Прегледана и обновена на 31-08-2016

Когато човек тръгва да пътува с децата си започва едно чудене и вайкане че няма да се събере целия  нужен багаж в куфарите. Затова сме направили един списък с неща, които ще направят вашето пътуване с бебе още по–лесно. Също така и някои полезни съвети за ефективно опаковане на вашият багаж нужен за това пътуване с бебето. пътуване с бебе

 1. Храна за бебето – в зависимост от продължителността на пътуването, ако вашето бебе вече приема допълнителна храна освен кърмата
 2. Памперс – по един за всеки час, като може да добавите още малко в случай на закъснение до достигането до крайната точка на пътуването.
 3. Поставка под вашето бебе за смяна на пелените – можете да си купите такава подложка за еднократна употреба от големите супермаркети или за многократна от бебешките магазини.
 4. Одеяла – вземете няколко, като може да ги използвате за завиване на вашето бебе или дори да направите сянка в колата.
 5. Найлонови торбички – най–добре вземете различни размери, може да ги използвате за замърсените памперси, дрехи или одеяла.
 6. Крем против обриви
 7. Кърпички – вземете мокри кърпички за бебета и сухи кърпички за подсушаване.
 8. Гел за дезинфекция на ръцете
 9. Лосион за бебето
 10. Биберон – вземете поне два биберона, защото може да загубите единия или повредите.
 11. Любимите играчки на бебето
 12. Дрехи, чорапи и няколко чифта обувки – по два тоалета на ден е добре да имате.
 13. Лигавници
 14. Пластмасови прибори за хранене и детски храни
 15. Допълнителни шишета, чаши ако е уместно
 16. Помпа за гърди – ако разбира се използвате помпа за кърма
 17. Малка нощна лампа – така че да можете да държите осветлението ниско докато бебето заспива,  ако ви се наложи да му сменяте памперса през нощта и разбира се за нощните хранения.
 18. Комплект за първа помощ – някои лекарства от първа необходимост, също така и за лечение на рани ако пакостника падне докато се учи прави първите си стъпки.
 19. Слинг за бебе (виж слинг за бебе)– добър начин бебето да е здраво захванато до вас и вашите ръце да са свободни.
 20. Надуваеми вана бебето – може да нямате време за баня до вашата дестинация.
 21. Столче за кола или автобус за по безопасно пътуване – в Българското законодателство е записано,  че е задължително столчето за деца до 7 годишна възраст в автомобила.
 22. Сгъваема количка – може лесно да се побере в колата, автобуса или самолета, а след това разходките с бебето ще са радост за него и майката.

Някои съвети при пътуване с бебе:

 • Подготовката започнете няколко дена преди самото пътуване. Съхранявайте нещата от списъка и си ги отбелязвайте за де не пропуснете някои от тях. Хубаво е списъка ви да е на видно място в къщата за да не забравите да го проверите.
 • Използвайте чанти за пелени с водоустойчива подплата.
 • Бъдете готови ако памперса пропусне, за да преоблечете вас и вашето бебе в колата, автобуса, кораба или самолета. Носете си в ръчният багаж още един кат дрехи.
 • Сложете всичката козметик