Как се Къпе Новородено

Светът е така устроен, че в даден момент от живота на всеки един идва етап, в който става родител. Това изживяване се свързва с много положителни изживявания, но също така и тревоги. Малка част от тях са храненето, режимът на сън и също така къпането на новородено бебе. При бебето миенето е част от ежедневните грижи, които са задължителни и допринасят за правилното и спокойно развитие на физическото здраве.

Първото къпане на новородено бебе – страшно ли е?
При повечето деца се наблюдава радост при допира с водата, защото им напомня на утробата на майката, в която са били девет месеца. Има и такива, които недоволстват и са раздразнителни, но при всички положения къпането при новородено е задължително, чрез него всяко бебе се успокоява и тонизира. Първата баня е много специална, както за детето, така и за родителите. Преди началото трябва да сте уверени в себе си, че ще се справите. Най–добре е първите няколко пъти да си намерите някой помощник, който да е до вас и да ви помага, докато свикнете. По принцип през първите 10 дни не е наложително да се задълбочавате поради няколко причини:
– Детето не се цапа толкова, необходимо е да свикне с водата и да приеме процеса, като забавление или игра.
– Друга причина е пъпчето, което обикновено пада около десетия ден след раждането, а до падането му то не трябва да се мокри. При намокряне е възможна появата на инфекция. За да се избегне нежелано зачервяване около пъпчето е необходимо да се сложи някаква дрешка или памучна кърпа на стомаха на детето, за да покрие пъпа. По този начин няма да се намокри и рискът при къпане на новородено е много малък.

как се къпе новородено бебе

Как да се подготвяме преди къпането на бебе?
Това е много важен момент от целия процес. Много важна подробност е затоплянето на стаята, в която ще го къпете. Температурата трябва да бъде 35–36 градуса, това може да ви се струва топло, но на тази температура новороденото се чувства най–добре и се отпуска. Все пак температурата си зависи и от бебчо, ако бебето показва и не харесва температурата и смятате че му е висока то може да я намалите до около 32-34 градуса. Задължително е да си подготвите всичко близо до вас, както се казва на една ръка разстояние. Така и вие и детето ще сте по–спокойни. Освен ваната и шампоана или сапуна си нагласете чисти дрехи, кърпа и памперси, така че щом сте готови да се облечете веднага. На никой не му е приятно, когато е затоплен да стои гол, най–малкото се настива бързо.

Какво да правим ако детето плаче и не иска да се къпе?
Това се случва не рядко и предизвиква неспокойство и при детето и при родителите. При някои деца намокрянето и целият процес събуждат чувство за несигурност. Не се отчайвайте, дайте време на вашето дете. В повечето случаи се наблюдава упорство от страна на бебето, когато започнат да му се събличат дрешките, защото са топли и удобни и те не искат да се отделят от тях. Силният плач не е приятен, но той не винаги означава, че на бебето му има нещо. Има няколко начина, с които стъпка по стъпка ще помогнете на вашето бебе да свикне с къпането и плачът да намалее и в по–късен етап да спре:
– Вместо да съблечете изцяло детето пробвайте да махнете дрехите само от кръста надолу или нагоре. И така измийте на етапи тялото. По този начин се прави заблуда, че то е облечено и къпането е по–лесно.
– При тези деца, които изпитват страх от водата се препоръчва да им се приказва по време на къпането, да се пеят песни, а дори и да се усмихвате. С тези прости на пръв поглед жестове бебето се успокоява.
– Добавете няколко любими играчки във ваната и го предразположете за банята с игра.

Как да направим къпането на новородено бебе приятно и полезно заедно?
За да бъдат доволни и спокойни и двете страни се изискват не малко усилия. В началото това представлява трудност, но след няколко седмици всичко става навик. Натрупва се опит и къпането на бебе е една от най–забавните части в ежедневието на цялото семейство. Освен всичко трябва да се има за цел да се комбинират правилно приятната  с полезната част или по–точно играта и миенето в коритото трябва да бъдат правилно комбинирани, за тази цел има няколко съвета и при спазване всички ще са удовлетворени:
– Първо се наглася водата, която трябва да е хладка с температура близка около телесната. Прекалено гореща или студена не се препоръчва, защото не влияе добре на малкия организъм.
– Нивото на водата в коритото не трябва да бъде повече от 10 см. Температурата се проверява предварително с ръката или лакътя. Ако решите да слагате още, за да я затоплите или разхладите в никакъв случай бебето не трябва да е вътре.
– Трябва да се внимава с главичката на детето, особено отначало докато не умее да я задържа изправена, също така се опитайте да не допускате да влезе вода във ушите на детето.
– За по–голяма сигурност във ваната може да сложите постелка против пързаляне и подхлъзване, така ще сте по–спокойни.
– За да отпуснете бебето му направете масаж във ваната с леки кръгообразни движения разтрийте крачетата, ръцете, вратът и гърбът. Това е един вид игра и в същото време много помага, защото при новородените няма кой знае какво движение и тялото се схваща. А масажът е по–приятен за децата, когато тялото е мокро и покрито със шампоан или сапун.

Какво се използва при къпане на новородено бебе?
1. Специализиран детски шампоан и сапун:
– Повечето специалисти казват, че е добре да се ползва бебешки шампоан или сапун, който трябва да бъде с неутрално Ph. С него се предотвратява появата на гъбички или кожни раздразнения и най–важното няма сълзи и раздразнения при попадане в очите. Може да се ползват, както при частично миене, така и цялостно. Когато избирате козметиката за вашето дете избягвайте силните аромати на лавандула и бергамот, с тях има по–голяма вероятност от раздразнения по кожата.
2.  Обикновен сапун:
– Използването на обикновения сапун се въвежда на по–късен етап от растежа на детето поради факта, че той  в комбинация с водата образува алкална Ph, а тя е прекалено силна за чувствителната кожа на детето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!