Втора Бременност След Секцио

Ако обмисляте втора бременност след секцио, тази кратка статия е точно за вас!
Какво време е препоръчително да изчакате преди да заченете отново след цезарово сечение?
Щом вече сте раждали със секцио, то най-вероятно докторите са ви казали след какъв период от време е препоръчително отново да заченете. Като общо медицинско правило трябва да полагате усилия да стоите настрана от опитите да заченете отново в продължение на 18 до 23 месеца след секциото, почти същия период на изчакване се препоръчва и за жени, които са имали нормално вагинално раждане.

Ако сте подходили сериозно към първата си бременност, то трябва да подходите още по сериозно към вашата втора бременност след секцио. Времето може да ви изглежда дълго, но помислете, че реално сте имали голяма коремна операция в допълнение към раждането и трябва да подпомогнете вашето тяло, за да може то да се възстанови напълно и да попълни загубените хранителни вещества по време на периода на бременността, а и в първите дни след раждането. Например може да имате анемия, защото  голяма част от вашите запаси на желязо са били прехвърлени към вашето бебе и плацентата по време на бременността, както и може да сте претърпели сериозна загуба на кръв по време на самото раждане. Жените, които поради някаква причина раждат чрез цезарово сечение губят два пъти повече кръв, отколкото жените, които раждат вагинално. Може да се наложи да ви се прилее кръв по време на цезаровото сечение и след това ще се наложи да дадете бележка от Кръвния Център, че някои е дарил кръв на вашето име. Това се изисква за да няма недостиг на кръв и за да има възможност да се спасяват още много човешки животи.

втора бременност след секцио

Леко се отклонихме, но да се върнем на темата забременяване след предишно раждане със секцио. Проучванията показват също, че жените, които достигат до втора бременност след секцио за по-малко от 6 месеца след първото раждане може да имат по-висок риск от усложнения като разкъсване на матката или преждевременно раждане или раждане на бебе с прекомерно ниско тегло. Вероятно също ще ви трябва известно време, за да се приспособите към новия си живот като родител и също да се замислите преди да добавите още едно бебе към семейството. След като се даде достатъчно време на тялото ви да се излекува и след като се климатизирате към родителството, ще можете да дадете на следващото си бебе най-добрия старт в живота.

Ако забременеете по-рано от 18 месеца след цезарово сечение, не се паникьосвайте. Изчакването на най-малко 18 месечно прекъсване между ражданията, защото това е правилната насока, предназначена, за да се намали риска от усложнения. Тук много от вас ще кажат, но много жени забременяват и по-рано и се оправят напълно.7

Всъщност, ако сте в края на 30-те си години, може да има по-дълбок смисъл да се опитате да заченете от 9 до 12 месеца, след като сте имали цезарово сечение. Това не е необичайно, защото по статистика – жените над 35 години е много вероятно да имат проблеми със забременяването с второто си бебе, както и все по-съществен риск от затруднения със зачеването с напредване на възрастта. Най-доброто време, за да забременеете отново може да се различава от жена до жена, така че е най-добре да говорите с вашия гинеколог за вашите специфични обстоятелства, така че да се очертае адекватна картина на положението и да се реши как точно да действате и да предприемете правилното време за втора бременност след секцио.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация