Забременяване

Пъпна Херния и Бременност

Обновена: 13-01-2017

Тази статия е за пъпна херния по време на бременност, ако не знаете какво е херния то прочетете Пъпна Херния.

Какво трябва да знаем при пъпна херния и бременност!
Пъпната херния се получава, когато има малка дупка или дефект на коремната стена. Този малък отвор позволява тъкан или част от коремните органи да се издигне чрез пъпна област. Пъпната херния много често се среща при новородени. Пъпната херния може да изглежда като балонче около пъпа и обикновено е по–забележима, когато бебето плаче или е напрегнато. Пъпната херния при деца обикновено не е нещо притеснително. „Дефектната дупка“ обикновено се затваря от само себе си, докато детето достигне две годишна възраст. Обаче когато възрастен има пъпна херния, дефектът не само не може да се излекува сам, но и обикновено изисква хирургическа корекция.

пъпна херния и бременност Какви са най–честите причини за пъпната херния при бременност?
В повечето случаи пъпната херния е вродена, т.е. вие сте имали херния от раждането. Хернията може да е била малка или да не е причинила някакви забележими симптоми. Бременност или прекомерно покачване на теглото могат да поставят акцент върху дефектната слаба област на коремната стена, правейки хернията да стане по–забележима. Много от възрастните имат пъпна херния, която може да остане незабелязана, защото дефектът е толкова малък, че тъканта не може да премине през него. След като под влияние на промяната в коремната мускулатура и покачването на теглото през бременността, дупката стане достатъчно голяма, че тъкан или органи вече могат да преминат през нея. В последствие появилата се херния по време на бременност може да стане болезнена и може да се види издутината в пъпната област.

Какво лечение се предприема при пъпна херния и бременност?
В повечето случаи е най–добре да изчакате времето, когато вече няма да сте бременна, преди да се опитате да лекувате пъпната херния. Обаче, ако пъпната херния става заклещена, което означава, че тъканта и органите остават в капан в областта на дефекта и не може да бъдат изтласкани отново обратно, то ще трябва да се вземат мерки за лечението ви веднага. Когато хернията стане заклещена в капан, тъканта няма да може да получава достатъчно кръв и в крайна сметка ще некрозира. Лишените от свобода хернии обикновено са доста болезнени и изискват спешна хирургична корекция. Ако пъпната херния е издута и неприятна, почивката и нежното масажиране може да я накарат да се прибере обратно. Ако пъпната херния е болезнена или не може да бъде изтласкана обратно трябва да се потърси незабавно спешна медицинска помощ. Запомнете, че ако сте бременна и имате пъпна херния, не бива да се самолекувате, а трябва да обсъдите внимателно състоянието си с вашия наблюдаващ лекар, за да не застрашите вашето здраве и здравето на бебето ви.

Яйчников Резерв

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.