Прегледана и обновена на 13-05-2017

Светът е така устроен, че в даден момент от живота на всеки един идва етап, в който става родител. Това изживяване се свързва с много положителни изживявания, но също така и тревоги. Малка част от тях са храненето, режимът на сън и също така къпането на новородено бебе. При бебето миенето е част от ежедневните грижи, които са задължителни и допринасят за правилното и спокойно развитие на физическото здраве.

Първото къпане на новородено бебе – страшно ли е?
При повечето деца се наблюдава радост при допира с водата, защото им напомня на утробата на майката, в която са били девет месеца. Има и такива, които недоволстват и са раздразнителни, но при всички положения къпането при новородено е задължително, чрез него всяко бебе се успокоява и тонизира. Първата баня е много специална, както за детето, така и за родителите. Преди началото трябва да сте уверени в себе си, че ще се справите. Най–добре е първите няколко пъти да си намерите някой помощник, който да е до вас и да ви помага, докато свикнете. По принцип през първите 10 дни не е наложително да се задълбочавате поради няколко причини:
– Детето не се цапа толкова, необходимо е да свикне с водата и да приеме процеса, като забавление или игра.
– Друга причина е пъпчето, което обикновено пада около десетия ден след раждането, а до падането му то не трябва да се мокри. При намокряне е възможна появата на инфекция. За да се избегне нежелано зачервяване около пъпчето е необходимо да се сложи някаква дрешка или памучна кърпа на стомаха на детето, за да покрие пъпа. По този начин няма да се намокри и рискът при къпане на новородено е много малък.

как се къпе новородено бебе

Как да се подготвяме преди къпането на бебе?
Това е много важен момент от целия процес. Много важна подробност е затоплянето на стаята, в която ще го къпете. Температурата трябва да бъде 35–36 градуса, това може да ви се струва топло, но на тази температура новороденото се чувства най–добре и се отпуска. Все пак температурата си зависи и от бебчо, ако бебето показва и не харесва температурата и смятате че му е висока то може да я намалите до около 32-34 градуса. Задължително е да си подготвите всичко близо до вас, както се казва на една ръка разстояние. Така и вие и детето ще сте по–спокойни. Освен ваната и шампоана или сапуна си нагласете чисти дрехи, кърпа и памперси, така че щом сте готови да се облечете веднага. На никой не му е приятно, когато е затоплен да стои гол, най–малкото се настива бързо.

Какво да правим ако детето плаче и не иска да се къпе?
Това се случва не рядко и предизвиква неспокойство и при детето и при родителите. При някои деца намокрянето и целият процес събуждат чувство за несигурност. Не се отчайвайте, дайте време на вашето дете. В повечето случаи се наблюдава упорство от страна на бебето, когато започнат да му се събличат дрешките, защото са топли и удобни и те не искат да се отделят от тях. Силният плач не е приятен, но той не винаги означава, че на бебето му има нещо. Има няколко начина, с които стъпка по стъпка ще помогнете на вашето бебе да свикне с къпането и плачът да намалее и в по–късен етап да спре:
– Вместо да съблечете изцяло детето пробвайте да махнете дрехите само от кръста надолу или нагоре. И така измийте на етапи тялото. По този начин се прави заблуда, че то е облечено и къпането е по–лесно.
– При тези деца, които изпитват страх от водата се препоръчва да им се приказва по време на къпането, да се пеят песни, а дори и да се усмихвате. С тези прости на пръв поглед жестове бебето се успокоява.
– Добавете няколко любими играчки във ваната и го предразположете за банята с игра.

Как да направим къпането на новородено бебе приятно и полезно заедно?
За да бъдат доволни и спокойни и двете страни се изискват не малко усилия. В началото това представлява трудност, но след няколко седмици всичко става навик. Натрупва се опит и къпането на бебе е една от най–забавните части в ежедневието на цялото семейство. Освен всичко трябва да се има за цел да се комбинират правилно приятната  с полезната част или по–точно играта и миенето в коритото трябва да бъдат правилно комбинирани, за тази цел има няколко съвета и при спазване всички ще са удовлетворени:
– Първо се наглася водата, която трябва да е хладка с температура близка около телесната. Прекалено гореща или студена не се препоръчва, защото не влияе добре на малкия организъм.
– Нивото на водата в коритото не трябва да бъде повече от 10 см. Температурата се проверява предварително с ръката или лакътя. Ако решите да слагате още, за да я затоплите или разхладите в никакъв случай бебето не трябва да е вътре.
– Трябва да се внимава с главичката на детето, особено отначало докато не умее да я задържа изправена, също така се опитайте да не допускате да влезе вода във ушите на детето.
– За по–голяма сигурност във ваната може да сложите постелка против пързаляне и подхлъзване, така ще сте по–спокойни.
– За да отпуснете бебето му направете масаж във ваната с леки кръгообразни движения разтрийте крачетата, ръцете, вратът и гърбът. Това е един вид игра и в същото време много помага, защото при новородените няма кой знае какво движение и тялото се схваща. А масажът е по–приятен за децата, когато тялото е мокро и покрито със шампоан или сапун.

Какво се използва при къпане на новородено бебе?
1. Специализиран детски шампоан и сапун:
– Повечето специалисти казват, че е добре да се ползва бебешки шампоан или сапун, който трябва да бъде с неутрално Ph. С него се предотвратява появата на гъбички или кожни раздразнения и най–важното няма сълзи и раздразнения при попадане в очите. Може да се ползват, както при частично миене, така и цялостно. Когато избирате козметиката за вашето дете избягвайте силните аромати на лавандула и бергамот, с тях има по–голяма вероятност от раздразнения по кожата.
2.  Обикновен сапун:
– Използването на обикновения сапун се въвежда на по–късен етап от растежа на детето поради факта, че той  в комбинация с водата образува алкална Ph, а тя е прекалено силна за чувствителната кожа на детето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Нормален Пулс

Previous article

Женски Презерватив

Next article