Прегледана и обновена на 06-08-2017

Какво трябва да знаем за желана бременност след секцио?!
Често се случва една жена, която е родила бебе да иска да забременее отново скоро след това. Има много причини за тези бързи и спешни решения. Жената може да иска това заради възрастта си, а друга може да има желанието децата й да са с възможно най–малката възрастова разлика. Желанието за скорошна бременност след предходната обаче може да се повлияе от начина, по който е протекло последното ви раждане – особено ако то е било със секцио. Един от въпросите, които може би ще изплува в ума ви – вероятно да бъде този – кой е подходящият момент да заченете и една здравословна бременност след секцио?

Колко дълго трябва да изчакам преди да предприема бременност след секцио?
Като цяло медицинските специалисти в областта препоръчват да изчакате най–малко 12-18 месеца преди да заченете пак след цезарово сечение. Това е почти същият времеви период, който се препоръчва и на жените, които раждат вагинално. Този период дава на тялото ви време да се възстанови от всички поражения, които може да са възникнали вследствие на раждането. Колкото по–дълго време дадете на тялото ви да се регенерира, толкова по–силно и по–здраво ще бъде то за следващата бременност. Това е много важно, особено ако искате да родите следващото си бебе вагинално. Изчакването също ще ви даде увереност, че няма да се развият някакви проблеми с бременността ви в бъдеще.

бременност след секцио

Бременност след секцио трябва да стане след период на изчакване, но защо трябва да има толкова дълго изчакване реално?
Тялото ви трябва да се възстанови. За много хора изискуемият период е много дълго и непосилно време. Но, за да се оцени напълно тази времева рамка, трябва да приемете факта, че сте загубили много хранителни вещества, когато сте били бременна предходния път и тялото ви трябва да си ги възстанови. Има шансове вие дори да бъдете анемични след раждането, тъй като повечето от желязо в тялото ви е отишло в бебето и плацентата. В допълнение може да сте загубили и част от него чрез кръвта, загубена по време на раждането на детето. Установен факт е, че повече кръв губят жените, раждащи с операция, отколкото тези с вагинално раждане. Ако изчакате достатъчно преди втора бременност след секцио, ще избегнете усложнения със здравето ви. Изследвания показват също така, че жените, които забременяват скоро след като са родили, имат висок риск от развитие на други усложнения. Например те могат да страдат от разкъсване на матката, както и да са застрашени от преждевременно раждане. Има възможност също да родят бебе с много ниско тегло.

Ами ако по случайност забременея след секцио?
В случай, че скоро постигнете бременност след секцио т.е. по–рано от препоръчителното времето, не е нужно да се тревожите твърде много. Просто ще се допитате до специалист, който ще определи какви указания да следвате за намаляване на риска от развитие на усложнения. По този начин, ако сте в края на тридесетте си години, може да не изчаквате препоръчителния срок, защото рискът от фертилност се увеличава с възрастта. Също така е препоръчително да се потърси становището на лекар, тъй като най–подходящото време да заченете след секцио се различава от жена до жена.

Как да подсиля шансовете си за достигане до желана бременност след секцио?
Причините да желаете да забременеете след цезарово сечение са строго индивидуални. Ако сте в такава ситуация е най–добре да се консултирате с лекар и да очертаете план за действие. Ако търсите начини за по–бързо забременяване след секцио – тогава трябва да следвате някои съвети:
1. Взимайте витамини
Трябва да увеличите количеството витамини в диетата си. Това се налага, защото сте преминали през процес на загуба на витамини през предишната ви бременност. Трябва да се включат пренатални витамини и задължително фолиева киселина.
2. Следете вашия цикъл
След бременност – на тялото ви ще му отнеме известно време преди да се върне към нормалния си цикъл. Това е така, защото бременността води до много хормонални промени в тялото. За да забременее бързо трябва да имате точни наблюдения над цикъла ви, за да знаете кога е моментът за зачеване.
3. Поддържайте здравословен начин на живот
За да водите здравословен начин на живот, трябва да избягвате високите нива на стрес, винаги да имате здравословен и балансиран режим на хранене и да избягвате тютюнопушенето. Спокойствието в релаксацията може да бъдат най–добрите помощници по пътя за достигане до бърза бременност след секцио.
4. Отпускайте се след секс
Секс позите не са от толкова голямо значение за зачеването, но ако искате да увеличите шансовете си за забременяване, тогава трябва да си давате известно време и се отпускате след секс. Можете да си лежите за около 15 минути в покой, за да позволите на сперматозоидите да достигнат до целта си. Препоръчително е винаги да има положителен подход. Мислете позитивно имайте надежда за положителен резултат.

Можете ли да родите вагинално след раждане с цезарово сечение?
След като вече сте постигнали така желаната втора или трета бременност след секцио, то повечето жени се интересуват от възможността да родят тяхното второ бебе по естествен вагинален път. През последните години тези жени са насърчени да продължат да раждат деца чрез секцио, защото се смята, че то е по–безопасно за тях. Въпреки това има и тенденция за промяна, която обаче зависи от конкретния наблюдаващ гинеколог. За да имате вагинално раждане след като сте родили с операция, ще трябва да се отчетат следните фактори:
– Каква е причината да сте избрали цезарово сечение?
– Какъв тип разрез на матката е направен?
– Вашата предишна медицинска история.

В крайна сметка винаги трябва са търсите съвети и консултация от лекар специалист преди да предприемете бременност след секцио.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Мъжки Хормони

Previous article

Болки в Гърба

Next article