Желязодефицитна Анемия

Тази статия е за един от видовете анемия, а именно желязодефицитна анемия, ако желаете да научите повече за самата анемия, то може да прочетете предходна статия в сайта Анемия – причини, симптоми, диагноза и лечение на анемия!

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво е желязодефицитна анемия?
Анемия е когато нивата в кръвта на червените кръвни клетки или иначе казано еритроцити е по–ниско от обикновено или по–точно казано е по–малко от нормалните норми за човек. Желязодефицитна анемия казваме, когато в организма няма достатъчно количество желязо, а тялото се нуждае от това желязо за да направи протеина наречен хемоглобин. Защо е нужен толкова много този протеин? Защото той е отговорен за доставката на кислород до всички тъкани на тялото, което от своя страна е изключително важно за правилното функциониране на вашите клетки, тъкани, мускули и цялото тяло. Когато няма достатъчно количество желязо в кръвта ви, останалата част от тялото ви не може да получи достатъчното кислород, от което то жизнено се нуждае. Много хора не знаят, те имат желязодефицитна анемия. Може да кажем, че желязодефицитната анемия се среща най–често от различните видове анемии. Много често жените страдат от така наречената желязодефицитна анемия поради загуба на желязо в организма при менструация или по време на бременност. Лош хранителен режим или някои чревни заболявания, които засягат способността на тялото да усвоява желязото също могат да бъдат причината за развитието на желязодефицитна анемия. Лекарите обикновено лекуват състоянието с добавки на желязо или с промени в диетата.

Какви са различните видове причини за желязодефицитната анемия?
Има много причини, които могат да доведат един човек да получи дефицит на желязо в организма си. Те включват:
Неадекватен прием на желязо: Приемът на храна с твърде малко желязо за по–дълъг период от време ще окаже значителна промяна в състава на кръвта и може да доведе до недостиг на желязо в организма, а и от там до желязодефицитна анемия. Важно е да отбележим, че малките деца, бременните жени и възрастните хора трябва да приемат значително по–богати на желязо храни в техния хранителен режим. Храни като месо, яйца и някои зелено листни зеленчуци са богати на така важния минерал – желязо.
Бременност или загуба на кръв поради тежка менструация: Най–честите причини за желязодефицитна анемия при някои жени е че може да имат дълги менструални цикли с тежкото кървене или голяма загуба на кръв по време на раждане.
Вътрешни кръвоизливи: Някои медицински състояния могат да причинят вътрешни кръвоизливи, което може да доведе до желязодефицитна анемия. Примерите включват язва в стомаха, полипи (тъканни израстъци) в дебелото черво или червата или рак на дебелото черво. Редовната употреба на болкоуспокоителни като аспирин, също могат да причинят кървене в стомаха и да доведат до дефицит на желязо.
Неспособност да се абсорбира желязото: Някои заболявания или операции, които засягат червата също могат да повлияят на това как тялото абсорбира желязо.

Кой е изложен на риск от желязодефицитна анемия?
Анемията е често срещано състояние и може да настъпи и при мъже и при жени на всякаква възраст и от всяка етническа група. Някои хора може да са в по–голям риск за желязодефицитна анемия от други. Те включват:
– жени в детеродна възраст
– бременни жени
– хората с лоша хранителна диети
– хората, които често да даряват кръв
– бебета и деца, особено тези, които са родени преждевременно или тези, които изживяват бурен растеж
– вегетарианци, които не заместват месото с друга храна, богата на желязо
Ако сте изложени на риск от желязодефицитна анемия, говорете с вашия лекар за евентуална превенция.

желязодефицитна анемия

Какви са различните видове симптоми на желязодефицитна анемия?
Симптомите при желязодефицитна анемия могат да бъдат незначителни и вие дори да не може да ги забележите. Симптомите на умерена до тежка желязодефицитна анемия, включват:
– обща умора
– слабост
– бледа кожа
– недостиг на въздух
– световъртеж
– изтръпване на краката
– подуване или възпаление на езика
– студени ръце и крака
– бърз или неравномерен сърдечен пулс
– чупливи нокти
– главоболие

Как се диагностицира желязодефицитна анемия?
Един лекар може да диагностицира анемия с кръвни тестове.

Желязодефицитна анемия при жените
Бременността, значителното менструално кървене и маточните фиброми са честите причини, поради които жените са по–склонни към желязодефицитна анемия. Тежко менструално кървене възниква, когато една жена кърви по–дълго или повече отколкото при обикновеното кървене по време на менструация. Според центровете за контрол на заболяванията и превенция – типичното менструално кървене продължава за четири до пет дни и количеството на загубена кръвта варира от 2 до 3 супени лъжици. Жени с тежко менструално кървене обикновено кървят повече от седем дни и губят два пъти повече кръв от нормалното. Бременните жени е по–вероятно да развият желязодефицитна анемия, защото на тях им е нужно по–голямо количества кръв в подкрепа на  правилното развитие на плода.

Какви са потенциалните усложнения на здравето при желязодефицитна анемия?
Повечето пъти анемията свързана с дефицит на желязо в кръвта е лека и без усложнения. Състоянието обикновено може да бъде лесно коригирано. Обаче, ако анемията и железния дефицит не се лекуват, то може да доведе до други здравни проблеми, включително: Бърз или неравномерен сърдечен пулс. Когато сте анемични, сърцето трябва да изпомпва повече кръв, за да компенсира ниското количество на кислород. Това от своя страна довежда до нередовен сърдечен ритъм. При изключително тежките случаи може да има последствия като сърдечна недостатъчност или уголемено сърце.

Усложнения на бременността
В тежки случаи на недостиг на желязо, може да се стигне до преждевременно раждане или раждане на бебе с ниско тегло. Повечето бременни жени вземат добавки с желязо като част от техните пренатални грижи, за да предотвратят това.

Забавяне на растежа при бебета и деца
Бебета и деца, които са със сериозен недостиг на желязо може да изпитат забавяне в техния растеж и развитие. Те могат да бъдат по–склонни към инфекции.

Как се третира – Лечение на желязодефицитна анемия?
– Добавки на желязо – Таблетките с желязо може да помогнат за възстановяване на нивата на желязо в тялото ви. Ако е възможно, трябва да взимате таблетките желязо на гладно, което помага на тялото да ги абсорбира по–добре. Ако те разстройват стомаха ви, можете да ги вземете с храна. Може да се наложи да вземате добавки за няколко месеца. Добавките може да предизвикат запек или изпражнения в червен цвят.
– Диета – Диетата, която включва следните храни, може да помогне за лечение или предотвратяване на недостига на желязо:
– Червено месо
– Тъмно зелени листни зеленчуци
– Сушени плодове
– Ядки
– Зърнени култури
– Освен това харните, богати на витамин С помага на тялото да абсорбира желязото.

Лечение на основната причина за кървенето
Добавките с желязо няма да помогнат, ако анемията се причинява от кървене. Лекарят може да предпише противозачатъчни хапчета за жени, които имат тежки периоди. Това може да намали размера на менструално кървене всеки месец. В най–тежките случаи преливане на кръв също може да помогне.

Може ли да бъде предотвратена желязодефицитната анемия?
Когато е причинена от неадекватен прием на желязо, желязодефицитна анемия може да бъде контролирана чрез диета с високо съдържание на храни, богати на желязо и витамин C.  Храните с високо съдържание на желязо са:
– месо като например агнешко, свинско, пилешко и говеждо месо
– фасул
– листни зеленчуци като спанак
– тиквени семена
– яйца
– морски дарове, миди, скариди и стриди
– стафиди и други сушени плодове
– зърнени култури
– Научете в наша предходна статия всичко за Храни Богати на Желязо!

Храните с високо съдържание на витамин С са:
– цитрусови плодове като портокали, грейпфрути, ягоди, киви, гуава, папая, ананас, пъпеши и манго
– червени и зелени чушки
– броколи
– брюкселско зеле
– домати
– листни зеленчуци
– карфиол
– Научете в наша предходна статия всичко за Храни Богати на Витамин С

Ако имате някакви симптоми на желязодефицитна анемия, говорете с вашия лекар. Самостоятелното диагностициране и самостоятелното лечение на желязодефицитната анемия може да доведе до неблагоприятни последици за здравето ви поради прекалено много желязо в кръвта. Усложненията от прекалено много желязо в кръвта включват увреждане на черния дроб и запек. Винаги се консултирайте с лекар специалист преди да предприемете лечение.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.