Нисък Естрадиол

Какво е нисък естрадиол?
Естрадиолът е най–честата форма на един вид хормон, известен като естроген. Този хормон се открива и при мъжете и при жените, но има по–важна роля за организма на жените. Естрадиолът играе важна роля при протичането на менструалния цикъл и също участва в изграждане на стабилната костна структура и в нормалното протичане на пубертета. Естрадиолът се произвежда предимно от яйчниците и надбъбречната жлеза. Ниските нива на естрадиол може да се дължат на сериозни генетични фактори като синдром на Търнър, или поради спиране на работата на яйчниците – или в резултат на менопаузата или в резултат на преждевременна овариална недостатъчност. както разбрахте тази статия е за нивата на хормона естрадиол, а повече за самия него като функции прочетете в отделна статия – Естрадиол.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

нисък естрадиол

Има ли последствия и здравословни проблеми при нисък естрадиол?
Проблемите от нисък естрадиол най–често водят до следните здравословни последствие:

Нарушение в менструалните периоди:
Естрадиолът е критичен хормон за протичане на етапите на менструалния цикъл. Ниските нива на естрадиол може да причинят нередности в менструалния цикъл. В случай на менопауза, естрадиолните нива рязко спадат, което води до прекратяване на менструалния цикъл. Нисък естрадиол може да се открие в лабораторните резултати и при нередовни периоди – периоди, които не се случват всеки месец или при необичайно оскъдни такива. Ниските нива на естрадиол при юношите може да доведе до забавен пубертет, което води до по–късно настъпване на менструалните периоди, дори след навършване на двадесет годишна възраст. Подрастващите жени със закъснял пубертет също ще развият вторични полови характеристики като например по–късно развитие на гърдите и пубиса.

Сексуални симптоми:
Ниските нива на естрадиол също могат да причинят сексуални нарушения. Тези нежелани реакции могат да включват загуба на интерес към секса – намалено сексуално влечение и повишена сухота на влагалището. Това може да доведе до чувство на болка по време на полов акт и възможно дразнене, увреждане на влагалището и дори до кървене по време на полов акт.

Остеопороза:
Естрадиолът е необходим за правилното развитие и състояние на костната система и по–специално в процеса, известен като костно ремоделиране. Ако имате нисък естрадиол, то това може да причини промени в нормалния размер на костната матрица. Остеопорозата може да доведе до множество фрактури дори при лек натиск на ребрата и прешлените, както и до по–лесно счупване на по–големите кости като например бедрената кост.

Комплексни симптоми:
Внезапните промени и намаляването на естрадиола също може да предизвикат много неприятни симптоми, тъй като тялото се настройва към по–ниските нива на хормона. Тези промени може да бъдат сбъркани и като показател за други медицински състояния. Също така наличието на нисък естрадиол може да доведе до горещи вълни, умора, повишено изпотяване – особено през нощта, главоболие и проблеми със съня. По–ниските нива на естрадиол също могат да причинят промени в настроението, изтъняване на косата и повишена омазняване в корените.

Ако се съмнявате, че може да имате проблем с нивата на различни хормони или в конкретния случай висок или нисък естрадиол, е най–добре да се обърнете към вашия личен лекар, който да ви назначи изследване на нивата на половите и щитовидните хормони, за да определи какво е вашето състояние и да започне навременно и адекватно лечение ако е необходимо.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация