Ин Витро Оплождане

История на Ин витро Оплождането
Първото оплождане ин витро и то напълно успешно датира от 1978 година, направено от  д–р Едуардс виден ембриолог и д–р Стептое – гинеколог. Към днешна дата самата технология е многократно доразработвана от различни видни лекари и ембриолози. Самата възможност за забременяване се е повишила значително от практически нула до един на 3–4 процедури в световен мащаб или това е около 30%. Не може да бъде казано че всеки пациент ще зачене от първия път, защото това зависи от възрастта и репродуктивното здраве на жената и мъжа.

оплождане ин витро

Какво представлява Оплождане Ин витро?
Ин витро оплождане (In vitro fertilization – IVF) е процес в които яйцеклетките се оплождат със сперма извън самото тяло т.е. ин витро. То е основно лечение на безплодието при които други традиционни и нетрадиционни методи  за асистирана репродукция не са успели. При самото ин витро се използва хормонална терапия с репродуктивни лекарства, които да регулират овулацията на жената. Вземат се яйцеклетки от яйчниците на жената и се инкобират в течна среда със сперматозоидите, които от своя страна трябва да оплодят яйцеклетката. Самото съотношение сперматозоиди и яйцеклетка е 75,000 към , които се поставят в инкубатор за около 18 часа. В повечето случай, яйцето ще бъде оплодено, но в някои ситуации при нисък брой спермотозиди или ниска подвижност на сперматозоидите – един спермотозид може директно да се инжектира в яйцеклетката чрез интра цитоплазмено инжектиране на сперматозоидите. Самите оплодени яйцеклетки се наричат зиготи. Оплодената яйцеклетка се поставя в специална среда за растеж и се оставя за около 48 часа, докато яйцето се състои от шест до осем клетки. След това оплодената яйцеклетка се прехвърля в матката на пациентката с едно единствено намерение пациентката за зачене и да се създаде една успешна бременност. Пациента лежи за около час и след това може да се върне у дома.

Етапи при метода Ин витро оплождане:

  1. Изследвания на репродуктивния статус при жената и мъжа.
  2. Контролирана овариална хиперстимулация т.е. хормонална терапия с репродуктивни лекарства
  3. Фоликуларна пункция и аспирация на яйцеклетките т.е получаване на яйчеклетки
  4. Подготовка на яйцеклетките и сперматозоидите
  5. Оплождане Ин витро – ( In vitro fertilization – IVF)
  6. Интра цитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката – метода ICSI (само ако спермограмата не е добра, за да се приложи класическото ин витро оплождане се преминава към този метод
  7. Отглеждане на ембрионите
  8. Подбор и избор на ембрионите
  9. Ембриотрансфер т.е. Трансфер на ембрионите

Очаквайте и следващите по–подробни статии за ин витро метода! – IVF – Ин Витро Оплождане

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация