Здраве

Рак на Шийката на Матката

Обновена: 04-02-2019

Рак на шийката на матката
Ракът на маточната шийка или ракът на цервикса е термин за злокачествено образувание в клетките на шийката на матката. Най–честият симптом за рак на шийката на матката е необичайно вагинално кървене, но в някои случай може да няма никакви симптоми. Лечението обикновено се състои от хирургическа намеса в ранния стадии или лъчетерапия при напреднал стадии на заболяването. Най–често зачестяване на това заболяване се наблюдава след 30 годишна възраст на жената. При ранна диагноза в повечето случай се стига до пълно излекуване.

рак на матката - маточната шийка Признаци и Симптоми за рак на шийката на матката
В самото начало болестта може да протече без особени признаци и незабелязано. В последствие може да бъде забелязано вагинално кървене и болка по време на полов акт. Напредналия стадии на рак на маточната шийка може да включват признаци и симптоми като: болки в таза, гърба и краката, загуба на апетит и тегло, тежко кървене от влагалището, фрактури на костите, рядко изтичане на урина.

Причини за рак на маточната шийка
Най–често причинните за рак на шийката на матката е инфекция от човешкия папиломен вирус (Папилома Вирус) или така казано HPV, както и тютюнопушенето. Точно човешкия папиломен вирус  причинява 70% от рака на шийката на матката. Друг фактор за рак на маточната шийка са човешки имуннодефицитен вирус, който създава имунна недостатъчност и точно този вирус причинява синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Също така и инфекция с хламидии, хормонална контрацепция, многоплодна бременност, стрес, ако някои е имал рак на шийката на матката от вашето семейство, ранното започване на полов живота и ранно забременяване и раждане. Недостатъчната хигиена на външните полови органи на двамата полови партньори увеличава риска от заболяване.

Как да се предпазим от рак на маточната шийка ваксина срещу рак на маточната шийка
Има ваксини за рак на матката които намаляват значително риска от рак на шийката на матката с около 90%, това е доста висок процент и може би точно ваксината в една по–ранна възраст е добър вариант. Ваксините са два типа Gardasil и Cervarix, които може да се направят от 9 до 26 годишна възраст. Редовно правене на цервикален скрининг тест. Добре е да се започнат профилактични тестове 2–3 години след първия полов акт. Едно изследване е доказало че спермата може да  помогне за растежа на вече създалите се туморни образувания, затова използването на презервативи при наличие на рак на маточната шийка значително предпазва от това.

Лечение на рак на маточната шийка
В различните стадии на заболяването може да се използва хирургическа намеса или лъчетерапия. Важни са консултациите с лекар за да се определи след операция кога може да се забременее отново.

В света ракът на шийката на матката е петата от най–смъртоносните ракови образувания при жените. Бъдете отговорни и правете профилактични прегледи редовно при своя лекар.

Ин Витро Оплождане

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

целулит по корема

Целулит на корема

Целулитът на корема е често срещан и много неприятен естетически и здравословен проблем. Тук ще се опитаме ...
Здраве
хормонална терапия

Хормонална Терапия

Какво e хормонална терапия? Хормоналната терапия използва един единствен хормон или в някои случай повече хормони за ...
Здраве
селен

Селен

Какво е селен? Селен е важен микроелемент, който участва в много телесни процеси  включително когнитивната функция, за ...
Здраве