Рак на Шийката на Матката

Рак на шийката на матката
Ракът на маточната шийка или ракът на цервикса е термин за злокачествено образувание в клетките на шийката на матката. Най–честият симптом за рак на шийката на матката е необичайно вагинално кървене, но в някои случай може да няма никакви симптоми. Лечението обикновено се състои от хирургическа намеса в ранния стадии или лъчетерапия при напреднал стадии на заболяването. Най–често зачестяване на това заболяване се наблюдава след 30 годишна възраст на жената. При ранна диагноза в повечето случай се стига до пълно излекуване.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

рак на матката - маточната шийка

Признаци и Симптоми за рак на шийката на матката
В самото начало болестта може да протече без особени признаци и незабелязано. В последствие може да бъде забелязано вагинално кървене и болка по време на полов акт. Напредналия стадии на рак на маточната шийка може да включват признаци и симптоми като: болки в таза, гърба и краката, загуба на апетит и тегло, тежко кървене от влагалището, фрактури на костите, рядко изтичане на урина.

Причини за рак на маточната шийка
Най–често причинните за рак на шийката на матката е инфекция от човешкия папиломен вирус (Папилома Вирус) или така казано HPV, както и тютюнопушенето. Точно човешкия папиломен вирус  причинява 70% от рака на шийката на матката. Друг фактор за рак на маточната шийка са човешки имуннодефицитен вирус, който създава имунна недостатъчност и точно този вирус причинява синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Също така и инфекция с хламидии, хормонална контрацепция, многоплодна бременност, стрес, ако някои е имал рак на шийката на матката от вашето семейство, ранното започване на полов живота и ранно забременяване и раждане. Недостатъчната хигиена на външните полови органи на двамата полови партньори увеличава риска от заболяване.

Как да се предпазим от рак на маточната шийкаваксина срещу рак на маточната шийка
Има ваксини за рак на матката които намаляват значително риска от рак на шийката на матката с около 90%, това е доста висок процент и може би точно ваксината в една по–ранна възраст е добър вариант. Ваксините са два типа Gardasil и Cervarix, които може да се направят от 9 до 26 годишна възраст. Редовно правене на цервикален скрининг тест. Добре е да се започнат профилактични тестове 2–3 години след първия полов акт. Едно изследване е доказало че спермата може да  помогне за растежа на вече създалите се туморни образувания, затова използването на презервативи при наличие на рак на маточната шийка значително предпазва от това.

Лечение на рак на маточната шийка
В различните стадии на заболяването може да се използва хирургическа намеса или лъчетерапия. Важни са консултациите с лекар за да се определи след операция кога може да се забременее отново.

В света ракът на шийката на матката е петата от най–смъртоносните ракови образувания при жените. Бъдете отговорни и правете профилактични прегледи редовно при своя лекар.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация