С Бебе на Планина

С бебе на планина е чудесна идея, защото няма по хубаво за децата от чистият въздух и слънчевите лъчи, но все пак нека разгледаме някои особености.

Разбира се всеки родител може да прецени какво е нужно за неговото бебе в планината и да го вземе със себе си. Нужно е обаче, да се съобразите дали отивате през лятото или зимата, дали отивате за няколко часа или за няколко дни. Направете списък с всекидневните неща необходими за бебето и допълнително запишете нещата които ще са ви необходими за планината. Следете списъка и отмятайте какво сте сложили, за да не пропуснете нещо важно като храната на вашето бебе например. Ако имате раница за бебе е добре да обмислите маршрута предварително, защото има тесни пътеки в планините където клоните са ниски, а вие не бихте искате неволно да нараните вашето бебе. Безопасността е на първо място за малкото бебче, затова продължаваме с други препоръки за безопасност.

с бебе на планина

Безопасно ли е да се пътува с бебе в планината на голяма надморска височина?
Вашето бебе ще има нормална толерантност към голяма надморска височина, при условие, че то няма някакви специални здравословни проблеми. Все пак е разрешено дори на бебетата да пътуват и със самолет където рязкото излитане и кацане е доста интензивно. Разбира се би било хубаво бебето да е на възраст над 3 месеца, защото бебетата под 3 месеца нямат достатъчно зрели бели дробове, за да се справят със стреса от голямата надморска височина, така че изчакайте, докато бебето е достигнало подходящия етап, за да пътува. Хубаво е бебето да смуче биберон по време на изкачването, за да не му заглъхнат ушите от промяната в надморската височина в планината.

Ако бебето ви има някакви сърдечни или белодробни заболявания, или ако то е родено преждевременно, тогава ще трябва да преразгледате идеята за пътуването на голяма надморска височина. В този случай, консултирайте се с лекаря на детето за оценка на способността му да толерира височината. Ако имате съмнения, може да го заведете в някоя гориста местност извън големия град за да подиша чист въздух и приеме така нужния му витамин Д от слънцето.

За да се даде време и възможност на всички органи да се приспособят към промяната в надморската височина, планирайте кратко първо пътуване в планината с чести спирания за почивка по пътя. Нуждата от течности рязко се повишава при по-висока надморска височина, така че кърмете бебето често или му предлагайте допълнителни милилитри адаптирано мляко или вода, докато стоите на по-висока надморска височина. Поддържането на нормална телесна температура може да бъде проблем за бебето, така че не забравяйте да въвеждат плавно нови топли слоеве дрехи, за да запазите уюта на вашето дете.

Ако сте с бебе на планина трябва да се внимава и за слънчевите лъчи, защото те са по-интензивни на по-висока надморска височина, така че ще трябва да бъдете особено внимателни. За да не изгори бебето ви от слънцето, дори и през зимата задължително полагайте слънцезащитни продукти по кожата, дори да не се излагате на пряка слънчева светлина и покривайте главата му с шапка с широка периферия.

Около 25% от хората получават остра височинна болест без значение какво е физическото им състояние и това се отнася за бебета също. Признаците на това състояние може да бъдат много коварен за едно бебе като намалено желание за хранене, раздразнителност и повръщане. Тези симптоми често имитират тези на грип и настинка и може сериозно да подведат родителите. Има 2 начина да се справите с височинната болест: да се върнете към по-ниска надморска височина или, ако пътуването е кратко, го завършете по предвидения план, при условие, че цветът на бебето е добър и то няма признаци на дихателен дистрес.

Другото нещо, което трябва да разгледате по отношение на пътуването е дали имате достъп до здравни грижи, тъй като дори и простите болки в ушите може да се превърнат в основен проблем, ако медицинската помощ не е на разположение. Всеки, който има остра планинска болест, може да се нуждае и от медицинска намеса. Обсъдете всички подробности за почивката си с педиатъра на детето ви преди заминаването. Същите изброени по-горе проблеми могат да възникват, когато семействата водят бебета или деца на планина за ски или на друг тип семейни ваканции, така че мнението на педиатъра е много важно, какво са важни и неговите съвети.

С бебе на планина е лесна задача и в общия случай е много малко вероятно бебето да получи дискомфорт от това ваше решение. Да точно така всяко ваше решение се отразява на бебето, защото в този етап от неговия живот то изцяло разчита на вас. Приятна планина от нас, бъдете живи и здрави.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):