Речник

Фертилност

Обновена: 31-08-2016

Какво е Фертилност?
Фертилност е сложно медицинско понятие използвано в лекарските среди, но на разбираем език означава способността на всяка жена да забременява. Или иначе казано онзи процес, който спомага и отговаря за зачеван на дете от двойката. Този процес е тясно свързан с наличието на месечния цикъл на всяка дама, а  също така и редовна овулация. Както знаем без наличието на овулация няма отделена яйцеклетка, а това означава и липса от вариант за зачеване. Денят, в който жената е в овулация е и денят с най–висока фертилност. Всяка жена има различен период на овулация. При някои това е 14 ден от цикъла, при други е по–рано или по–късно. И всеки месец не е задължително овулацията да бъде на точно същия ден. Малко са жените, които наистина разбират колко сложно е развит организма и как малките неща всъщност са толкова сложно създадени. В повечето случаи си казваме какво толкова избираме си партньор, а след това се консумира връзката и готово. Да, но не това е всичко, всъщност тялото на жената се подлага на много изпитания преди да успее да зачене така желаното дете. Има толкова много външни и вътрешни фактори влияещи на фертилността и забременяването, че дори е трудно да си ги представим.

фертилност Връзка фертилност–възраст?
В този модерен свят, който живеем се приема за нормално двойката да не бърза с децата. Това всъщност не е зле, защото за едно здраво семейство е нужно партньорите да се опознаят и напастнат характерите си, един вид връзката им да бъде силна. След това се заемат с осигуряването на стабилни доходи, да и в това няма лошо. Разбира се, че е добре детето да не бъде лишавано от нищо. Едва тогава да пристъпят към следващата крачка, създаване на поколение. Но в последните десетилетия това изчакване става все по–голямо. И много двойки не осъзнават рискът, който поемат, когато решат да имат деца на по–улегнала възраст. Защото с напредването на възрастта и двата пола намаляват своята фертилност или казано по друг начин, забременяването става много по–трудно. За жените над 45–годишна възраст процентът за възможност от забременяване е почти нула.  Фертилността започва да намалява някъде след навършване на 35 години, като това става леко и почти неусетно, причини за намаляване фертилността с годините са много.

Защо намалява фертилността?
Има няколко основни фактора, които влияят  на способността на жената да забременява. Като всеки един от тях е важен и свързан с другите. Като на първо място по важност и отговорност за процеса са яйчниците и яйцеклетките. Които се отделят. Тъй, като те остаряват заедно със всяка жена, е напълно нормално жена на 50 години да има застарели органи, които не работят на пълни обороти. Например яйцеклетките в организма на жена на 20 години и жена на 50 години са много различни. Тези на по–възрастната жена са негодни за оплождане. Друга причина са гинекологичните проблеми, защото няма жена, която да не е имала някаква инфекция или проблеми с овулацията в даден период от възрастта си. Трета подред, но не на последно място е понижаване на сексуалното желание. Това се случва при много от дамите на средна възраст, защото хормоналния баланс се нарушава т.е имаме хормонален дисбаланс, тогава и либидото се променя.

Как да подсилим фертилността?
Ако искате сами да помогнете на тялото си и то да се чувства предразположено е много лесно да спазите и последвате някои съвсем лесни правила. Така ще си спестите много нерви относно своята фертилност, а и самите вие ще се чувствате по–добре.

  • Здравословно хранене – всички знаем, колко е трудно да свикнеш да се храниш само с полезни храни и при това разделно. Да редувате всички полезни храни и така нататък, но когато се замислим това е начин на живот, малко успяват да се въздържат. Но онези приели го като част от ежедневието свикват и получават много в замяна на правилното и здравословно хранене. Това включва избягване на бързите храни и прекомерната употреба на тестени изделия. Газираните напитки са много вредни. Ако все пак не успявате се посъветвайте с лекар за предписване на нужните витамини и минерали, които да приемате за вашата фертилност. Запознайте се подробно с пълната статия за Здравословно хранене.
  • Алкохол – неговият прием трябва да бъде ограничен до минимум или дори спрян за се подобри вашата фертилност.
  • Никотин – тема табу за много хора и все пак в почти всички държави се доказва тезата, че жените пушачки забременяват по–трудно от тези, които не пушат.
  • Телесно тегло – някои ще кажат, това каква връзка има със забременяването и нивото на вероятност това да се случи. Но за жалост има. Теглото трябва да бъде нито високо, нито пък ниско. Тоест  чрез лекар или по–точно диетолог може да определите каква  е златната среда за вас. Жените с наднормено тегло и онези, които са прекалено слаби страдат от ниска фертилност.

Причини за Извънматочна Бременност

Предишна публикация

Списък за Пътуване с Бебе

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник