Стерилитет при Жената

Все повече зачестяват случаите на стерилитет при жената. Много млади двойки имат този проблем с така желаното забременяване, но малко о тях знаят за проблема си.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво е стерилитет (безплодие)?
Трябва да знаете, че това не е заболяване, всъщност е процес повлиян от дадено заболяване. Повечето хора реагират на тази диагноза, като на нещо неизлечимо и много неприятно, но всъщност медицината е толкова напреднала, че почти двойки с този проблем успяват да имат деца. Като цяло стерилитета представлява процес, при който жената или мъжа не може да има деца. Получава се ограничаване в способността на двойката да зачене дете по нормален начин. За да се притесните, че един от двамата партньори във връзката има проблем със зачеването трябва да мине поне една година след, като сте започнали опити за зачеване. Много двойки правят грешката да се притесняват само след няколко опита. Всъщност лекарски съвет и помощ се търси след изтичането на една година след начало на опитите на зачеване. Така че без притеснения и не си мислете глупости, а просто се консултирайте с лекар. В следващите редове ще ви разкрием кои са основните причини за стерилитет при жените.

стерилност при жената

Причини за стерилитет при жената?
Причини за стерилитет при жените са много и с различна основа на въздействие на организма. Част от тях са в следствие на заболяване или някоя инфекция. Други пък може да са свързани с напрежение или психическо натоварване, понякога има и случаи дължащи се на натоварено ежедневие и проблеми. Но все пак има група причини, които се срещат най–често.

1. Проблем с шийката на матката –  шийката на матката играе много важна роля при евентуално оплождане. Тя е връзката между влагалището и матката. Чрез нея се улеснява придвижването на сперматозоидите, за да стигнат те до своята цел. Има много възможни раздразнения и болести свързани с шийката и така е част от групата за евентуален стерилитет при жената.

2. Овулация – този процес се случва всеки месец за около 24 часа. Всяка жена имаща редовен цикъл има и овулация, а само при наличието на такава има вероятност за зачеване. Има много причини за нередовна или липсваща овулация – хормонално, стрес, инфекции, диабет. Научете повече за Овулация.

3. Предишен аборт – ако има такъв, а дори и той да е бил по желание или не има голяма вероятност да се засегне някоя от функциите на матката и яйчниците. Поради тази причина и това е вероятна причина за стерилитет. Научете повече за това какво е Аборт.

4. Поликистозни яйчници – това, което е водещият фактор при това заболяване е отделянето на повече мъжки хормони в дадено женско тяло. А това от своя страна води до оформянето на некачествени и узрели яйцеклетки, които са негодни за оплождане. В някои случаи дори няма яйцеклетки. Ако не се лекува най–вероятният изход е стерилитет за жената. Научете повече за Поликистозни яйчници.

5. Миома на матката – това е най–често срещания тумор на матката. Той е доброкачествен и няма опасност, единствено при наличието му жената не може да забременее или шансовете са малки т.е отново е едно от нещата за предпоставка на стерилитет при жената. Научете повече за Миома.

6. Различни възпаления на половите органи – част от тях са бяло течение, сифилис и много други. Те се срещат много често, но ако не бъде проведено лечение има голяма вероятност за срастване на маточните тръби например или евентуална непроходимост на маточните тръби. Тези неща не трябва да се пренебрегват защото може да доведат до стерилитет при жената.

7. Проблем с хормоните – характерни черти за наличието на хормонален дисбаланс са засилено окосмяване, раздразнения по кожата, нередовна менструация. Когато има разлика в хормоните и тяхното количество се получават много смущения в цялото здравословно състояние и стерилитета при жените е част от тези неприятни последствия.

8. Непроходимост на маточните тръби – при наличието на този проблем безплодието е напълно задължително. Защото тогава вероятността сперматозоидите да стигнат до яйцеклетката е никакъв. Получава се в следствие на аборт или някои инфекции. Представлява срастване и нарушаване на маточните тръби.

8. Ендометриоза  – това си е заболяване, при което ако не се наложи навременно лечение се стига до изходно положение на стерилитет при жената. Във вътрешната част на матката има тъкан наречена ендометриум, ако той се разпространи  в други органи около таза се обърква работата на матката. Симптоми за това са силната и болезнена менструация, при някои се наблюдават и неприятни и болезнени полови контакти. Научете повече за Ендометриоза.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация