Диафрагмална Херния

Какво е диафрагмална херния?
Диафрагмата е куполна форма на мускулна бариера между гърдите и коремната кухина. Тя разделя сърцето и белите дробове от коремните органи – стомах, черва, далак и черен дроб. Диафрагмалната херния се случва, когато един или повече от вашите коремни органи се движат нагоре през дефект (отваряне) в диафрагмата. Този вид дефект може да дойде с раждането или да се придобие по–късно в живота. Този вид херния винаги е спешен медицински случай и изисква бърза операция за коригиране. Прочетете отделна статия за общото понятие Херния.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са причините за диафрагмална херния?
Вродената диафрагмална херния се дължи на необичайно развитие на диафрагмата, докато плодът се формира. Дефект в диафрагмата на плода позволява един или повече от неговите коремни органи да се движат нагоре в областта на гърдите и заемат мястото, където техните бели дробове по принцип трябва да бъдат. В резултат на това, белите дробове не може да се развият правилно. В повечето случаи това засяга само едата страна на белия дроб.

Придобитата диафрагмална херния обикновено е резултат от някаква увреда. Пътнотранспортните произшествия и падания причиняват по–голямата част от тези хернии. Проникващите наранявания, които обикновено се дължат на хладно оръжие или огнестрелни рани също може да причинят диафрагмалба херния. Хирургическа интервенцияа на корема или гръдния кош може да доведе също до случайно увреждане на диафрагмата. Рядко диафрагмалната херния може да възникне без известна причина и да не се диагностицира за определен период от време, докато не стане достатъчно тежка, за да предизвика видими симптоми.

диафрагмална херния

Какви са рисковите фактори за възникване на диафрагмална херния?
Повечето вродени диафрагмални хернии са идиопатични, причината за тяхното възникване е неизвестна. Смята се, че те са комбинация от няколко фактора. Хромозомни и генетични аномалии, екологични експозиции и хранителни проблеми могат да имат роля в образуването на тези хернии. Те може да възникнат и при проблем с други органи като необичайно развитие на сърцето, стомашно–чревния тракт или пикочо–половата система.

Следните фактори могат да увеличат риска от поява на придобита диафрагмална херния:
– Наранявания поради пътнотранспортно произшествие
– Хирургични процедури на гръдния кош или корема
– Падане на диафрагмата област
– Прободни рани
– Огнестрелни рани

Какви са симптомите на диафрагмалната херния?
Тежестта на симптомите ана диафрагмална херния може да варират в зависимост от нейния размер, причини и участващи органи.
– Затруднено дишане: То обикновено е много тежко и е резултат от необичайно развитие на белите дробове.
– Тахипнея (учестено дишане): Вашите бели дробове може да се опитват да компенсират ниските нива на кислород в тялото ви като работят на  по–бързи обороти.
– Синьо оцветяване на кожата: Когато организмът ви не получава достатъчно кислород от белите дробове, това може да направи кожата ви да изглежда синя (цианоза).
– Тахикардия (ускорен сърдечен пулс): Сърцето ви може да изпомпва по–бързо от нормалното кръв, за да се опита да снабди тялото ви с достатъчно кислород.
– Свистящи звуци в областта на гръдния кош: Това се случва, когато червата се движат нагоре в гръдната кухина.
– По–малко пълен корем: Коремната кухина може да бъде по–малка, отколкото трябва при палпиране – изследване на тялото чрез натискане на някои области. Това се дължи на фактът, че коремните органи са избутани нагоре в гръдната кухина.

Как се диагностицира диафрагмална херния?
Лекарите обикновено могат да диагностицират вродената диафрагмална херния преди още бебето да се е родило. Около половината от случаите са разкрити по време на ултразвуково изследване на плода. Може да има и увеличен размер на амниотичната течност – течността, която обгражда и предпазва плода в рамките на матката.

След раждането, следните аномалии може да се открият по време на физическия преглед:
– необичайни движения на гръдния кош
– затруднено дишане
– синьо оцветяване на кожата
– къркорещи чревни звуци в гърдите
– „полу–празен“ на опипване корем

Следните тестове обикновено са достатъчни, за да се диагностицира диафрагмална херния:
– Рентген
– Ултразвуково изследване – използват се звукови вълни за производство на изображения на гръдния кош и коремната кухина и тяхното съдържание.
– Артериален кръвен тест  – взема се кръв директно от артерия и се тества за нивата на кислород, въглероден диоксид и киселинност и рН ниво.
– ЯМР за по–целенасочена оценка на органите

Как се лекува диафрагмална херния?
И двата вида – вродена и придобита диафрагмална херния обикновено изискват спешна операция. Хирургичската намеса трябва да се извърши за премахване на коремните органи от гърдите и поставянето им обратно в коремната кухина. Хирургът ще поправи и диафрагмата.

При вродената диафрагмална херния –  хирурзите могат да извършват операцията не по–рано от 48 до 72 часа след като бебето е родено –  всеки случай е различен и се преценява според пациента и състоянието му. Първата стъпка е да се стабилизира бебето и да се увеличат нивата на кислорода. Разнообразие от медикаменти и техники се използват за стабилизиране на кърмачето и за подпомагане на дишането. Тези бебета са под грижите на центрове с високо специализирани неонатални интензивни отделения,

При придобитата диафрахмална херния, пациентът обикновено трябва да се стабилизира преди операцията. Защото най–много от тези случай се дължат на увреда – следователно операцията трябва да се случи възможно най–скоро.

Как може да се предотврати появата на диафрагмална херния?
В момента не е известен начин за предотвратяване на възникването на вродената диафрагмална херния. Ранната и редовна пренатална грижа по време на бременност е важна, за да се помогне за откриване на проблема още преди раждането. Това дава възможност за правилно планиране и грижа преди по време и след раждането.

Някои основни превантивни мерки, които могат да ви помогнат да избегнете придобитата такава включват:
– Шофирайте безопасно и винаги носете предпазен колан.
– Избягвайте дейности, които ви карат да бъдете предразположени към риск от наранявания на гръдния кош или корема като екстремни спортове.
– Ограничете алкохола и избягвайте употребата на наркотици, което може да ви направи по–податливи на злополуки.
– Подхождайте с повишено внимание към остри предмети като ножове и ножици.

Каква е дългосрочната перспектива за диафрагмална херния?
Перспективите за вродената херния зависят от това колко са повредени белите дробове, както и от тежестта на засягането на други органи. Според текущите изследвания, общият процент на преживяемост за вродената диафрагмална херния е 70–90%. Степента на преживяемост за придобитата диафрагмална херния – корелират директно на вида нараняване, възрастта и цялостното здраве на индивида, както и тежестта на хернията.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии