Фертилност

Какво е Фертилност?
Фертилност е сложно медицинско понятие използвано в лекарските среди, но на разбираем език означава способността на всяка жена да забременява. Или иначе казано онзи процес, който спомага и отговаря за зачеван на дете от двойката. Този процес е тясно свързан с наличието на месечния цикъл на всяка дама, а  също така и редовна овулация. Както знаем без наличието на овулация няма отделена яйцеклетка, а това означава и липса от вариант за зачеване. Денят, в който жената е в овулация е и денят с най–висока фертилност. Всяка жена има различен период на овулация. При някои това е 14 ден от цикъла, при други е по–рано или по–късно. И всеки месец не е задължително овулацията да бъде на точно същия ден. Малко са жените, които наистина разбират колко сложно е развит организма и как малките неща всъщност са толкова сложно създадени. В повечето случаи си казваме какво толкова избираме си партньор, а след това се консумира връзката и готово. Да, но не това е всичко, всъщност тялото на жената се подлага на много изпитания преди да успее да зачене така желаното дете. Има толкова много външни и вътрешни фактори влияещи на фертилността и забременяването, че дори е трудно да си ги представим.

фертилност

Връзка фертилност–възраст?
В този модерен свят, който живеем се приема за нормално двойката да не бърза с децата. Това всъщност не е зле, защото за едно здраво семейство е нужно партньорите да се опознаят и напастнат характерите си, един вид връзката им да бъде силна. След това се заемат с осигуряването на стабилни доходи, да и в това няма лошо. Разбира се, че е добре детето да не бъде лишавано от нищо. Едва тогава да пристъпят към следващата крачка, създаване на поколение. Но в последните десетилетия това изчакване става все по–голямо. И много двойки не осъзнават рискът, който поемат, когато решат да имат деца на по–улегнала възраст. Защото с напредването на възрастта и двата пола намаляват своята фертилност или казано по друг начин, забременяването става много по–трудно. За жените над 45–годишна възраст процентът за възможност от забременяване е почти нула.  Фертилността започва да намалява някъде след навършване на 35 години, като това става леко и почти неусетно, причини за намаляване фертилността с годините са много.

Защо намалява фертилността?
Има няколко основни фактора, които влияят  на способността на жената да забременява. Като всеки един от тях е важен и свързан с другите. Като на първо място по важност и отговорност за процеса са яйчниците и яйцеклетките. Които се отделят. Тъй, като те остаряват заедно със всяка жена, е напълно нормално жена на 50 години да има застарели органи, които не работят на пълни обороти. Например яйцеклетките в организма на жена на 20 години и жена на 50 години са много различни. Тези на по–възрастната жена са негодни за оплождане. Друга причина са гинекологичните проблеми, защото няма жена, която да не е имала някаква инфекция или проблеми с овулацията в даден период от възрастта си. Трета подред, но не на последно място е понижаване на сексуалното желание. Това се случва при много от дамите на средна възраст, защото хормоналния баланс се нарушава т.е имаме хормонален дисбаланс, тогава и либидото се променя.

Как да подсилим фертилността?
Ако искате сами да помогнете на тялото си и то да се чувства предразположено е много лесно да спазите и последвате някои съвсем лесни правила. Така ще си спестите много нерви относно своята фертилност, а и самите вие ще се чувствате по–добре.

  • Здравословно хранене – всички знаем, колко е трудно да свикнеш да се храниш само с полезни храни и при това разделно. Да редувате всички полезни храни и така нататък, но когато се замислим това е начин на живот, малко успяват да се въздържат. Но онези приели го като част от ежедневието свикват и получават много в замяна на правилното и здравословно хранене. Това включва избягване на бързите храни и прекомерната употреба на тестени изделия. Газираните напитки са много вредни. Ако все пак не успявате се посъветвайте с лекар за предписване на нужните витамини и минерали, които да приемате за вашата фертилност. Запознайте се подробно с пълната статия за Здравословно хранене.
  • Алкохол – неговият прием трябва да бъде ограничен до минимум или дори спрян за се подобри вашата фертилност.
  • Никотин – тема табу за много хора и все пак в почти всички държави се доказва тезата, че жените пушачки забременяват по–трудно от тези, които не пушат.
  • Телесно тегло – някои ще кажат, това каква връзка има със забременяването и нивото на вероятност това да се случи. Но за жалост има. Теглото трябва да бъде нито високо, нито пък ниско. Тоест  чрез лекар или по–точно диетолог може да определите каква  е златната среда за вас. Жените с наднормено тегло и онези, които са прекалено слаби страдат от ниска фертилност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 1 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация