате за главата, въпреки това имайте едно на ум и дръжте ръката си близко до главата му, защото се изморява бързо и главата кимва.
 • Любопитство при бебе на 3 месеца – след, като зрението е развито детето започва да осъзнава, че чрез очите опознава всичко. Започва да проследява дадени предмети, като може да направи това дори да стане на 180 градуса. Ако до сега е извършвало това движение е било предимно заради рефлекс. Друго нещо, свързано изцяло с любопитството е опознаването на себе си. Детето вече е разбрало, че може да контролира ръцете си и захваща предмети, а след това да ги пуска, като си отвори пръстите. Много често  предпочита да си играе само с ръцете си вместо да ползва играчки.
 • Ръст и килограми на бебето в 3 месец – след, като в началото детето е наддавало рязко на килограми сега нещата вече се променят, като през третия месец се качват около 700–800 грама. Уточняваме, че все пак има разлики и това не винаги е така. Нормално е да качи и 1 килограм. Единствено може да имате притеснения ако бебето качва малко или въобще не напълнява. Момчетата са около 6кг, а момичетата около 5,7кг. При ръстът нещата са същите, обикновено всяко дете качва по 1–2 см на месец.

Полагане на грижи за бебе на 3 месеца

бебе на 3 месеца

Минало е известно време вие вече познавате отлично вашето дете и грижите за него са ежедневни. Като се започне от преобличане, баня, масаж и разходки. Всяко едно нещо отговаря за доброто развитие на бебето и трябва да се спазват някои неща. Например банята е важна част от ежедневието, много деца не харесват тази стъпка, но няма как. Има трикове, за да предразположите малкото същество. Преди всичко стаята трябва да е затоплена около 25 градуса. Водата да не е много гореща. Бъдете нежни с бебето и му говорете. Все още е рано за играчки във коритото, но все пак някоя дрънкалка може да ви помогне. След банята се отдавате на нежен масаж с бебешко олио и често децата харесват къпането именно заради масажа след нея. Разходките през 3 месец също са важни за развиването на имунната система, както и опознаването на Света. Изберете удобна и безопасна количка. Уместно е да споменем, че на 3 месеца е рано за друго положение на бебето освен легнало по време на разходки, защото гръбнака все още е слаб и не трябва да се натоварва.

Сънят на бебето през този месец

През 3 месец сънят все още е много важна част от развитието на детето. Средно едно здраво бебе на 3 месеца спи по 12 часа на денонощие. Като при всяко бебе разпределянето на съня е индивидуално. По принцип трябва през деня да спи 2–3 пъти по малко, а вечер да си взема останалата част от съня. Или казано по друг начин време е да се научи да различава деня от нощта.

Поведението на бебето се променя

 • Плачът вече е намален и само в моменти, когато има нужда от нещо. На този етап родителите разпознават бебето и неговите нужди, така, че вече знаят и за какво плаче то.
 • Когато чуе името си детето се обръща по посока от където е казано
 • Разпознава близките си хора и се радва, когато са около него
 • Учи се да разпознава звуците от заобикалящата го среда и знае как да реагира на всеки един от тях.
 • Първите истински усмивки и смях на вашето бебе на 3 месеца мече са налице, а също така започва да издава звуци наречени още гукане. Един вид бебето вече иска да комуникира с вас и да продължавате да му приказвате.

Разпознаване на проблемите

През третия месец могат да бъдат разпознати признаци на всякакви усложнения. Ако забележите нещо, което не е характерно за детето потърсете лекарски съвет. Наблюдавайте детето ако бебето на 3 месеца:

 • не се обръща на силни звуци
 • не следи предмети, които са близко до него
 • не реагира на нищо и плаче продължително време

Надяваме се статията – Бебе на 3 месеца да ви е харесала. Ако желаете да научите всичко за хранене на бебето, то вижте статията – Хранене на 3 месечно бебе. Очаквайте и следващата статия която ще е за следващият 4 месец от развитието на бебето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):