Как да Изрежа Ноктите на Бебе?

Трябва ли да се режат ноктите на бебето?
Да! Ноктите на бебето Ви може да бъдат по – меки и по – гъвкави от Вашите, но не се заблуждавайте те са остри. Новороденото бебе има малък контрол върху свийте крайници и може лесно да се окажете одраскани по лицето или другаде по вашето тяло. Малките нокти на ръцете растат толкова бързо, че може да се наложите да ги режете по няколко пъти в седмицата. Краката изискват по – рядко изрязване. След като бебето ви започва да носи обувки, ще трябва да отрежете ноктите му по-често.

Как най – безопасно да изрежа ноктите на новородено бебе, без да го нараня? Съвети от първа Ръка! съвети за рязане на нокти при новородено бебе


Най – доброто време да направите това разбира се е докато бебето спи дълбоко. Друг добър момент за изрязване на ноктите на бебето е веднага след баня, когато ноктите на бебето са по – меки. Ако вашето бебе не дава и не желае да му режете ноктите, плаче, дърпа се и нервничи, може да си изрежете първо вашите нокти пред него. Така то ще Ви види и ще установи че няма нищо страшно. Важно е да се уверите, че имате достатъчно светлина, преди да започнете да режете ноктите на новороденото бебе, защото така и Вие ще се чувствате по комфортно и ще сте по – уверена. Използвайте бебешка ножица, която е направена специално за това. Натиснете леко меката кожа на пръста на бебето, за да се избегне порязване и дръжте здраво ръката на вашето бебе. Отстранете нокътя по кривата на пръста. Изрежете ноктите, като след това може да използвате специална пила за да изгладите острите ръбове и за да предотвратите някакви последици от останали остри ръбове, като наранявания. В действителност ако ноктите на новороденото бебе не са толкова дълги може само и единствено да ги минете със специална пила за нокти за бебета. Ако мислите да направите тази процедура докато бебето е будно, накарайте някой да ви помогне, като го държи и пази от въртеливи движения, докато изрязване ноктите. Също така може да използвате техниката с разсейването, може да накарате някой да го разсейва докато вие режете ноктите или да му дадете любимата плюшена играчка. В никакъв случай не хапете и гризете ноктите на  вашето новородено бебе, защото поемате риска от попадане на микроби върху пръста на вашето бебе, а то след това може да ги предаде в своята уста. Все пак някой родители правят това, но трябва да знаете че това не е хигиенично и практично.

Ако при изрязване на ноктите на новородено бебе, го нараня с ножицата и пръста му прокърви …, Как да спра кървенето?
На първо място не трябва да се паникьосване, това се случва много често на младите родители. Просто навийте тъкан около пръста на бебето и го задръжте с лек натиск. Кървенето обикновено спира в рамките на няколко минути. Не се поддавайте на изкушението да сложите превръзка или лепенка за рани на пръста на бебето, защото когато бебето сложи пръст в устата си, тя може да предизвика задушаване ако падне от пръста му. Ако желаете можете да използвате течен препарат който е одобрен за малки деца. При неясноти и притеснения от Ваша страна винаги може да се обадите на вашият лекар!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.