Най-големите опасности за новороденото бебе

Не са нужни прекалено много усилия, за да запазите новороденото в безопасност. На тази възраст бебето е твърде малко, за да се забърка само в много неприятности. То не е готово все още да вкарва копчета и монети в устата си или да се премята от леглото си и ще му бъдат нужни още няколко месеца, преди да започне да се катери по стълбите или да създава други опасности.

Все пак, не е лошо от рано да се направи безопасността на малкото човече основен приоритет на семейството. Дори преди вашето бебе да се роди, можете да научите как да се справите със скритите опасности за новородени. Ние ще ви очертаем 8-те основни или така казано най-големите опасности за новороденото бебе:

новородено бебе

1. Средата на заспиване: За да намалите риска от Синдром на внезапната детска смърт, оставете бебето да спи по гръб на твърд матрак. Не позволявайте на вашето новородено да спи с нещо меко като възглавница, одеяло за гушкане или плюшена играчка. Топлото облекло или спално чувалче са по-безопасният избор от одеяло, което може да покрие главата на бебето и да ограничи способността му да диша. Обиколниците за детско легло също не са препоръчителни, докато бебето е новородено. Уверете се също, че матракът приляга плътно, така че бебето ви да не може да бъде заклещено между него и едната страна на леглото. Проверете дали кошарката няма липсващи или счупени части или някакви опасни дефекти в конструкцията, защото това може да създаде допълнителна опасност. Проучете обстойно как се намалява риска от синдром на внезапната детска смърт и как да изберете най-безопасните легла и спално облекло за бебета. Вижте Проблеми със съня при бебета и Бял шум за заспиване на бебета.

2. Зоната за преобуване: Дори най-малките бебета могат да намерят начин да паднат от масата за повиване, ако останат без надзор. Купете повивалник с ремъци за безопасност или добавете ремъци към текущия ви такъв. Дори ако бебето ви е вързано, никога не го оставяйте само. Телефонното обаждане например може да почака. Можете да избегнете риска от падане изцяло чрез смяна на памперса на вашето бебе на пода с помощта на одеяло или разгъната кърпа пелена като подложка. Може да се случи на всеки и за едно мигване на окото и новороденото да падне. Ако вашето бебе претърпи падане, потърсете признаци на сериозно нараняване и потърсете спешна медицинска помощ. Вижте една наша статия Бебето падна и си удари главата.

3. Време за къпане: Независимо дали миете бебето си в бебешка вана, мивка или обикновена вана, никога не го оставяйте без надзор и за секунда. След като седне дори в удобно обезопасяващо устройство, това може да създаде фалшиво чувство за сигурност. Стотици бебета са се удавили след като са се промъкнали или са се изплъзнали от седалките за баня. Вижте нашата публикация Как се къпе новородено бебе.

4. Тежки или чупливи предмети: Преместете обекти като рамки за картини и керамични фигурки далеч от масата за смяна на памперсите и бебешките креватчета, така че те да не могат случайно да попаднат върху вашето новородено бебе.

5. Бебешки мебели на опасно място: Позиционирайте бебешкото креватче и повивалника далеч от прозорци, висящи кабели, телефони и пердета, за да предотвратите евентуално задушаване на детето или падане през прозореца. Проверете дали добре сте захванали бебешките играчки около леглото или над леглото, ако имате играчки тип въртележки за легло, който използвате за приспиване на бебето.

6. Нестабилни мебели: Закрепете високите или нестабилни части от мебелите, включително телевизори с плосък екран към стената, особено ако живеете в зона, склонна към земетресение, или имате други деца, които се катерят, бягат, скачат и са малки тазманийски дяволчета.

7. Опасност от падане: Една от най-големите опасности за новороденото бебе е от падане. Когато имате бебе в ръцете си, едно просто падане може да бъде фатално. За да се предотврати падане, използвайте нощни светлини, опитайте се на време да монтирате парапети на стълбите, ленти против подхлъзване и разбира се всякакви други обезопасителни мерки в зависимост от вашето жилище.

8. Пожар: Тук опасността за новороденото бебе си отава голяма. Освен от пламъците, то и възможността от задушаване от вредните изпарения които отделя огъня.Поставяйте функционални детектори за дим във всяка спалня, коридор и на всяко по-критично ниво във вашия дом. Ако детекторите за дим са на повече от 10 години, заменете ги. Най-добре е да има поне един пожарогасител на всеки етаж на къщата ви, ако живеете в такава и детектор за въглероден оксид в зоните за спане.

Чакането на новия живот е магичен момент от живота на всеки човек, но е важно още преди детето да се роди, да осъзнаете, че имате отговорности към него и че вие сте тези, който ще му подсигурите безопасна обстановка. В една спокойна и сигурна среда, вашето новородено ще може да расте здраво и да открива красотата на света успешно и уверено. Вие също ще сте спокойни, че предварително сте се подготвили и ще се наслаждавате на родителството и на живота, който вие самите сте сътворили с любов и нежност, а най-големите опасности за новороденото бебе сте ги оставили зад вас!

Източници:
1. https://www.babycenter.com/404_what-are-the-biggest-hidden-household-dangers-for-newborns_9434.bc

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!