Колики при Новородено

Какво представляват така наречените колики при новородено бебе?
Смело можем да кажем, че все още за науката коликите са истинска мистерия. Терминът се отнася към всички здрави, добре хранени кърмачета, които плачат за повече от 3 часа на ден, но това трябва да се е повторило повече от 3 дни в седмицата и за повече от 3 седмици. Ех че сложно определение са измислили тези доктори, но това си е така, не може да кажеб бебето има колики ако е проплакало веднъж на няколко дни за 1 час.

колики при новородено

Ето какво се знае със сигурност за появата на колики при новородено бебе:
– Колики е вероятно да започнат около 2–рата седмица от живота на новороденото, ако детето ви е родено около термина и съответно по–късно, ако е родено преждевременно.
– Те почти винаги отминават от само себе си до навършване на 3 или 4 месеца на детето.
– Видът на раждането на вашето бебе, както и дали го кърмите или го храните от  бутилка – не повлиява по никакъв начин на коликите.
– Децата, които са имали колики като новородени бебета не се различават по нищо от тези, които не са проявили такива.

Какви са видовете причини за колики при новородено бебе?
Точната причина на коликите е неизвестна на науката и затова няма ясен начин да се помогне. Някои теории за това кое причинява коликите включват:
– Развиващатата се храносмилателната система причинява спазми на мускулите на корема и оттам се появяват коликите.
– Газове
– Хормони, които причиняват стомашни болки и резки промени в настроението.
– Свръхчувствителност или престимулация от светлина, шум и т. н.
– Все още развиваща се нервна система.

Мили родители не се подвеждайте, защото има много неща, които може да изглеждат като колики, но да не са. Ако сте загрижени за вашето новородено бебе, вашият педиатър може да направи обстоен преглед и изследвания, за да се изключи здравословна причина за това бебето ви да плаче и да е дребно на вид. То може да бъде раздразнително заради:
– Инфекция
– Киселинен рефлукс или стомашни проблеми
– Налягане или възпаление на мозъка и нервната система
– Проблеми с очите като драскотина или повишено налягане
– Неравномерен сърдечен пулс
– Нараняване на кости, мускули или пръсти

Лечение на колики при новородено бебе?
Въз основа на конкретните нужди и условности при вашето бебето – педиатърът ви може да реши как да ви помогне за облекчаване на появилите се колики при новороденото бебе. Най–вероятно той ще трябва да се опита няколко метода, за да се види кои метод точно ще успее да го успокои. Ако няма промяна в ситуацията след няколко дни, ще се наложи да преминете към друг похват.

Запомнете, че понякога появилите се колики при новородено бебе могат да не се повлияят от нищо и просто да се наложи изчакате състоянието да се подобри от само себе си около четвъртия месец. Най–общо методите за лечение на коликите са следните:
Терапевтиране с капки за колики – продават се в аптечната мрежа, делят се на две групи. Едната са капки, които помагат за облекчаването на газовете в червата, а другите съдържат ензими за разграждане на лактозата, която е сочена като една от потенциалните причини за образуване на колики. Често се налага да се опитат няколко вида капки, за да се види кои точно ще повлияят на вашето дете. За съжаление тези капки са доста скъпи, така че може да изразходите малко пари в повече.
Даване на билкови комбинации – има специфични чайове за бебета срещу колики на различни фирми. Проучете ги и решете с педиатъра коя да опитате. Някои хора дават и чайове от копър или анасон половин час преди хранене.
Друг метод е затоплянето на бебешкото коремче. Може да го направите с леко затоплена памучна кърпа, като купите от аптеката плик с костилки от череши и ги затоплите предварително или като съблечете вас и бебето и положите неговото коремче върху вашия корем, така че да му предадете вашата телесна топлина. По този начин вие и ще успокоите детето, защото то ще чува ритъма на сърцето ви и миризмата ви.

Не с е стряскайте от появата на колики при новородено бебе, те са неприятно явление, но трябва да запазите спокойствие и да изчакате да минат. Просто гушкайте много вашето мъниче и бъдете спокойни, за да бъде спокойно и то.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):