Прегледана и обновена на 06-02-2018

Какво се крие зад наименованието рискова бременност?
Бременността и раждането на бебе е един съвсем естествен процес. След пълен период на бременността около времето на термина – жената ражда здраво бебе. Два или три дни по–късно тя напуска болницата, за да започне ежедневието си вече с нарасналото семейството. Но не всички бременности за жалост вървят гладко. Някои жени изпитват това, което лекарите определят като високорискова бременност. Бременността е рискова, когато има потенциални усложнения, които биха могли да повлияят на майката, бебето или и на двете. Ако имате рискова бременност, то тя ще изисква стриктно наблюдение от специалист, за да може да се гарантира, ако има някакво влошаване, така да се действа, че да няма опасност за майката и бебето.

рискова бременност

Причини за рискова бременност:
Възрастта на майката. Един от най–честите рискови фактори за висока степен на риск за бременността е възрастта на майката. Жените, които са на възраст под 17 години или над 35 години, когато са бременни, са с повишен риск от усложнения на бременността в сравнение с тези, които износват бебе между късния си пубертет и началото на тридесетте си години. Рискът от спонтанен аборт и генетични дефекти са изключително повиши след 40–годишната възраст на майката.
Рискова бременност поради медицински заболявания, които съществуват преди бременността. Заболявания като високо кръвно налягане, белодробни, бъбречни или сърдечни проблеми, диабет, автоимунно заболяване, полово предавани болести или хронични инфекции като човешкия имунодефицитен вирус – може да представляват риск за майката или нероденото бебе. Предишни бременности, завършили със спонтанен аборт, регистрирани проблеми с предишна бременност или бременности или фамилна анамнеза за генетични заболявания също са рискови фактори за висока степен на риск за една бременност. Ако имате медицинско състояние, е важно да се консултирате с доктор, преди да решите да забременеете. Вашият лекар може да назначи тестове, да коригира лекарствата ви или да ви посъветва за предприемане на предпазни мерки, които трябва да доведат до оптимизиране на здравето на вас и вашето бебе.
Медицински състояния, които се появяват по време на самата бременност. Дори,  ако сте здрави, когато забременеете, е възможно да се развиете или да бъдете диагностицирани с някакъв проблем по време на бременност, който може да засегне вас и вашето бебе. Два от най–общите проблеми, свързани с бременността са: Прееклампсията – това е синдром, който включва високо кръвно налягане, наличие на протеин в урината и подуване на тялото. Прееклампсията може да бъде опасна или дори фатална за майката или бебето, ако не се лекува. С правилното управление обаче повечето жени, които развиват прееклампсия, имат здрави бебета. Гестационен диабет – това е вид диабет, който се появява при бременност. Жените с гестационен диабет може да родят здрави бебета, ако следват плана за лечение от своя наблюдаващ гинеколог. Обикновено диабетът преминава след раждането. Въпреки това бременните жените с диабет са с риск от развитие на диабет тип 2 и трябва стриктно да се следят.

Често лекарите казват рискова бременност поради проблеми, които възникват от самата бременност и които нямат много общо със здравето на майката. Те включват:
Преждевременно раждане – това е раждане, което започва преди 37 гестационна седмица от бременността. Въпреки че няма начин да се разбере кои жени ще претърпя преждевременно раждане, има фактори, които поставят жените в по–