Здраве

Стерилитет при Мъжете

Обновена: 02-04-2018

Има едно погрешно схващане установено в хората, за което ще отнеме много време преди да се приема по друг начин. Когато дадена двойка се изправи пред проблема да не може да има деца, в повечето случаи първо си помислят, че причината за това е в жената. Всъщност не е така и има медицински проучвания, които сочат, че 40% от случаите на двойки изправени пред стерилитет с дължи от страна на мъжа.В следващите редове ще научите повече за стерилитет при мъжете.

Някои факти за Стерилитета?
Стерилитета по принцип не е заболяване, което да се дължи само и единствено само на себе си. Всъщност е последица от предишно заболяване. Без значение дали говорим за стерилитет при мъжете или жените е сигурно, че стигането до стерилитет е довело изкарана  или нелекувана на  време инфекция, както и заболяване на половите органи. Когато дадена двойка реши да има деца и започне да прави опити не е нужно да очаква резултат веднага. В някои случаи това се случва след определен период от време. Има външни фактори влияещи на плодовитостта и на двамата партньори. Много двойки излишно прибързват и след 2 месеца в опити, които са без резултат започват да си мислят, че им има нещо. Всъщност поставяне на такава диагноза и подлагането на нужните лабораторни изследвания се правят, когато е минало повече от година без да бъде на лице бременност.

стерилитет при мъжете Стерилитет при мъжете?
За безплодие при силния пол се говори ако броят на сперматозоидите е ограничен или дори липсващ. Също така, ако те бъдат неактивни и не могат да стигнат до оплождане на яйцеклетката.

Видове стерилитет при мъжете?
Има 2 вида стерилитет, като се делят по сериозността и продължителността на стерилитета. Първо е временният, той е много често срещан, като в повечето случаи мъжете дори не знаят за съществуването му. Този вид стерилитет при мъжете се изразява в това, че действието му е определен период  от време. Този период не е ясен и няма как да бъде изчислен според човека, но в повечето случаи не продължава много дълго. Обикновено се дължи на силен стрес, недоспиване, преумора, неприятни случки в ежедневието или травми на  тестисите. Вторият вид стерилитет при мъжете е постоянният стерилитет, при него има сериозни увреждания на половите органи и по–специално на сперматозоидите. Получава се в следствие на предишно заболяване или нелекувани инфекции.

Причини за стерилитет при мъжете?

  1. Организъм срещу сперматозоиди  – при тази причина главния виновник е самият организъм на мъжът. В този случаи при стерилитет при мъжа се наблюдава създаването на антитела, които унищожават сперматозоидите или ги правят некачествени.
  2. Възпаление на простатата или пикочния канал – при тези два вида възпаление се запушват важни канали отговарящи за произвеждането на сперматозоиди и тяхното предвижване, като това води след себе си стерилност при мъжете.
  3. Преплитане на кръвоносни съдове в тестисите – при такова положение се нарушава, както произвеждането на сперматозоиди, така и придвижването им. Ако се получи само на единия тестис, за мъжът е трудно да опложда. Но ако и при двата тестиса се наблюдава това усукване на кръвоносните съдове води до стерилитет при мъжете.
  4. Травма – всеки вид травма причинена на тестисите или пениса крие опасност от стерилитет. В тази графа влизат всички удари, нанесени на това място, ако ви сполети нещо такова задължително посетете лекар.
  5. Заушка – това е неприятно заболяване, което е често срещано при мъже още в ранна възраст. Ако то бъде изкарано в лек вариант не е опасно, но има и тежък такъв и тогава в повечето случаи момчето се сблъсква с невъзможността да има деца. В много малък процент след такова заболяване се достига до стерилитет при мъжете.

Стерилитет при Жената

Предишна публикация

Бременност след 40

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве