Здраве

Нисък Естрадиол

Обновена: 21-03-2018

Какво е нисък естрадиол?
Естрадиолът е най–честата форма на един вид хормон, известен като естроген. Този хормон се открива и при мъжете и при жените, но има по–важна роля за организма на жените. Естрадиолът играе важна роля при протичането на менструалния цикъл и също участва в изграждане на стабилната костна структура и в нормалното протичане на пубертета. Естрадиолът се произвежда предимно от яйчниците и надбъбречната жлеза. Ниските нива на естрадиол може да се дължат на сериозни генетични фактори като синдром на Търнър, или поради спиране на работата на яйчниците – или в резултат на менопаузата или в резултат на преждевременна овариална недостатъчност. както разбрахте тази статия е за нивата на хормона естрадиол, а повече за самия него като функции прочетете в отделна статия – Естрадиол.

нисък естрадиол Има ли последствия и здравословни проблеми при нисък естрадиол?
Проблемите от нисък естрадиол най–често водят до следните здравословни последствие:

Нарушение в менструалните периоди:
Естрадиолът е критичен хормон за протичане на етапите на менструалния цикъл. Ниските нива на естрадиол може да причинят нередности в менструалния цикъл. В случай на менопауза, естрадиолните нива рязко спадат, което води до прекратяване на менструалния цикъл. Нисък естрадиол може да се открие в лабораторните резултати и при нередовни периоди – периоди, които не се случват всеки месец или при необичайно оскъдни такива. Ниските нива на естрадиол при юношите може да доведе до забавен пубертет, което води до по–късно настъпване на менструалните периоди, дори след навършване на двадесет годишна възраст. Подрастващите жени със закъснял пубертет също ще развият вторични полови характеристики като например по–късно развитие на гърдите и пубиса.

Сексуални симптоми:
Ниските нива на естрадиол също могат да причинят сексуални нарушения. Тези нежелани реакции могат да включват загуба на интерес към секса – намалено сексуално влечение и повишена сухота на влагалището. Това може да доведе до чувство на болка по време на полов акт и възможно дразнене, увреждане на влагалището и дори до кървене по време на полов акт.

Остеопороза:
Естрадиолът е необходим за правилното развитие и състояние на костната система и по–специално в процеса, известен като костно ремоделиране. Ако имате нисък естрадиол, то това може да причини промени в нормалния размер на костната матрица. Остеопорозата може да доведе до множество фрактури дори при лек натиск на ребрата и прешлените, както и до по–лесно счупване на по–големите кости като например бедрената кост.

Комплексни симптоми:
Внезапните промени и намаляването на естрадиола също може да предизвикат много неприятни симптоми, тъй като тялото се настройва към по–ниските нива на хормона. Тези промени може да бъдат сбъркани и като показател за други медицински състояния. Също така наличието на нисък естрадиол може да доведе до горещи вълни, умора, повишено изпотяване – особено през нощта, главоболие и проблеми със съня. По–ниските нива на естрадиол също могат да причинят промени в настроението, изтъняване на косата и повишена омазняване в корените.

Ако се съмнявате, че може да имате проблем с нивата на различни хормони или в конкретния случай висок или нисък естрадиол, е най–добре да се обърнете към вашия личен лекар, който да ви назначи изследване на нивата на половите и щитовидните хормони, за да определи какво е вашето състояние и да започне навременно и адекватно лечение ако е необходимо.

Колики при Новородено

Предишна публикация

Как Мога Да Забременея

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве