Прегледана и обновена на 05-09-2016

Всяка жена иска да си има дете в определен период от житейското си развитие. При повечето жени това се случва между 20 и 30 години, но има и много, които се отправят към това предизвикателство след 40 годишна възраст. За този период по принцип има много особености, а когато се добави и възрастта на жената те стават още повече, затова ви предлагаме полезна информация за бременност след 40 годишна възраст.

Преди забременяването след 40 години?
Това, че ще имате дете на тези години в никакъв случай не е нещо лошо, нашият нрав все още приема трудно жените, които искат деца след 40 години. Всъщност една жена е готова да има деца, докато не навлезе в менопауза. Затова без значение на колко години сте, ако не сте влезли в менопауза вие може да заченете и да имате страхотна бременност след 40 години. Много жени изчакват точния партньор или градят кариера, за да осигурят на детето стабилност и сигурност, а в това няма нищо нередно. Преди да пристъпите към тази крачка има много важни неща, които е нужно да направите. Първо се посещава гинеколог, който прави нужните изследвания и ви помага ако има нещо нередно. След неговите съвети и евентуално лечение се пристъпва към зачеването. Това се прави, като един вид превантивни мерки за сигурност на вас и вашето бъдещо дете. По принцип се препоръчва да се започне прием на фолиева киселина и желязо още преди забременяването, така се избягват усложнения свързани с анемия и аномалии. За да бъдете спокойни и всичко да е нормално един преглед при гинеколог никога не е излишен.

Бременност след 40 годишна възраст? бременност след 40


Жената се ражда с яйчници, които не са развити. Те стигат своята зрялост и започват да работят произвеждайки яйцеклетки, когато девойката навърши около 12 години. За разлика в качеството на яйцеклетките се говори много. Това е и една от причините жена да забременява след 40 да бъде приета, като тема табу и дори невъзможно. Защото с времето качеството на яйцеклетките намалява и в определен период те стават негодни, като изход от това е увреждане на плода или евентуално спонтанно раждане. Това разбира се вече не е голям проблем, защото медицината е достатъчно напреднала, всяка жена с проблеми в образуването на яйцеклетки може да бъде майка с помощта на специалисти.

Евентуални проблеми при бременност след 40?
Вероятността от проблем възникнал по време на бременност след 40 години и шансът за такъв се увеличава именно заради възрастта на жената. Един от най–често срещаните е синдром на Даун, много деца страдащи от него са именно родени от жени над 40 годишна възраст. Това се получава от некачествените яйцеклетки след 40 години , така се добавя още една хромозома и се получава увреждане на сърдечната система и се наблюдава забавено развитие в умствените способности.  Но това не е опасно и задължително да се случи на всяка бъдеща майка, ако се вземат предварителни мерки и грижи за жената, още преди забременяването. Повечето заболявания свързани с майката, които не са диагностицирани предварително могат да се проявят  по време на бременността и да пречат на плода да се развива. Такива са високото кръвно налягане, диабет или еклампсия. При ниско контролиране на кръвната захар има риск от промяна в растежа на плода, като той се развива повече от нормалното. Ако страдате от високо кръвно налагане след 40 годишна възраст определено вредите на плода, като има опасност да се стигне до фатален край за