Речник

Пъпна Херния

Обновена: 13-01-2017

Какво е Пъпна Херния?
Пъпната херния се появява, когато част от червата или другите коремни органи изпъкват в областта на пъпа поради слабост в коремните мускули. Докторите определят пъпната херния обикновено като безвредна. Тя най–често се среща при бебета и възрастните хора. При бебетата пъпната херния може да бъде особено очевидна, когато то плаче или е напрегнато. Точно тогава издатината се уголемява и наподобява малка топка и това се класифицира като класически признак на пъпна херния. При много голяма част от децата пъпната херния се възстановява от само себе си до 1 или 2 годинки, въпреки че при някои деца отнема повече време да се излекуват напълно. За да се избегнат усложнения, пъпната херния, която не изчезне до 4 годишна възраст или тази, която се е появила по време на зряла възраст, може да се наложи да бъде коригирана хирургически.

пъпна херния Какви са видовете симптоми на пъпна херния?
Пъпната херния създава меко подуване или издатина близо до пъпа. Ако вашето бебе има пъпна херния, можете да забележите издутина, само когато то плаче или кашля. Издатината може да изчезне, когато бебето е спокойно или лежи по гръб. Пъпната херния при деца обикновено е безболезнена. Пъпна херния, която се появи по време на зряла възраст т.е при възрастните хора може да предизвика дискомфорт в коремната област.

Кога да отидете на лекар при появила се пъпна херния?
Ако подозирате, че бебето ви има пъпна херния, говорете с педиатъра на вашето дете. Потърсете спешна медицинска помощ, ако бебето ви има пъпна херния и:
– Бебето изглежда измъчвано от болка
– Бебето започва да повръща
– Издутина става постоянно подута

Подобни насоки се отнасят и за възрастните хора. Говорете с вашия лекар, ако имате издатина близо до пъпа. Потърсете спешна медицинска помощ, ако издутина стане болезнена. Бързата диагноза и своевременното лечение може да помогнат за предотвратяване на усложнения.

Какви са различните причини за пъпната херния?
При бременността пъпната връв на бебето преминава през малък отвор в коремната му мускулатура. Отворът обикновено се затваря сам малко след раждането. Ако мускулите не се включат заедно в средната линия на корема на бебето, тази слабост в коремната стена може да предразположи към появата на пъпна херния по–късно в живота на човек. При възрастните прекалено голямото вътрешно коремно налягане също може да е предпоставка за развитие на пъпна херния. Възможните причини при възрастните са:
– Затлъстяване
– Многоплодна бременност
– Предишна коремна хирургична намеса
– Хронична перитонеална диализа
– Течност в коремната кухина (асцит)

Какви са рисковите фактори?
Пъпната херния най–често се появява при новородени, особено недоносени бебета и такива с ниско тегло при раждането. Състоянието засяга еднакво момчетата и момичетата. За възрастните наднорменото тегло или многоплодна бременност може значително да увеличат риска от появата на пъпна херния. Този тип херния в зряла възраст по–често се среща при жените.

Какви могат да бъдат усложненията от пъпната херния?
При децата се наблюдават редки усложнения от пъпната херния. Усложненията могат да възникнат, когато издадените части от коремните органи останат заклещени и не могат да се върнат обратно там където им е мястото точно в коремната кухина. Това от своя страна може да намали кръвообращението към част от заклещените най–често черва и това може да доведе до болка и увреждане на тъканите. Ако част от червата са напълно отрязани от кръвоснабдяване може да настъпи смърт на тази тъкан (гангрена). Инфекцията може да се разпространи по цялата коремната кухина, водеща до положение, застрашаващо живота. За лечението на тези усложнения обикновено се изисква спешна операция.

Какви са изследванията за установяване на пъпна херния?
Пъпната херния се диагностицирана по време на физически преглед. Понякога образни изследвания като коремен ултразвук или компютърна томография могат да се използват за по–детайлно установяване на усложненията свързани с пъпната херния.

Лечение на пъпна херния?
Повечето пъпни хернии при бебета се затварят сами до 1 или 2 годинки. Вашият лекар може дори да прокара издутината обратно в корема по време на физическия преглед. Не се опитвайте обаче да правите това сами.
При децата, хирургията обикновено се ползва, когато пъпната херния:
– е болезнена
– е по–големя от 1.5 см в диаметър
– е големя и не намалява размера си през първите две години
– не изчезват до 4–годишна възраст
– е блокирала червата в капан

При възрастните, хирургията обикновено се прави, за да се избегнат бъдещи усложнения, особено ако пъпната херния става по–голяма или по–болезнена. По време на операцията се прави малък разрез, през които тъканта се връща към коремната кухина и коремната стена се затваря от хирурга.

Желязодефицитна Анемия

Предишна публикация

Пъпна Херния и Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник