Абортът Причина за Безплодие (Стерилитет)

Може ли Абортът да доведе до Стерилитет /Безплодие/?
Макар че има много спорни данни на проблема с абортите, от строго клинична гледна точка, абортите, извършени от медицински специалист при подходящи санитарни условия е безопасна и лесна процедура, особено ако се прави през първите седмици на бременността. Няма научно доказателство, което да установи, че аборт, извършен при тези обстоятелства представлява никаква забележима риск за бъдещото плодородие на жената.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Но…, всяка медицинска процедура носи някаква степен на риск, както и аборт не е изключение. Най–сериозните проблеми се появяват в онези редки случаи, когато се развива постоперативна инфекция. Също така ако една жена е имала значителен брой аборти, може да има и отслабена шийката на матката, това може да доведе до трудности при поддържането на бременност по–късно, тъй като шийката на матката може да се разшири (отворен) преждевременно.  По надолу съм описала и някои неща които трябва да знаем за …

Абортът като причина за безплодиеабортът като причина за безплодие и стерилитет


Както вече се посочва в много голяма сайт от медицинската литература, абортът (помятането) много често води до стерилитет и безплодие. При помятането матката се наранява, пробива или разкъсва. Поради това, че пробитата матка представлява голяма опасност за живота на жената, тя се изважда чрез операция, а жената става безплодна завинаги.

Особено фатално значение имат тези наранявания при неомъжените, при младите жени които не са раждали и при жените с едно дете.

Някои жени, особено по селата, пият различни отвари от треви и билки, за да предизвикат помятане. Известни са смъртоносни отравяния при употреба на отвара от листата на различни билки. Други, за да предизвикат помятания, вкарват в матката различни остри предмети, сламки или коренчета. За тази цел в миналото е бил използван коренът от слез. Той обаче причинява смъртоносно отравяне и инфекция.

Понякога по време на помятането настъпва силно кръвотечение, което е опасно за здравето и живота на жената. Най– сетне абортите причиняват тежки и продължителни възпалителни заболявания на матката, тръбите, яйчниците и коремницата.

От казаното се вижда, че абортът застрашава не само непосредствено здравето и живота на жената, но има и далечни последици, каквито са безплодието и извънматочната бременност. Трябва да се добави, че тези далечни последици може да настъпят не само при нараняване и тежко възпаление, но и дори след аборт, който е протекъл видимо без никакви усложнения.

Никога не трябва да се забравя, че дори помятането, извършено от най–опитно лице и при най–добри условия, може да доведе до запушване на тръбите, а следователно и до безплодие. Маточните тръби са толкова нежни, че дори съвършено леко възпаление, протекло без температура и без болки, е в състояние да причини запушване.

Колко често помятането дава безплодие т.е стерилитет, се вижда от наблюденията на много жени. Едно изследване при което лекарят проследил 200 жени след помятане и установил, че половината от тях са останали безплодни. Други статистики показват, че 20—30% от жените след помятане остават бездетни. Нашите лични наблюдения показват, че при жените, които вече са забременявали, раждали или помятали, в 60% безплодието е последица от аборт.

Освен това, аборт може да бъде емоционално предизвикателство за една жена, и това от своя страна може да има индиректен ефект върху фертилитета, безплодието и стерилитета ако тя се отдалечава от сексуален контакт, чувство на вина или конфликт.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация