Здраве

Нисък Хемоглобин

Обновена: 24-05-2016

Какво означава нисък хемоглобин?
Често се наблюдават кръвни изследвания, при които има като резултат нисък показател на хемоглобина. Хемоглобинът (Hb или Hgb) най–общо казано е протеин намиращ се в червените кръвни клетки, който от своя страна пренася кислорода в организма. В случаите, когато хемоглобинът е малко по–нисък от нормалното, той не влияе на общото ви здравословно състояние. Ако показателите паднат повече, те могат да причинят анемия. Като нисък хемоглобин обикновено се определя когато той е по–малко от 135 грама на литър кръв за мъжете и по–малко 120 грама на литър кръв за жените. При децата границите варират в зависимост от възрастта и пола.

Видове причини за ниския хемоглобин?
Леките отклонения в количеството на хемоглобин в кръвта не винаги е признак на заболяване –това може да е нормалното състояние за някои от хората. Бременни жени често имат показания за нисък хемоглобин.

нисък хемоглобин Ниският хемоглобин обикновено се свързва с някои определени болести и медицински състояния?
Лекарите свързват появата на нисък хемоглобин с болест или състояние, което причинява наличие на твърде малко червени кръвни клетки. Това може да възникне, ако:
– Вашето тяло произвежда по–малко червени кръвни клетки от обичайното
– Тялото ви разрушава червените кръвни клетки по–бързо, отколкото те могат да бъдат произведени
– Претърпявате загуба на кръв

Болестите, които причиняват произвеждането на по–малко количесво червени кръвни клетки, а от там се получава и нисък хемоглобин включват:
– Апластична анемия
– Рак
– Някои лекарства, като лекарства за ХИВ инфекция и химиотерапия при рак и други заболявания
– Цироза
– Ходжкинов лимфом (болест на Ходжкин)
– Хипотиреоидизъм
Желязодефицитна анемия
– Хронична бъбречна недостатъчност
– Отравяне с олово
– Левкемия
– Множествена миелома
– Остра миелоидна левкемия

Болестите, които карат тялото ви да унищожава червените кръвни клетки по–бързо, от тяхното възпроизводство включват:
– Разширен далак (увеличение на далака)
– Порфирия
– Сърповидно–клетъчна анемия
– Таласемия
– Васкулит
– Хемолиза

Друга причина за нисък хемоглобин може да бъде загуба на кръв, която може да възникне поради:
– Кървене от рана
– Кървене в храносмилателния тракт като например от язви, рак или хемороиди
– Кървене от пикочните пътища
– Често кръводаряване
– Тежко менструално кървене

Ако имате нисък хемоглобин, е добре да се срещнете с медицинско лице и да обсъдите проблема, за да изясните от какво се причинява проблема и как да го поправите. Всеки проблем, открит на време, може да ви спести много бъдещи главоболия.

Кога да отидете на лекар?
Изследванията за нивото на хемоглобина може да бъдат назначени по много причини като например рутинни кръвни профилактични изследвания. Някои хора научават, че имат нисък хемоглобин едва, когато отидат да дарят кръв. Ако ви кажат, че не можете да дарявате кръв заради нисък хемоглобин, си уговорете среща с вашия лекар.
Направете посещение при специалист, ако имате признаци и симптоми като:
– Умора
– Слабост
– Бледа кожа и венци
– Недостиг на въздух
– Бърз или неравномерен сърдечен пулс
– Замаяност

Доктор може да ви препоръча да си направите пълна кръвна картина, за да се определи дали имате нисък хемоглобин и дали  признаци и симптоми, които се наблюдават при вас, са причинени от нещо друго. Ако изследванията покажат, че имате нисък хемоглобин, вероятно ще се направят още тестове, които да покажат точната причина за това. След това докторът може да прецени какво да прави с вас по–нататък и към какви други доктори да ви насочи за по–специализирано лечение.

