Никнене на Зъби

Знаем ли достатъчно при процеса никнене на зъби при бебетата?!
Една тема вълнуваща всеки родител, която е едновременно вълнуваща и много сериозна. Никненето на първите зъби е много важно за развитието на всяко дете и изисква сериозно внимание, както и голямо търпение от страна на родителите. В следващите редове ще научете всичко за никнене на зъби при бебето!

Кога започват първите зъби да се показват?
За изникване на първите зъбчета са приети някои норми във възрастта. Докторите казват, че първото зъбче излиза обикновено след навършване на 6 месеца на детето, но това не е точно така. Има бебета, които се снабдяват със зъбче още преди това около 5 месеца и такива, на които им излиза на много по късен етап. Като цяло е нормално самото никнене на зъби да започне около 6 месец и не по–късно от навършване на 1 година.

Първи Симптоми при Никнене на Зъби
Самото никнене на зъби при всяко бебе е различно и се наблюдават различни симптоми, които се проявяват и с различна сила. Както и всяко дете го понася по различен начин този процес.

 1. Първият и най–важен е засилването на слюноотделяне. Когато то започне значи венците се подготвят да направят място за пробиване на зъбите. Това се случва около 3 месец, но не означава, че като започне веднага ще му избие зъбче. Понякога това с отделянето на слюнка продължава няколко месеца преди да завърши процеса.
 2. Раздразнителност – често се случва детето да е силно раздразнително, отказва да играе или се разплаква от неща, които до скоро са му харесвали. Като цяло не са в настроение за нищо.
 3. Чувствителност  на венците – по време на хранене бебето може да отказва да се храни или да яде много по–малко от обикновено. Това се дължи на засилена чувствителност на венците, които са изтънели подготвяйки се за пробиване на зъб.
 4. Повишена температура – висока температура също е нормално и се среща много често при никненето на зъбите при бебетата. Дължи се на напрежението, на което е подложен венецът от зъбите, докато си правят път за навън. Обикновено тя не е много висока, около 37–38 градуса.
 5. Разтройство – един също редовен спътник в никненето на зъби е стомашното разтройство. Не е никак приятно за детето.
 6. Хрема – или така наречените сополи са главна съставка за предстоящия процес.

никнене на зъби при бебета

Облекчаване на симптомите при никнене на зъби?
Има множество лекове спомагащи за избиване на зъбките и облекчаване на съпровождащите ги неприятни  симптоми. Някои от тях са медицински, а има и такива, които се познават от нашите баби. Тук отново играе народната медицина, която има решения за този проблем.

– Лекарите препоръчват използването на различни гелове за венците. Те се втриват в тях през 2 часа. Така омекотяват венеца и спомагат да избият зъбите по–лесно. Друг много ползван медикамент е сиропът  Панадол или Нурофен. Те имат свойството да отнемат температурата и болката от никненето.
– Народна медицина – много майки прибягват до тези методи, поради факта на неспособността на лекарствата да помогнат. Някои ползват зелен лук, които се търка по венците. Отнема температурата и болката. Казват, че така и зъбите избиват по–лесно. Други пък ползват готварска сол, която отново се натрива по венците, функцията, която върши  е същата. Някои препоръчват с  капка ракия да се масажира венеца, така детето се успокоява и болката намалява.

Полезни съвети при никнене на зъби?
Да безспорно никненето на зъбите на вашето дете е нов процес, съпроводен от доза вълнение и притеснение. Трябва да знаете, че всичко свързано с никнене на първите зъби има логично обяснение. Бъдете търпеливи  и позволете всичко да мине спокойно. Много от децата в този период са силно раздразнителни, случва се през нощта да не спят спокойно, както е било до скоро. Някои отказват да се хранят. Причина за всичко е процеса по пробиването на венеца от зъба. За много родители е много трудно да понесат всички промени в нормалното ежедневие. Точно поради тази причина има някои трикове и препоръки за това как да си помогнете сами при първата ви среща с никнене на зъби при бебето.

 • Засилването на отделяне на слюнка и желанието на детето да слага всеки предмет в устата си са знак за започване на използването на гризалка за зъби. Чрез нея си почесва венците и облекчава болката която може да има детето при никнене на зъби.
 • Вечер преди лягане му дайте една доза от препоръчания ви сироп( Панадол, Нурофен или др.) така детето се успокоява и нощта минава по–лесно.
 • Имайте търпение към детето и на него не му е  лесно, поставете се на негово място.
 • Разходките на вън са много полезни за малкото същество, помагат и на вас също така. Чистият въздух е добър начин да забравите за малко напрежението.
 • Ако отказва да се храни не го карайте на сила, по–скоро го стимулирайте с неща, които харесва да хапва. В тези ситуации децата предпочитат храни, с които да почешат венците си.

Надявам се да съм помогнала поне малко с отглеждането на бебето и вълшебният момент с никнене на зъби.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):