Бебе на 6 Месеца

Времето лети и неусетно и мина половин година от раждането на вашето бебе. Това си е цяло геройство. Минали сте през толкова препятствия и изживявания, че си мислите, че няма с какво вече да ви изненада. Всъщност истината, е че колкото повече расте бебето, толкова повече трябва да се приготвите за нови изпълнения. Вижте какво ви очаква с вашето бебе на 6 месеца.

Общо развитие на бебето на 6 месеца

След навършване на 6 месеца детето трябва да е удвоило своето тегло. Без значение дали е момче или момиче килограмите се удвояват и това е минимума, повечето деца тежат повече от това. Разликата, е че не трябва да очаквате това да продължи. След 6 месец се вкарва и твърда храна, има вариант детето да намали своя апетит и така тези неща влияят върху натрупването на телесна маса. Така през следващите месеци се качва малко.  Ръстът също има развитие и то е почти еднакво, променя се с около 1–2 см на месец. Слухът и зрението при вашето бебе на 6 месеца трябва да са напълно развити, като детето разбира, че всъщност зрението му е триизмерно и така става още по–любопитно. На 6 месеца се правят задължителни изследвания на детето на кръв и урина. Провеждат се на всяко бебе, малко неприятно за вашето дете, но чрез тях се следи общото здравословно състояние на бебето.

Забавление ли е храненето на едно бебе на 6 месеца?

Често се случва през 6–тия месец детето да ползва времето за хранене, като забавление. Няма нищо лошо, но не му позволявайте да го обръща на игра. Защото в бъдеще ще си имате проблеми. Сега с първите стъпки в общата  и твърда храна се изграждат много навици. Храненията са 5 на брой, като 2 от тях са с обща храна. Едното е пюре, а другото каша. Тя се въвежда именно през този месец, като първата задължително трябва да бъде без глутенова, така се прави опит за евентуални проблеми и алергии. А при храненето с пюре се редуват плодово и зеленчуково през ден. Като при зеленчуковото се добавя половин жълтък твърдо сварен разбира се. Много полезни за всяко бебе на 6 месеца са пресните сокове, като се дават 1 час преди хранене или след хранене, ако бъде даден непосредствено преди хранене има вероятност да притъпите глада на детето. Понякога бебето е изнервено, въоръжете се с голямо търпение, настанете добре детето и себе си и се забавлявайте, докато се храните. Сега е времето да се създаде хранителен режим. Научете важните неща за Хранене на 6 месечно бебе.

Първите зъби на вашето бебе на 6 месеца

Ето го и първото зъбче, нещо толкова вълнуващо за цялото семейство. За родителите е радост, но бебето често страда. Първите зъбки избиват между 6 месец и 8 месец. При повечето това се случва в края на 6 месец, придружено с леко неразположение. Първият признак е засилено слюноотделяне и подуване на венците. Често вашето дете може да вдигне температура, придружена с разтройство и липса на апетит, раздразнителност и неспокоен сън. Първите поникнали зъбки се намират в долната  или горната челюст и се наричат резци. Никненето на зъбите е труден и дълъг процес съпроводен от безсънни нощи, но няма нищо по–хубаво от това да видиш една голяма детска усмивка с първите малки зъбчета в устата. Сега медицината е напреднала и има безброй гелове и мазила за успокоение на венците и подготовка за предстоящото никнене на зъбки. Вижте подробна статия свързана с Никнене на Зъби.

Емоционално развитие и комуникация при бебе на 6 месеца

Бебето става все по–игриво и закачливо. Всеки ден измисля по нещо ново и добавя в репертоара си. Иска си своето, изразява мнение и се радва на познати лица. Избира на кого да се радва и знае как да отблъсне някого. Колкото и странно да ви се струва бебето на 6 месеца има изграден характер и разпознава добре всичко. Ползва все повече срички и звуци. Започва въвеждане на гласни букви, като – б,с,д. Времето за игра е важна част от ежедневието и игрите все повече стават образователни. Започва да играе с две играчки едновременно.  Радва се на ярки илюстрации и разказани приказки. Едно от интересните ново научени неща е начинът за опознаване на хората. Ще забележите, че когато е  в ръцете на някой, бебето опознава човека опипвайки лицето и тялото, това се изразява в опити да бърка в очите, устата и ушите, както и да дърпа дрехите или косата на човека в когото е.

Двигателни способности на бебето на 6 месеца

бебе на 6 месеца

Приз 6 месец повечето деца започват да сядат самостоятелно, като могат да стоят седнали, но все още не могат да сядат сами. По принцип първо момичетата се научават да стоят седнали, при момчетата това се случва малко по–късно към края на 6 месец и начало на 7 месец. През този месец това е най–важното нещо случващото се на бебето, защото чрез сядането стават самостоятелни и всичко се променя. Малка част от бебетата се научават да пълзят или по–скоро е подобие на пълзене, най–често тромаво и в посока назад. Важна промяна за всяко бебе на 6 месеца е започването на ползване на паяк–проходилка. Чрез нея стават напълно самостоятелни, първоначално се движат само назад, защото е по–лесно да се избутат. Тя трябва да бъде избрана внимателно, а след това да бъде нагласена изцяло по нуждите на детето–съобразява се височината на детето. Краката му трябва да са плътно на земята. Ако стъпва само на пръсти проходилката е висока и има опасност да си натовари кръста и при прохождане да върви на пръсти.

Това е накратко за развитието на все още едно малко бебе на 6 месеца. Ако имате предложения за статията за да я направим още по полезна може да се свържете с нас.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!