Инсеминация

Някога замисляли ли сте се колко двойки имат проблеми със зачеването на така желаните деца. Аз имам лесен отговор, запознати с този проблем са само онези двойки, които намират трудности за зачеване.  Рядко хората оценяват това да заченат дете лесно и по естествен начин.

Какво е инсеминация?
Това е термин използван в лекарските среди, но познат по–скоро, като изкуствено оплождане между обикновените хора. Като цяло включва множество процеси на подготовка, за да се стигне до съществената част, в която във женското тяло се поставя по изкуствен начин сперма. Така лекарите спомагат за оплождане, когато дадената двойка има проблем в зачеване по нормален начин. Има няколко вида инсеминация, но най–популярни са вътрематочната инсеминация, също така вътрецервикална и вътревагиналната са често използвани техники.

инсеминация

Видове инсеминация?

1. Вътревагинална инсеминация – при този метод на оплождане жената има редовна овулация, но мъжът има някакъв проблем да еакулира във влагалището.  Този метод се ползва все по–рядко, но все още се счита за успешен от много лекари.

2. Вътрецервикална инсеминация – За да бъде приложен този вид изкуствено осеменяване са налице няколко причини. Първата и главната е нередовността на месечния цикъл и овулация. Има и жени, които имат проблем със цервикалната слуз, която спомага на сперматозоидите да достигнат до матката, в такива случаи тази белезникава слуз вместо да помага, напротив тя действа против сперматозоидите, като ги забавя или унищожава.  Трета причина за употребата на този метод е паричната страна, защото е по евтино от най–предпочитаният метод– вътрематочна инсеминация.

3. Вътрематочна инсеминация –  това е най–предпочитания метод за изкуствено оплождане. За да се подложи двойка на този вид осеменяване се минава през редица изследвания, така вероятността да бъде успешно оплождането е по–голяма. Предпочитана е и защото е в пъти по–евтино от ин–витро оплождане,  а при добре свършена работа има вероятност да бъде оплодена повече от една яйцеклетка. Повече може да научите в статията която сме подготвили – Вътрематочна инсеминация.

4. Интраперитонеумна и фалопиева инсеминация – тези два метода ги поставям под един знаменател, защото не е напълно доказано, че са достатъчно ефективни. Използват се много рядко.

Кога се прилага и как се прилага инсеминацията?
1. На кого се препоръчва изкуствено оплождане –  да въпрос, който си задават много хора. Кога да решим да потърсим лекарски съвет за това, че не зачеваме въпреки многото опити. Така ако жената има редовна овулация и цикъл, а показателите от сперматограмата на мъжа са нормални са нужни поне 12 месечни опити. Ако и тогава не се получи е сигнал за започване намеса на лекари специалисти по изкуствено осеменяване. А сега и кои двойки са подходящи да се подложат на този вид лечение: мъже с малък брой сперматозоиди или лошо качество на спермата. Жени, които имат  лош цервикален секрет, нередовна овулация и всичко друго свързано с матката и фалопиевите тръби. Като цяло всяко нещо необходимо за нормалното оплождане на една яйцеклетка от сперматозоид, което е нарушено по някакъв начин може да бъде причина за започване на този вид изкуствено осеменяване.

2. Как се прави инсеминация? –  при различните видове инсеминация има и различен подход за поставяне на спермата. Но общото при всички е времето, което отнема, за да се извърши, а то е кратко. Самата процедура не е сложна. При различните инсеминации се различава само мястото, на което се инжектира спермата.

2.1. Вътревагинална инсеминация –  уточнихме, че този метод се ползва все по–рядко, но ако се замислим има много положителни страни. Първо защото се прави в домашни условия без намесата на лекар. Необходими са само стерилна спринцовка и тест за овулация. Жената си изчислява овулацията и когато тя настъпи е необходимо семенната течност да бъде инжектирана от жената или мъжа във влагалищния отвор. Единствено се внимава да не бъде вкаран и въздух във влагалището или да не бъде замърсена по някакъв начин спермата на мъжа.

2.2. Вътрецервикална инсеминация – тук е голям плюс, че процедурата отнема не повече от 10 минути. Жената е нужно само да се отпусне на гинекологичния стол, поставя се разширител и тогава  с помощта на пластмасов катетър се инжектира спермата във маточната шийка. След това на отвора на влагалището се поставя така наречената тапа. Тя стои там поне следващите 6 часа, след това се премахва.

2.3. Вътрематочна инсеминация – този метод е добре разработен. Предварително се провежда курс  с лечение на жената, което спомага за редовна овулация, така, като се постави и пробата от сперма има по–голям вариант за повече от една оплодена яйцеклетка. Тук обработената сперма се поставя в голяма близост до фалопиевите тръби.

2.4. Интрафалопиева  инсеминация – при тази се следват следните стъпки, обработената сперма се поставя в едната фалопиева тръба с помощта на специален пластмасов катетър.

Предварителна подготовка?
Да има и подготовка преди да настъпи съществената част по осеменяването и инсеминацията. Като всяко важно нещо в живота ни и това си има период на осъществяване. Това, което се счита за подготовка е въздържанието от полов контакт поне 3 дни преди датата за инсеминация. При двойките подлагащи се на инсеминация се налага много подготовка от страна и на двамата:
– При мъжете – изследва се спермата, след това се взема проба, която се обработва, така че да бъде възможно най–добра, като се отстраняват всички некачествени сперматозоиди.
– При жените – ако жената няма редовна овулация се налага изкарване на курс с прием на стимулатори за възвръщане на нормална овулация. Преди всичко се изчислява овулацията, подлагате се на кръвни тестове и тогава се назначава лечение с хормони, които да спомогнат.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).