Здраве

Абортът Причина за Безплодие (Стерилитет)

Обновена: 08-02-2016

Може ли Абортът да доведе до Стерилитет /Безплодие/?
Макар че има много спорни данни на проблема с абортите, от строго клинична гледна точка, абортите, извършени от медицински специалист при подходящи санитарни условия е безопасна и лесна процедура, особено ако се прави през първите седмици на бременността. Няма научно доказателство, което да установи, че аборт, извършен при тези обстоятелства представлява никаква забележима риск за бъдещото плодородие на жената.

Но…, всяка медицинска процедура носи някаква степен на риск, както и аборт не е изключение. Най–сериозните проблеми се появяват в онези редки случаи, когато се развива постоперативна инфекция. Също така ако една жена е имала значителен брой аборти, може да има и отслабена шийката на матката, това може да доведе до трудности при поддържането на бременност по–късно, тъй като шийката на матката може да се разшири (отворен) преждевременно.  По надолу съм описала и някои неща които трябва да знаем за …

Абортът като причина за безплодие абортът като причина за безплодие и стерилитет
Както вече се посочва в много голяма сайт от медицинската литература, абортът (помятането) много често води до стерилитет и безплодие. При помятането матката се наранява, пробива или разкъсва. Поради това, че пробитата матка представлява голяма опасност за живота на жената, тя се изважда чрез операция, а жената става безплодна завинаги.

Особено фатално значение имат тези наранявания при неомъжените, при младите жени които не са раждали и при жените с едно дете.

Някои жени, особено по селата, пият различни отвари от треви и билки, за да предизвикат помятане. Известни са смъртоносни отравяния при употреба на отвара от листата на различни билки. Други, за да предизвикат помятания, вкарват в матката различни остри предмети, сламки или коренчета. За тази цел в миналото е бил използван коренът от слез. Той обаче причинява смъртоносно отравяне и инфекция.

Понякога по време на помятането настъпва силно кръвотечение, което е опасно за здравето и живота на жената. Най– сетне абортите причиняват тежки и продължителни възпалителни заболявания на матката, тръбите, яйчниците и коремницата.

От казаното се вижда, че абортът застрашава не само непосредствено здравето и живота на жената, но има и далечни последици, каквито са безплодието и извънматочната бременност. Трябва да се добави, че тези далечни последици може да настъпят не само при нараняване и тежко възпаление, но и дори след аборт, който е протекъл видимо без никакви усложнения.

Никога не трябва да се забравя, че дори помятането, извършено от най–опитно лице и при най–добри условия, може да доведе до запушване на тръбите, а следователно и до безплодие. Маточните тръби са толкова нежни, че дори съвършено леко възпаление, протекло без температура и без болки, е в състояние да причини запушване.

Колко често помятането дава безплодие т.е стерилитет, се вижда от наблюденията на много жени. Едно изследване при което лекарят проследил 200 жени след помятане и установил, че половината от тях са останали безплодни. Други статистики показват, че 20—30% от жените след помятане остават бездетни. Нашите лични наблюдения показват, че при жените, които вече са забременявали, раждали или помятали, в 60% безплодието е последица от аборт.

Освен това, аборт може да бъде емоционално предизвикателство за една жена, и това от своя страна може да има индиректен ефект върху фертилитета, безплодието и стерилитета ако тя се отдалечава от сексуален контакт, чувство на вина или конфликт.

Спирала Против Забременяване

Предишна публикация

Как се Прави Тест за Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве