Прегледана и обновена на 02-04-2018

Най–важната информация която трябва да знаете ако възнамерявате да предприемете забременяване след секцио!
Има много жени, които са родили детенце и биха искали да забременеят възможно най–скоро след това. Има различни причини за това. Една от тях може да бъде заради възрастта на родителите, за да не изтърват последните репродуктивни години, друга може да бъде желанието на семейството да има деца, които да бъдат с малка възрастова разлика. Желанието да имате дете може да се повлияе пряко обаче от вида на раждането ви, особено ако е било с секцио (цезарово сечение).  Един от многото въпроси, които може да си задавате е кога е най–подходящият момент да започнете да правите опити за забременяване след секцио. Ние от Bremennost.bg се опитаме да ви бъдем максимално полезни в изясняването на този въпрос.

забременяване след секцио

Колко дълго трябва да се изчака преди да се пристъпи към забременяване след секцио?
Като цяло лекарите препоръчват да се изчака най–малко 18 месеца, за да се зачене отново след цезарово сечение. Почти същото е времето за изчакване, което се препоръчва за жени, раждали вагинално. Този период от време дава на тялото ви възможност да постигне пълно възстановяване от всички поражения, които може са се развили при раждането. Колкото по–дълго време измине, толкова по–подготвено за предизвикателствата на новата бременност ще бъде тялото ви. Това е много важно, особено ако искате да родите следващото си бебе вагинално.

За да постигнете здравословно забременяване след секцио ви е нужен период на изчакване. Защо трябва да има такова изчакване?
Тялото трябва да се възстанови. За много хора това време на изчакване може да изглежда ненужно. Но нека да се замислим и да приемем факта, че сте загубили много хранителни вещества след изминалата бременност и тялото ви трябва да ги възстанови. Вие дори може да бъдете анемична, тъй като повечето от желязо в тялото ви е споделено с бебето и плацентата. Изследванията показват също така, че жените които са родили скоро и желаят да достигнат така желаното забременяване след секцио имат висок риск от развитие и на други усложнения. Например те могат да страдат от разкъсана матка, както и от високи шансове от преждевременно раждане. В случай, че се окажете бременна по–рано от препоръчителното за изчакване времето, не е нужно да се тревожите твърде много. Просто веднага отидете на лекар и обсъдете с него плана за по–нататъшни действия, за да бъдете здрави вие и бебето ви.

Как да засилите шансовете си за забременяване след секцио?
Ако търсите начини за забременяване по естествен път, скоро след като вече сте се сдобили с рожба, тогава ние ще ви предложим няколко ценни съвета за по–бързо зачеване.

1. Вземете витамини: Трябва да набавите нужното количество витамини чрез диетата си. Това е необходимо, защото сте преминали през процес на загуба на витамин през предходната ви бременност и ако искате пак да забременеете, е нужно да сте здрави и силни отново. Някои от витамините, които задължително трябва да се включват в ежедневния ви хранителен прием са фолиева киселина, магнезий и витамини В.
2. Проучете и опознайте добре вашия цикъл: след предходната ваша бременност на тялото му е нужно време за да се върне към нормалния си цикъл. Разбира се това се получава заради драстични хормонални промени. За да постигнете успешно забременяване след секцио трябва да наблюдавате цикъла си, за да установите кога за най–плодовитите ви дни, т.е кога сте в овулация.
3. Поддържайте мисловен и хранителен здравословен начин на живот: Практикуването на здравословен начин на живот може много да помогне в опитите ви за по–скорошно забременяване след секцио. За да имате здравословен начин на живот трябва да избягвате прекомерния стрес, винаги да поддържате балансирана хранителна диета и да избягвате алкохола и тютюнопушенето.
4. Отпуснете се след сексуалния акт: За зачеването не са най–значими секс позите. Въпреки това, ако искате да увеличите шансовете си за зачеване след секцио, тогава трябва задължително да се отпуснете след секса и да релаксирате известно време. Можете да полежите за около 15 минути, за да позволите на сперматозоидите да плуват отвъд шийката на матката.

Мога ли да родите вагинално след раждане със секцио?
Повечето жени, които са родили предходното си дете чрез секцио се интересуват от възможността да родят тяхното второ бебе вагинално. В последните години тези жени са насърчени да продължат да раждат децата си чрез цезарово сечение, защото това се смята за безопасно за техния живот. Въпреки това тенденцията може и да се промени, но това много зависи от лекарят, който ви ръководи бременността и от клиниката, където ще решите да родите. Освен безопасност, когато имате вагинално раждане, вие може да се възстановите по–бързо. В крайна сметка – най–важни за вас трябва да бъдат съветите и консултациите с вашия наблюдаващ лекар, затова ако възнамерявате да правите прибързани опити за забременяване след секцио то непременно се консултирайте преди това с него. От нашия екип едно голямо – БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И УСПЕХ!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Рискова Бременност

Previous article

Кисти на Яйчниците Лечение с Билки

Next article