Хламидии

За нашата страна все още не е често срещан разговора за половите болести и тяхното предаване, а като цяло културата ни за тях е много слаба и едва последните години започнаха да се водят по–свободни разговори за тях. Хламидията не е изключение от тях. В следващите редове ще научите какво е хламидии, различните признаци при мъжете и жените, поставяне на диагноза и разбира се лечение.

Какво е Хламидия?
хламидии

Хламидия е една от най–разпространените полово предавани болести и се среща много често при хората, които имат повече от един партньор. Причинява се от бактерията Хламидия. Тя се предава изключително лесно, а понякога приносителя на заболяването дори не знае, че всъщност го има. Друго, което я прави лесно за предаване, е защото много често няма никакви явни симптоми и може несъзнателно да бъде прехвърлена между партньорите. Има правени статистики за онези, които са имали в някакъв етап това заболяване и според статистиката за Хламидии на един от дерматолозите – Иванова от Стара Загора, се оказва, че около 75% от жените и 50% от мъжете не усещат никакви признаци, които да им покажат, че нещо се случва с тялото им. Трябва да се отбележи, че освен половите органи, хламидия може да засегне очите, черния, белия дроб и ставите.

Как да разберем, че имаме хламидия?
Както вече беше уточнено, това заболяване няма някакви явни признаци, които да помогнат за откриването му. В повечето случаи бива откривано от хора, които редовно си правят изследвания. Ако все пак има вероятност да се появят някакви симптоми те са предимно след, като е минал период 1 до 3 седмици след контакта с онзи, който пренася болестта. Когато се съмнявате за евентуално заболяване е нужно да следите за следните симптоми, които може да се появят, като при мъжете и жените са различни:

– Признаци на Хламидии при Жените:

 • Патологично вагинално течение, което в повечето случаи е придружено от неприятна миризма.
 • В не редки случаи се случва да има прокървяване между 2 месечни цикъла, като по принцип не е силно, но се забелязва.
 • При някои жени се наблюдава болезнен цикъл, като това обаче е за онези жени, които по рпинцип не страдат от това по принцип. Брои се за притеснение ако усетите болка при цикъла, която е средна и търпима, но неприятна във всички случаи.
 • Понякога се наблюдава лека болка в коремната област, която най–често е придружена от повишена телесна температура.
 • Голяма част от жените имащи хламидии изпитват дискомфорт и болка при полов контакт
 • Поради преноса на инфекцията се наблюдава сърбеж и парене в областта на половите органи, което със сигурност е забележимо, защото е много неприятно.
 • В комбинация със сърбежа обикновено се изпитва и неудобство при уриниране, което е изразено с парене и непосилност да се облекчите напълно.

– Признаци на Хламидии при Мъжете:

 • В някои случаи при мъжете се наблюдава отделяне на малки количества бистра, а понякога и мътна течност от половите органи.
 • При силния пол също се наблюдава болезнено уриниране, което е неприятно, както и при жените.
 • Много често се случва да се сдобият  с неприятен сърбеж в областта на гениталиите, както и парене, все едно сега ви излиза обрив от нещо.
 • Един от най–характерните белези проявен при мъжете е болка в областта на тестисите, което често е придружено с оток около същото място.

Как се поставя диагноза при наличие на хламидии?
При притеснение от ваша страна се посещава гинеколог, а той от негова страна ви избира необходимите тестове. Като цяло има няколко варианта за диагностициране на хламидия. Първият е с помощта на тампон да се взема проба от уретрата при мъжете или от шийката на матката при жените, след което се анализира в медицинска лаборатория. Има разбира се и други тестове, в които се проверява проба от урината за наличието на бактерии, може да се каже че те са по–популярни.

Какво е лечението на хламидии?
В най–общите случай бактериите хламидии се лекуват с перорални антибиотици (т.е приемат се през устата), като азитромицин или доксициклин.  След предписване на лечение е задължително да се лекуват и двамата партньори, по този начин се избягва повторна поява на заболяването. Лечението трябва да даде резултати до седмица или две, след началото му, така, че не се притеснявайте при липса на резултати още след 2 ден, а също така не се спира приема на антибиотици, когато се почуствате по–добре, това е лъжливо състояние и единствено ще си навредите. Лекарите съветват да се направи целия курс от лечение при хламидия, който разбира се е препоръчан от лекуващия ви лекар. Така че бъдете взискателни и не пропускайте нищо което ви казват да правите вашите лекари.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация