Прегледана и обновена на 31-08-2016

Газовете по време на бременност са в пъти повече при повечето жени от преди да заченат. Също така някои то тях споделят, че те често са неконтролируеми. В следващите редове ще ви запознаем за това каква е причината за тях, както и с някои важни правила за това как да се отървете от газовете при бременност.

Преди всичко нека споделим неоспоримия факт, че чакането и износването на вашето бебе е най – прекрасният миг, който може да преживеете, защото това явление на природата е свръх прекрасно и не може да се опише с прости думи. Да, наред с мечтите и хубавите моменти, бременността на една жена е съпътствана с много промени, настъпващи в тялото й, които понякога не са чак толкова приятни. Организмът и функционирането му могат да се променят толкова много, че дори да се изненадате (неприятно) от тези настъпили промени. Примери за това са тежестта и трудното придвижване, подуване на краката и ръцете, често уриниране и повишеното отделяне на газове.

газове по време на бременност

Ще се спра на последното –  газове по време на бременност, защото те са фаворит сред неприятните неща, които могат да ви се случат по време на бременност – не мислете, че само на вас се случва, повечето жени имат увеличено отделяне на газове през този етап от своя живот.

Каква е причината за получаване на газове при бременност?
В началото на бременността, когато матката ви не е все още толкова голяма хормоните работят усилено. Увеличеното количество на прогестерон забавя храносмилането, като осигурява по – голям шанс да се получат газове. Те могат да доведат до тежест и подуване на корема, особено след обилно хранене. С течение на бременността, когато матката нараства все повече и повече, червата се изместват и това затруднява храносмилането още повече, което е причината за отделянето на повече газове. Най – неудобните моменти може да се получат именно през този период, когато мускулно – релаксиращото действие на хормоните отслабва и не можете да контролирате отделянето на газове. Ако по време на бременност отделянето на газове е придружено с коремни болки или тежка диария, последвана с кръв задължително се обърнете към лекуващия ви лекар.

Какво трябва да направя за да намаля газовете при бременност – лечение?
Все пак това отчайващо положение може да бъде облекчено от самите вас – важно е да се съобразявате с някои неща, които могат да помогнат да намалите газовете по време на бременност. Когато жените са бременни стават неконтролируеми относно хранене, спане и като цяло режимът им придобива съвсем различен формат. Много жени споделят, че газовете при бременност са в пъти повече от преди да забременеят.

  • На първо място ще поставя вида на храните и начина, по който се приемат за главна предпоставка за образуването на газове. Трябва да установите кои храни са склонни да образуват газове, като тук не може да се разисква темата за диети или ограничаване в храненето. Трябва да намерите най – добрия начин за приготвяне на проблемните храни.
  • Избягвайте изкуствените подсладители,които се срещат най – вече в диетичните и газирани напитки. Те не само, че не се препоръчват за бременни жени, но и избягването им ще помогне да намалите драстично появата на газове.
  • Сега отново е ред да вмъкна фибрите, които са много здравословни – помагат за лесното изхождане, не натоварват дейността на стомаха и намаляват газовете. Важно е да знаете, че не бива да се прекалява консумацията им – ако не сте свикнали да ядете фибри може да ги консумирате в малки количества и с бавни темпове.
  • Едно от най – важните правила за спирането на газовете е правилното хранене – когато се храним бързо освен, че поглъщаме храната, поглъщаме и много въздух, а знаете до какво води това. Правете го с по – бавно темпо и отделете време да се насладите на храната.
  • Когато се нахраните е добре да се поразходите за кратко,за да позволите на храната да си “намери мястото”. Това средство не бива да се омаловажава, защото помага сравнително  добре.
  • Ако можете да подложите възглавница под краката си, докато стоите, бебето няма да оказва толкова голям натиск върху корема ви, което също ще може да намали производството на газове.
  • Бременните жени освен всичко останало трябва да носят свободни и удобни дрехи, които не притискат и стягат тялото. Дрехи които стягат и остават своя отпечатък върху кожата ви и най – вече върху корема са противопоказни при износването на бебето. Също така са една от главната причина за повишеното отделяне на газове при бременност.

Харесва ви сайта…., подкрепете ни с един Like and Share! Благодарим!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Инсеминация

Previous article

Никнене на Зъби

Next article