Какви мерки можем да предприемем за повишаване на хемоглобина по естествен начин?
В зависимост от причината за спада на хемоглобина, има някои естествени начини, които са ефективни при възстановяването на нормалното му ниво. Продължителността на времето, за което ще трябва продължително използване на тези средства, зависи от нивото на хемоглобин и от това колко често вашият лекар го проверява.

  • Минералът Желязо – Да, желязото може да повиши вашият хемоглобин. Лекари са установили че недостигът на желязо в организва на човек е една от честите причини за нисък хемоглобин. Има храни като: черен дроб, месо, бадеми, скариди, тофу, спанак, леща, подсилени зърнени закуски, аспержи и т.н. Можете също така да взимате добавка с желязо. Консултирайте с вашия доктор дозировката, като не забравяйте, че високите дози желязо са вредни за вашето тяло.
  • Витамин С – недостигът на витамин с, оди след себе си предпоставка за нисък хемоглобин. Затова и тук консумирайте храни съдържащи витамин с. Трябва да отбележим, че желязото няма да може да се усвои напълно без нужния витамин С. Яжте храни, богати на витамин C като портокали, лимон, киви, грейпфрут, домати ягоди, папая, чушки, броколи, спанак. Можете също така да вземете витамин C чрез добавки след консултация с вашия лекар.
  • Фолиева Киселина – Дефицитът на фолиева киселина води до нисък хемоглобин. Може да си набавите фолиева киселина, чрез допълнителни хранителни добавки или естествени източници като зелени листни зеленчуци, ориз, черен дроб, пшеничен зародиш, зърнени каши, фъстъци, банани, броколи. Не е препоръчително да надвишавате 400 милиграма фолиева киселина на ден.
  • Червено цвекло – всички диетолози казват, че червеното цвекло пречиства кръвта. В него се съдържа голямо количество желязо, фолиева киселина, калций и фибри. То помага при нисък хемоглобин и също така за увеличаване на броя червени кръвни клетки в организма.
  • Ябълки – Казват, че 1 ябълка на ден ви държи далеч от лекарите. Тя може да ви помогне за оптимално ниво на хемоглобина. Ябълките съдържат желязо и различни други компоненти, които са необходими за здравословното количество хемоглобин.
  • Консумирайте по една супена лъжица меласа, разтворена в топла вода сутрин на гладно. Меласата също съдържа желязо, фолиева киселина и много витамини от група В, които може да ви помогнат ефективно да увеличите производството на червени кръвни клетки.
  • Консумирайте нар – Нарът е много богат на калций и желязо, протеини, въглехидрати и фибри. Неговата хранителна стойност може да помогне при нисък хемоглобин в кръвта и насърчаване на добър приток на кръв.
  • Включете в менюто си коприва – Коприва е билка, която може да играе ключова роля за повишаване нивото на хемоглобина. Копривата е източник на желязо, много витамини от група В, витамин С, които може да помогнат за нормализиране на наличния нисък хемоглобин. Добавете 2 супени лъжици листа сушена коприва в чаша вряла вода и оставете да се запари за 10 минути. Пийте това два пъти дневно като чай.

Избягвайте храните, блокери на желязото
Ако имате нисък хемоглобин, трябва да избягвате храни, които имат способността да блокират способността на тялото да усвоява желязото. Някои примери са:
– Кафе
– Чай
– Кока–кола
– Вино
– Бира
– Богатите на калций храни като млечни продукти и калциеви добавки
– Правете упражнения

Включете някакъв вид упражнения в ежедневието си. Когато тренираме, тялото произвежда повече хемоглобин, за да отговори на нарастващото търсене на кислород в организма.

Още мерки при нисък хемоглобин:
– Избягвайте храни, съдържащи глутен.
– Яжте пълнозърнест хляб, зърнени храни и макаронени изделия.
– Консумирайте повече богати на желязо храни след менструалния период и по време на бременност.
– Взимайте студени бани два пъти дневно, за да се подобри кръвообращението ви.

Бактериална Вагиноза

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве