Забременяване

Ин Витро Оплождане

Обновена: 04-02-2019

История на Ин витро Оплождането
Първото оплождане ин витро и то напълно успешно датира от 1978 година, направено от  д–р Едуардс виден ембриолог и д–р Стептое – гинеколог. Към днешна дата самата технология е многократно доразработвана от различни видни лекари и ембриолози. Самата възможност за забременяване се е повишила значително от практически нула до един на 3–4 процедури в световен мащаб или това е около 30%. Не може да бъде казано че всеки пациент ще зачене от първия път, защото това зависи от възрастта и репродуктивното здраве на жената и мъжа.

оплождане ин витро Какво представлява Оплождане Ин витро?
Ин витро оплождане (In vitro fertilization – IVF) е процес в които яйцеклетките се оплождат със сперма извън самото тяло т.е. ин витро. То е основно лечение на безплодието при които други традиционни и нетрадиционни методи  за асистирана репродукция не са успели. При самото ин витро се използва хормонална терапия с репродуктивни лекарства, които да регулират овулацията на жената. Вземат се яйцеклетки от яйчниците на жената и се инкобират в течна среда със сперматозоидите, които от своя страна трябва да оплодят яйцеклетката. Самото съотношение сперматозоиди и яйцеклетка е 75,000 към , които се поставят в инкубатор за около 18 часа. В повечето случай, яйцето ще бъде оплодено, но в някои ситуации при нисък брой спермотозиди или ниска подвижност на сперматозоидите – един спермотозид може директно да се инжектира в яйцеклетката чрез интра цитоплазмено инжектиране на сперматозоидите. Самите оплодени яйцеклетки се наричат зиготи. Оплодената яйцеклетка се поставя в специална среда за растеж и се оставя за около 48 часа, докато яйцето се състои от шест до осем клетки. След това оплодената яйцеклетка се прехвърля в матката на пациентката с едно единствено намерение пациентката за зачене и да се създаде една успешна бременност. Пациента лежи за около час и след това може да се върне у дома.

Етапи при метода Ин витро оплождане:

  1. Изследвания на репродуктивния статус при жената и мъжа.
  2. Контролирана овариална хиперстимулация т.е. хормонална терапия с репродуктивни лекарства
  3. Фоликуларна пункция и аспирация на яйцеклетките т.е получаване на яйчеклетки
  4. Подготовка на яйцеклетките и сперматозоидите
  5. Оплождане Ин витро – ( In vitro fertilization – IVF)
  6. Интра цитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката – метода ICSI (само ако спермограмата не е добра, за да се приложи класическото ин витро оплождане се преминава към този метод
  7. Отглеждане на ембрионите
  8. Подбор и избор на ембрионите
  9. Ембриотрансфер т.е. Трансфер на ембрионите

Очаквайте и следващите по–подробни статии за ин витро метода! – IVF – Ин Витро Оплождане

Рак на Шийката на Матката

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.